Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

U vrtu u Zagorju ispod starog lješnjaka prošali tri crna tartufa

U vrtu Zvonimira Bajsa u Sv. Križu kraj Tuhlja, uređivali su vrt. Ispod stabla lješnjaka našli su poslasticu. Kilogram košta do 100 eura, no vlasnika prodaja ne zanima...

Zvonimir Bajs
Foto: Zvonimir Bajs

Čistili smo zemlju da posadimo cvijeće. Djevojka Biserka Marić ispod starog lješnjaka pronašla je tri mala crna tartufa. Nisam ih još viđao po Zagorju, rekao nam je Zvonimir Bajs, čitatelj 24sata koji nam je poslao fotografije. Nije ih još probao jesti, no nije ljubitelj njihova okusa. Stavio ih je u frižider i vidjet će što će s njima. 

- To je ljetni crni tartuf (Tuber aestivum Vittadini). Ova gomoljača raste od svibnja do kraja kolovoza na brojnim staništima diljem Hrvatske i gotovo po cijeloj Europi. Raste isključivo kao simbiont  (u zajednici) s ljeskom, raznim vrstama hrasta, bukvom, crnim trnom, primorskim borom, grabom i brojnim drugim stablašicama - pojasnio nam je prof. dr. Romano Božac, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.  U Hrvatskoj je, dodao je, pronađen u Istri na brojnim mjestima, na Cresu, Braču, Pelješcu i u Šestanovcu.

- Masovno raste i u Turopolju, Lonjskom polju, Spačvi, po svim slavonskim šumama i drugdje. Taj tartuf je vrlo ukusan i može se prodati za 50-100 eura po kilogramu. Sada je na presjeku još bjelkast jer nije posve zreo. Kad sazrije intenzivnije miriše i presjek je smeđast te isprepleten svjetlijim žilicama. Uvijek raste na istom mjestu do onog trenutka dok se ne posječe stablo, odnosno biljka partner - rekao je Božac. Zvonimira mogući posao s crnim tartufima iz vrta ne zanima previše.

- Ma to je sam tak, niš posebno. Ne mislim ih prodavati - rekao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message