Obavijesti

Show

Komentari 31

Bila je jedina žena primljena na Akademiju, a sa samo 16 godina radila je kao kondukterka...

Bila je jedina žena primljena na Akademiju, a sa samo 16 godina radila je kao kondukterka...
18

Profesor hrvatskog jezika iz gimnazije, Zvonko Barbir, već ju je u srednjoj školi prozvao glumicom, pa je Vera upisala Akademiju dramskih umjetnosti. Na prijamnom ispitu bila je jedina žena u generaciji

VIDEO

Legendarna glumica Vera Zima napustila nas je u 68. godini. Krug bliskih prijatelja potvrdio nam je kako se glumica borila s bolešću, a ova vijest posebno je potresla brojne kolege. 

POGLEDAJTE VIDEO: Preminula je Vera Zima

Pokretanje videa...

Vera Zima 01:21

Rođena je kao Vjeročka Zimova, a djetinjstvo i mladost provela je u Pločama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Preminula je Vera Zima (67)
Preminula je Vera Zima (67)

- Majka mi je bila Dalmatinka, s brda u okolici Ploča, a tata Slovak. Došao je na more iz Vojvodine i ostao. Njihova je ljubavna priča kao iz romana. Mama je s 18 godina ostala udovica, sve je to bilo pomalo tužno. Njezin je suprug preminuo rano od šećera. Djed i baka su mog tatu dočekivali s puškom na kućnom pragu, ali nasreću, preživio je. To je sve život. Često te ošine sudbina pa se snalazi kako znaš - pričala je glumica. Od majke je naslijedila ljepotu i dobrohotnost, koju nije slomio ni kamen ni sudbina, a od oca je pokupila racionalni dio.

'Mala s kamena', kako su joj tepali kolege, oduvijek je željela biti prva u svemu. Zato nije čudilo kad je prije studija glume od svoje 16. godine sebe uzdržavala radeći kao kontrolorka na autobusnoj liniji Drvenik – Ploče.

- Kad sam išla u Zagreb, mama me stalno ispitivala što ću obući i koju torbu nositi. Tako mi je s posebnom pažnjom zašila novac u hlače i u torbu te dio negdje drugdje. Na željezničkoj postaji, prije nego što je vlak krenuo, viknula je: ‘Kćeri, čuvaj ono u gaćama!’. Nisam slušala taj savjet. Barem prva dva desetljeća - pričala je glumica. 

Odmalena je imala potrebu dokazivati se. Profesor hrvatskog jezika iz gimnazije, Zvonko Barbir, već ju je u srednjoj školi prozvao glumicom, pa je Vera upisala Akademiju dramskih umjetnosti. Na prijamnom ispitu bila je jedina žena u generaciji. Od 140 kandidata samo je četvero studenata primljeno.

- Barbir me poticao da vodim kvizove između gimnazijalaca i vojske. Voljela sam se pokazivati, uživala sam u tome. Nisam imala ni zrna soli u glavi niti sam znala što me čeka i što je gluma. Osjetila sam tu euforiju mladosti i vodila me potreba za pokazivanjem i dokazivanjem - otkrila nam je Vera prije nekoliko godina. 

Odmah nakon završetka Akademije upala je u ekipu koje se rado prisjeća. Relja Bašić i Vanja Drach iz Teatra u gostima pozvali su je da s njima radi hit predstavu Ivana Kušana 'Čaruga', pa se tako već kao mlada glumica našla na pozornici među velikanima glumišta.

- Ta prilika mi je bila velika škola i kumovala je mojem samopouzdanju. U predstavi su bili, to uvijek napominjem jer ih se želim prisjetiti: Franjo Majetić, Relja Bašić, Fabijan Šovagović, Vanja Drach, Ivo Serdar, Ana Karić, Pero Juričić i Stjepan Bahert - nabrajala je legendarna glumica. 

Jedan od filmova koji ju je proslavio je i “Mećava” Antuna Vrdoljaka, u kojem je pokazala grudi, što ju je strašno mučilo. Erotska scena iz tog filma gdje Vinko Kraljević odostraga obuhvati Verine obnažene grudi je čak proglašena najboljom u povijesti domaćeg filma.

- Vera je bila sva na mukama jer joj je otac bio čovjek staroga kova i stalno je razbijala glavu time što će tata reći. Meni je, pak, rekla: ‘Taj film će me ili upropastiti ili proslaviti’. Drago mi je da ju je proslavio - rekao je Antun Vrdoljak. 

U Zagreb se zaljubila na prvi pogled, a posebno ju je veselilo što stanuje u blizini trešnjevačke tržnice. Ondje je kupovala namirnice za zimnice, koje je obožavala raditi. 

- Volim raditi zimnicu jer obožavam plac. Tamo sam svaki dan. Obvezno u ovo doba godine radim šalšu i sataraše, pa si natrpam škrinju. Pečem i paprike, a rado pravim i pekmez - rekla je Vera koju brojne kolege pamte i kao pažljivu osobu. Nikada na intervju nije došla bez da je donijela čokoladu, prisjećaju se kolege novinari. 

predstava

Vera je dobitnica i nagrade 'Vladimir Nazor' za životno djelo na području filma 2020. godine. Glumila je u brojnim predstavama, filmovima i serijama među kojima su 'Odmori se, zaslužio si', 'Stipe u gostima', 'Luda kuća', 'Cimmer fraj', 'Tražim srodnu dušu', 'Korak po korak', 'Kiklop', 'Metastaze', 'Novinar'... 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...
Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...