Show

Komentari 49

Ademi o 'Generalu': Skoro sve je neistina. Nema Rojsa i mene

Ademi o 'Generalu': Skoro sve je neistina. Nema Rojsa i mene

Ja sam u filmu prikazan kao anonimni poručnik kojemu je zaručnica trudna pa se planira ženiti. Valjda opet nisam dovoljno podoban da me se spomene stvarnim imenom, izjavio je Ademi za Slobodnu Dalmaciju

Osmodijelna serija 'General' Antuna Vrdoljaka (88) ne prestaje uzbunjivati javnost, a kritiziraju je i stvarni sudionici Domovinskog rata. Posljednju sedmu epizodu koja se emitirala, gledao je i umirovljeni general Rahim Ademi (65), jedan od ključnih aktera toga vremena, desna ruka zapovjednika Ante Gotovine (64), piše Slobodna Dalmacija

POGLEDAJTE VIDEO:

- Partizanski filmovi su mila majka u odnosu na ovo. Riječ je o bezočnom krivotvorenju Domovinskog rata kakvoga bi se posramio i Agitprop. Ovakav kult ličnosti nije u partizanskim filmovima njegovan ni oko Titove figure, a količina neistina i neuvjerljivosti krajnje je bezobzirna jer je puno svjedoka tih događaja još uvijek živo i dobroga pamćenja, a svejedno im se smije u lice - rekao je Ademi za Slobodnu Dalmaciju. 

Na pitanje što su najveće neistine Vrdoljakova uratka, Ademi kaže kako ne može suditi o cjelini jer je odgledao samo zadnju epizodu serije, ali da je u njoj neistina gotovo sve.

- Ono što sam tada proživio s generalom Gotovinom nema nikakve veze s ovim na ekranu. Ante Roso, Zulu i Domazet Lošo nikad nisu bili na ratištu oko Knina. Zulu je tad šetao okolo nakićen nekakvim činom pukovnika, a kad sam ga pitao odakle mu čin, rekao mi je da mu ga je dao Roso. Ja sam mu objasnio da mu ne može čin dati Roso, da mu je potreban ukaz predsjednika države - ispričao je Ademi za Slobodnu Dalmaciju. Dodao je kako se scena probijanja cesta preko Dinare snimala bez Ljube Ćesića Rojsa (61). 

- Vode se pripremne bitke za Oluju, a nigdje nema Koradeovih Varaždinaca, 7. gardijske brigade. Nigdje nema ni mene. Nikoga nigdje nema, osim legionara. Ispada, bogati, da je francuska Legija stranaca oslobodila Hrvatsku, a ne Hrvatska vojska i zapovjednici koji su čitave mjesece bez predaha boravili na terenu - kaže Ademi. Film je, tvrdi, falsifikat sastavljen od bajki, a prava istina je skrivena u dnevnicima operativnih grupa.

- Ja sam u filmu prikazan kao anonimni poručnik kojemu je zaručnica trudna pa se planira ženiti. Valjda opet nisam dovoljno podoban da me se spomene stvarnim imenom kao neke druge, iako su u tom dijelu rata bili potpuni marginalci - izjavio je Ademi za Slobodnu Dalmaciju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci