Obavijesti

Show

Komentari 8

Bila je mlada nada R'n'B-a, s 15 godina udala se za R. Kellyja pa tragično preminula sa samo 22

Bila je mlada nada R'n'B-a, s 15 godina udala se za R. Kellyja pa tragično preminula sa samo 22
6

Glazbom se krenula baviti još kao dijete, a njezina tri albuma ostvarila su neviđene uspjehe. Krenula se baviti i glumom te je njena karijera obećavala mnogo. Sve je prerano prekinula zrakoplovna nesreća

VIDEO

25. kolovoza 2001. godine, prije 20 godina, tragično je preminula 'princeza R'n'B-a' Aaliyah. Pjevačica i glumica imala je samo 22 godine, a njezina smrt još uvijek nije prežaljena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

R. Kelly seksualno uznemiravao maloljetnog dečka VIDEO

Aaliyah se glazbom krenula baviti još kao djevojčica, kad je pjevala u crkvenom zboru. Njen ujak Barry Hankerson (74) bivši je suprug soul pjevačice Gladys Knight (77) na čijem je koncertu Aaliyah nastupila s 11 godina. Godinu dana kasnije potpisuje ugovor s diskografskom kućom Jive Records.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli REVOLVE (@revolve)

Tada je upoznala producenta repera R. Kellyja (54), koji je za njen debitantski album 'Age Ain't Nothing but a Number' pisao i tekstove. Aaliyah je album snimila s 14 godina, a u prodaju je pušten 1994. godine te je samo u SAD-u prodano više od tri milijuna primjeraka.

FILE PHOTO: Singer R. Kelly performs during the Red Light Concert series at the Hasely Crawford Stadium in Port-of-Spain

Nažalost, Kellyjev odnos s maloljetnom zvijezdom nije bio striktno profesionalan niti primjeren. Kako prenosi Metro, u pjesmi 'She's Got That Vide', Kelly je navodno pjevao o Aaliyah. Koristio je neprimjerene izraze i aludirao na seks, iako je on tada imao 24, a pjevačica samo 12 godina.

R. Kelly navodno je zlostavljao i maloljetnog dječaka: 'Što si sve spreman napraviti za slavu?'
R. Kelly navodno je zlostavljao i maloljetnog dječaka: 'Što si sve spreman napraviti za slavu?'

Krajem kolovoza 1994., kad je Aaliyah imala 15 godina, Kelly ju je ilegalno oženio u hotelu. Optužbe ga terete da je uz pomoć mita krivotvorio dokumente, na temelju kojih je tvrdio da je ona starija nego što je uistinu bila, prenosi CNN. Kelly je zatim opovrgavao ikakvu vezu i govorio kako nije znao koliko točno Aaliyah ima godina. Šest mjeseci kasnije njihov ilegalan brak poništen je.

FILE PHOTO: Recording artist R. Kelly arrives at the Cook County Criminal Courthouse for the first day of his trial in Chicago

Reperu se trenutačno sudi, a optužnica ga tereti za seksualno zlostavljanje šest žena i djevojčica, među kojima je navedena i Aaliyah. Savezna tužiteljica ga je tijekom prvog dana suđenja nazvala 'predatorom' koji je vrbovao maloljetnice za seks.

Nova svjedokinja u suđenju R. Kellyju: 'Tri dana nisam smjela na WC. Imala sam 16, a on 42'
Nova svjedokinja u suđenju R. Kellyju: 'Tri dana nisam smjela na WC. Imala sam 16, a on 42'

Pjevačica 1996. godine napušta Jive Records i objavljuje svoj drugi album 'One in a Million', koji je ponovio uspjeh njenog debitantskog djela. Iste godine Aaliyah se krenula baviti i glumom. Osim toga za animirani film 'Anastazija' pjevala je pjesmu 'Journey to the Past', koja je bila nominirana za zlatni kipić. Kad ju je izvela na dodjeli nagrada Oscara, postala je najmlađa glazbenica koja je to učinila.

Godine 1999. glumila je u svojem prvom filmu, 'Romeo mora umrijeti'. Po završetku snimanja nastavila se baviti glumom i to u filmu 'Kraljica prokletih'. Uz to je snimala i svoj treći album 'Aaliyah', koji je objavljen u srpnju 2001. godine, a u prvom tjednu prodan je u 187.000 primjeraka.

Trebala je glumiti u još nekoliko filmova, među kojima su bili i nastavci 'Matrixa', ali je nažalost tragično preminula 25. kolovoza 2001. Nakon snimanja spota za singl 'Rock the Boat, Aaliyah i sedam članova njezina tima krenuli su na put zrakoplovom iz Bahama. Unatoč upozorenjima, ukrcali su svu opremu sa snimanja koja je težila više nego je to zrakoplov mogao podnijeti. Ubrzo nakon polijetanja, s visine od otprilike 60 metara, zrakoplov se srušio.

Twitter

Nesreća je usmrtila sve putnike i pilota Luisa Moralesa III, za kojeg je autopsija utvrdila da je u tijelu imao tragove kokaina i alkohola. Naknadna istraživanja pokazala su da je zrakoplov prevozio jednog putnika više nego što je dopušteno, a da je Morales dozvolu za let dobio na prijevaru navodeći da je odvozio stotine satova, što nije bila istina.

Aaliyah je pokopana u svom rodnom gradu New Yorku tjedan dana kasnije. Njen srebrni lijes prevezla je staklena kočija, a pjevačica i glumica kremirana je, nakon čega je su u zrak puštena 22 bijela goluba.

Twitter

U dva desetljeća od njene smrti, Aaliyahina glazba nastavila je biti komercijalno uspješna, posebice zbog posthumnih objava njenih pjesama i spotova. Pretpostavlja se da je prodala između 24 i 32 milijuna kopija albuma, koji se sada mogu slušati i na streaming platformama. Billboard ju je proglasio desetom najuspješnijom R'n'B pjevačicom u zadnjih 25 godina te ju smjestio na 27. mjesto najuspješnijih u povijesti.

POSLUŠAJTE PJEMU 'ONE IN A MILLION':

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu