Show

Komentari 5

Bandić kino Europa dao KIC-u: 'Vratit ćemo ga u kulturni život, s radom krećemo krajem 2021.'

Bandić kino Europa dao KIC-u: 'Vratit ćemo ga u kulturni život, s radom krećemo krajem 2021.'

U programu ćemo u većoj mjeri nego dosad omogućiti prikazivanje filmova koji inače ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju kao i prikazivanje filmova zapostavljenih žanrova, rekao je ravnatelj KIC-a

Nakon što je zatvoreno zagrebačko kino Europa, bez obzira na proteste građana koji su molili da se kino ne gasi i ne oduzima zakupcima iz Zagreb film festivala, mučna kulturno-politička priča dobila je novi nastavak. 

POGLEDAJTE VIDEO: VOX POPULI KINO EUROPA

- Započeli su radovi na obnovi Kina Europa, u četvrtak 04. lipnja 2020. godine. Radovi će se izvoditi u tri faze: prva faza se odnosi na obnovu fasade i krovišta, druga na obnovu interijera, a treća na uređenje prostorija po uzoru na stari izgled, rekao nam je Petar Bujas, ravnatelj Kulturno informativnog centara u Zagrebu (KIC-a).

- U posljednjoj fazi će se u cijelosti osuvremeniti prostor te će se ugraditi instalacije za moderno grijanje, hlađenje i ventilaciju kako bi se u kinu mogle održavati i druge priredbe - nadodao je Bujas koji ističe da se obnovom kino želi vratiti u kulturni život. 

- Obnovom Kina Europe, najstarijeg zagrebačkog kina, vratit će se njegovo u mnogočemu posebno i središnje mjesto u kulturnom životu grada. Nakon obnove krećemo s filmskim i drugim popratnim programima - pojašnjava Bujas. 

Prema prvim informacijama kino bi trebalo s radom započeti krajem 2021. 

- Nadamo se da će krenuti s radom do kraja 2021. godine, s filmskim projekcijama na kakve je publika Kina Europe navikla. Okupljamo mnoštvo domaćih i inozemnih suradnika koji će moći napraviti sjajan filmski i popratni program -  rekao je Bujas te nastavio:

- U programu ćemo u većoj mjeri nego dosad omogućiti prikazivanje filmova koji inače ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju kao i prikazivanje filmova zapostavljenih žanrova (dokumentarni, eksperimentalni, kratkometražni) te pokrenuti interdisciplinarne projekte koji će valorizirati bogatu povijest kina Europa ali i hrvatske filmske baštine - nadodao je Bujas. 

Što se tiče izjava kojom je KIC preuzeo kino Europa mimo natječaja te pogodovanjem zbog čega su zaposlili Daniela Rafaelića koji bi trebao preuzeti upravljanje Kinom Europa, Bujas kaže:

- KIC kao javna ustanova u kulturi Grada Zagreba se ne može natjecati da bi postala korisnikom Kina Europa. To o natječaju i pogodovanju su obične dezinformacije koje se neprestano šire a nemaju blage veze s propisima i zakonima. Što se tiče kolege Rafaelića, ja tu ne moram ništa niti dodati niti oduzeti: njegova profesionalna biografija dovoljno govori sama za sebe. Ima i drugih biografija daleko više diskutabilnih po pitanju kapacitiranosti za vođenje ovakvih projekata. Meni je drago da se kolega Rafaelić prihvatio ovog teškog posla - zaključio je ravnatelj. 

Naime, Rafaelić je prošle godine nakon ogromnog nezadovoljstva njegovim radom otišao s čela Hrvatskog audiovizualnog centra, da bi potom postao voditelj međunarodnog i interdisciplinarnog filmskog programa u KIC-u.

Inače, radi se o čovjeku bliskoj šefici Gradskog ureda za kulturu Milani Vuković Runjić, od koje i došao prijedlog o dodjeli kina Europa KIC-u.