Obavijesti

Reporteri

Komentari 1

Sova ušara sletjela je obitelji Pešut u vrt i ondje je prenoćila

Sova ušara sletjela je obitelji Pešut u vrt i ondje je prenoćila
3

Sletjela je u nedjelju ujutro u vrt benkovačke obitelji za nekim plijenom. Nije se odvajala od njega. Začudo, sova je vrtu bila cijeli dan, prenoćila i otišla sljedeće jutro

VIDEO

Predivna je. Ogromna je, kao dvije veće lopte, rekao nam Frane Pešut, čitatelj 24sata koji je u nedjelju ujutro snimio sovu u svojem vrtu. Kažu da je sletjela loveći plijen kojeg nije puštala iz kandži. Obitelj je nije uznemiravala.

- Čudilo me je što je ostala u vrtu. Mi je nismo tjerali. No, naša je kuća blizu ceste, ali joj ni buka automobila nije smetala - rekao je Frane. Kćerke Anamarija (13) i Đulija (12) bile su oduševljene. 

- Na katu su iz svoje sobe stalno gledale sovu kroz prozor. U ponedjeljak ujutro vodili smo cure u školu, ali je nismo vidjeli. Vjerojatno je odletjela, što me raduje. Mislili smo da nešto nije u redu s njom, iako nismo primijetili da ima ikakve ozljede - rekao je Frane. 

Dr. Sanja Barišić, sa Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kaže da je riječ o sovi ušari (Bubo bubo).  Čudno joj je da je sova toliko dugo bila u blizini ljudi, a razloga za to može biti više. No, najvažnije je da je sova odletjela. 

Inače, u Hrvatskoj obitava ukupno 10 vrsta sova,  od 13 vrsta koliko ukupno nastanjuje Europu. Od tih 10 vrsta sova u Hrvatskoj je ugrožena (nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih ptica Hrvatske) jedna  vrsta – mali ćuk (Glaucidium passerinum). Sve vrste sova su u Hrvatskoj strogo zaštićene te je protuzakonito njihovo ubijanje, uznemiravanje ili sakupljanje njihovih jaja. Također je zabranjeno držati ih u zatočeništvu, ali i imati preparate sova.

- Ušara je najveća europska sova - raspon krila joj je od 160 do 190 cm, a teži 2 do 4 kg. Kao i u većine sova ženke su znatno krupnije - prosječno su za trećinu teže od mužjaka. Iako se ne smatra ugroženom (prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatske ima status gotovo ugrožene vrste) jer je dosta brojna u priobalju i na otocima, danas je u nizinskoj Hrvatskoj izumrla, a u gorskoj Hrvatskoj je veoma rijetka. Ušaru najviše ugrožava uznemirivanje i ubijanje (krivolov). Često stradavaju i na električnim vodovima, a sve više i na prometnicama te kao žrtve nenamjernog trovanja. Ušara je osobito osjetljiva tijekom gniježđenja - gnijezdo može napustiti i pri najmanjem uznemirivanju - navodi dr. Barišić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...