Obavijesti

Show

Komentari 15

Boris je Dijani rekao: 'Ne stoji nad mojim grobom i ne plači'

Boris je Dijani rekao: 'Ne stoji nad mojim grobom i ne plači'
7

Velikan hrvatskoga glumišta Boris Dvornik preminuo je na današnji dan prije deset godina od srčanog udara. Sa suprugom je proveo gotovo 50 godina

VIDEO

Boris mi nedostaje kao i prvog dana. Poznavala sam ga od svoje 16. godine, bio mi je prva i jedina ljubav u životu, a dobar je bio za poludit, rekla nam je Dijana Dvornik (73).

Ismijavali ga jer je odbio ulogu u 'Valteru', ali ga nije bilo briga
Ismijavali ga jer je odbio ulogu u 'Valteru', ali ga nije bilo briga

Velikan hrvatskoga glumišta Boris Dvornik preminuo je na današnji dan prije deset godina od srčanog udara. Sa suprugom je proveo gotovo 50 godina, od čega su 46 bili u braku, u kojemu su dobili sinove Deana i Dinu.

Pokretanje videa...

01:00

- U rujnu te godine umro mi je i Dino. Ma, da Boris nije prije njega, njegovu smrt on ne bi preživio, nema šanse. Ako su već trebali otići, bolje da je Boris prije Dine. Bio je veliki emotivac, jako osjećajan, i Dininu smrt ne bi preživio. Ne znam otkud mi snaga da sam to proživjela, ali mi smo žene u tom smislu jače od muškaraca - rekla je Dijana.

Mjesec dana prije smrti Boris ju je, kaže, posjeo i počeo citirati. Bila je iznenađena jer mu to nije bila navika.

- Citirao mi je: ‘Ej, ti, ne stoj nad mojim grobom i ne plači, ja nisam ovdje, od smrti sam jači’. Pitala sam ga što mu je. Nakon mjesec dana je umro, a zapravo mi je želio reći da mu ne dolazim toliko često na grob. Znao mi je reći da će, i kad umre, uvijek biti uz mene i paziti me. I slušam ga, nije da idem prečesto na grob - otkrila nam je Dijana.

Slučajan susret na pijaci prije 58 godina promijenio im je život. Dijana je bila u 16. godini, Boris je imao 21.

- Izlazili smo na plesnjake, iako Boris nije imao pojma plesati. Mi zapravo nikad nismo plesali. On bi bio na podiju i tapkao na mjestu pa bih mu rekla neka se makne - prisjeća se Dijana.

“Hodali” su dvije i pol godine, a kad je Dijana napunila 18, tad su se vjenčali. Ubrzo su dobili Deana, a nakon godinu i pol i drugog sina, Dinu. Kad nije radio, Boris je koristio svaki trenutak da bude uz obitelj.

- U kući je uvijek bilo veselo. Pogotovo kad su Dean i Dino počeli svirati. Jedan susjed im je rekao da ne plešu i ne buče iznad njihova lustera jer će im pasti na glavu. A kad bi Boris ušao u kuću i kad bi sinovi ležali na kauću, on bi se sa svojih 90 kilograma bacio na njih, nisu se ni vidjeli. Dean bi samo stigao reći: ‘Dino, pazi, evo ga’ - rekla je.

Djeca su glumca zvali Pape, a za prijatelje je bio Medo.

Za Dijanu je oduvijek bio Boris, dok je on njoj znao reći Njunja.

danijela dvornik

- Kao mali je bio bucmast pa su ga zbog toga prozvali Medo. Tek sa 17 godina je ‘izrastao’ i izdužio se, ali nadimak je ostao - rekla je Dijana.

Dvornik je počeo glumiti u dječjim predstavama, završio je srednju glumačku školu u Novom Sadu, a nakon toga upisao Akademiju u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1960. godine u “Devetom krugu”, zbog čega je prekinuo studij. Glumio je u brojnim filmovima, a proslavili su ga “Sutjeska”, “Bitka na Neretvi”, “Most”, “U gori raste zelen bor”, “Okupacija u 26 slika”, “Roko i Cicibela”, “Nausikaja”, “Duga mračna noć”... Sjajan je bio i u serijama “Naše malo misto”, “Velo misto”, “Kapelski kresovi”, “Putovanje u vučjak”...
- Ne bih mogla izdvojiti neku njegovu ulogu da mi je najdraža, sve su mi drage. Malo se slabo ‘vrte’ na televiziji njegovi filmovi ili serije. Ja ih imam sve na kasetama, pa ponekad pogledam nešto, ne često - kaže Dijana.

Imao je ponuda iz inozemstva, no iz Splita se nije želio seliti. I kad bi glumio izvan Splita, koristio bi svaki slobodan dan, sjeo u auto i posjetio obitelj, a zvao ih je desetak puta dnevno da provjeri kako su.

- Nije on mogao bez svojega Splita. Kad djeca nisu išla u školu, išli bismo uvijek s njima na putovanja. Jednom smo kod Bate Živojinovića bili u posjeti zbog Borisova snimanja - prisjetila se Dijana i objasnila nesporazume sa srpskim glumcem.

- Ne bih rekla da smo bili posvađani, bilo je sitnih nesuglasica. Želio mu je Boris doći u posjet, ali je Bata bio previše bolestan. Na kraju ispada da je moj Boris bio bolesniji od njega. Uh, teško mi je, da je barem poživio još deset godina...

boris i dijana dvorniik

Boris se brinuo za kuću, plaćao je režije, pazio na kućne ljubimce... Nakon smrti sve su obaveze “pale” na Dijanu.

- Brinuo se za financije, sve. Isprva sam mislila kako ću sve sad to sama, ali nekako sam upsjela, morala sam nastaviti živjeti. Otići ću na grob za godišnjicu, zapalim tamo svijeću i za Dinu, on mi je u Zagrebu pokopan - kaže Dijana.

U Zagrebu je praunuka Balie Dee, kći Dinine Elle. Zasad ju je vidjela samo na slikama, veseli se skorašnjem prvom susretu.

- Ima tek četiri mjeseca, a meni nije jednostavno doći do Zagreba. Ovih dana će me posjetiti - rekla je Dijana.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.