Show

Komentari 2

Brutalno ubojstvo Guccija koje je zaprepastilo svijet: Radije plačem u Rollsu, nego na biciklu

Brutalno ubojstvo Guccija koje je zaprepastilo svijet: Radije plačem u Rollsu, nego na biciklu

Mnogi se još sjećaju tragedije koja se dogodila 27. ožujka 1995. kad je na ulazu u svoj ured ubijen 46-godišnji Maurizio Gucci, unuk Alda Guccija, koji je obiteljsku tvrtku pretvorio u modni imperij...

Bilo je vedro i toplo proljetno jutro 27. ožujka 1995. oko 8 i 30, kad je naočiti 46-godišnji Maurizio Gucci izašao iz svog milanskog stana u kratku šetnju do ureda u ulici Via Palestro 20, u srcu modne metropole.

Kao i obično pod miškom je stezao bunt modnih časopisa i novina, odjeven u odijelo i kravatu, a na nogama je naravno imao cipele Gucci. Prošao je pored velikog gradskog parka Giardini Pubblici i počeo se uspinjati kratkim stepenicama na putu do svog ureda.

POGLEDAJTE VIDEO: Manekenka Naomi Campbell 


 
U stopu ga je slijedio nepoznati muškarac i prije no što je Maurizio uspio ući u zgradu, uhoda mu je ispucala tri metka u leđa. Kad se srušio na crveni mramorni pod, ubojica mu je ispalio još jedan hitac u glavu ne bi li bio siguran da je odradio posao do kraja, piše Daily Mail.

Photo Archive, Photo Story of the GUCCI Murder, Patrizia Reggiani, Maurizio Gucci, the trial of the daughters and defendants, the freedom of ReggianiTo je priča o kojoj upravo film snima slavni redatelj Ridley Scott, koji je na setu okupio respektabilnu ekipu. U filmu 'House of Gucci' koji upravo snima u Italiji glavnu žensku ulogu igrat će Lady Gaga.

Milan, film set the house of Gucci with Lady Gaga

Mnogi se još sjećaju tragedije koja se dogodila 27. ožujka 1995. kad je na ulazu u svoj ured ubijen 46-godišnji Maurizio Gucci, unuk Alda Guccija, koji je obiteljsku tvrtku pretvorio u modni imperij. Ridley Scott je film trebao snimati prošle godine, ali se sve razvuklo zbog pandemije korone. Ulogu Maurizia Guccija igrat će Adam Driver, a ostale muške članove dinastije Gucci igrat će Jared Leto, Al Pacino i Jeremy Irons.

Milan, film set the house of Gucci with Lady Gaga

Najvažniju ulogu ima upravo Lady Gaga, koja će glumiti glavnu negativku - bivšu Mauriziovu suprugu Patriziju Reggiani. Ubojstvo je šokiralo svijet i ostalo je upamćeno kao  jedan od najvećih skandala u novijoj povijesti Italije. Dvije godine istražitelji su tapkali u mraku i nisu mogli otkriti tko je imao motiv. Ne samo da su tražili ubojicu, nego i naručitelja.  

Milan, Patrizia Reggiani shopping downtown

Istraživalo se je li Maurizio zapao u financijske dubioze zbog prilično raskalašenog života ili je pak ubojica netko unutar obitelji rastrzanoj svađama. Konačno, otkriće je skandaliziralo Talijane ali i svjetsku javnost jer je ubojstvo je naručila njegova bivša supruga Patrizia, od koje se Maurizio razveo četiri godine ranije, nakon 18 godina braka. Navodno bijesna što joj je brakorazvodnom parnicom pripalo 'samo' oko 900.000 funti godišnje, (danas bi to bio otprilike dvostruki iznos - odnosno oko 16.5 milijuna kuna), a još više u strahu da se Maurzio ponovno ne oženi, sumanuto je tražila osobu koja bi bila sposobna smaknuti bivšeg.

Milan, Patrizia Reggiani in the center

Pronašla ga je uz pomoć Pine Auriemme, vidovnjakinje koja se kretala među bogatašima, ali se borila s dugovima. Spojila ju je s Benedettom Ceraulom, vlasnikom pizzerije koji je, kao i Auriemme kuburio s dugovima, pa mu je šesteroznamenkasti iznos za ubojstvo zvučao dovoljno primamljivo. Nakon što je Maurizio ubijen, počele su razmirice među urotnicima. 
Pina Auriemma počela je ucjenjivati Patriziju da će otkriti policiji priču ako joj ne bude davala novac.


 
Na kraju, 1998. počelo je suđenje a na optuženičkoj klupi osim Patrizije Regianni, našla se i vidovnjakinja i vlasnik pizzerije, ali i vozač koji je Benedetta odvezao s mjesta zločina, kao i portir u Guccijevoj poslovnoj zgradi.
Ubojica je dobio doživotni zatvor, Patrizia kao naručiteljica 29 godina, a ništa bolje nije prošla ni vidovnjakinja koja je osuđena na 25 godina zatvora. Vozač i portir dobili su također rigorozne kazne – prvi 29, drugi 26 godina.

Photo Archive, Photo Story of the GUCCI Murder, Patrizia Reggiani, Maurizio Gucci, the trial of the daughters and defendants, the freedom of Reggiani

Patrizia je 2011. godine dobila mogućnost da se preseli u zatvor poluotvorenog tipa u kojem se od zatvorenika očekivalo da rade ne bi li se bolje jednog dana bolje adaptirali na slobodu. Tada 63-godišnja Patrizia je to odbila.

- Nikad u životu nisam radila, pa zasigurno neću sad početi.  

Puštena je nakon 16 godina na slobodu, a sud joj nije ukinuo apanažu od 900.000 funti godišnje, pa joj je isplaćeno i oko 16.000.000 funti za 16 godina koliko je provela u zatvoru. Tako se domogla enormnog bogatstva o kojem je toliko sanjala, jer kako je jednom izjavila:

- Radije bih plakala u Rolls Royceu, nego li na biciklu.

Danas ova 72-godišnjakinja, kojoj su nadjenuli nadimak 'Crna udovica', živi sama jer je rekla da je Maurizio zapravo bio njezina životna ljubav. Kćeri Alessandra (44) i Allegra (40) nemaju s njom puno kontakta. 

Najčitaniji članci