Obavijesti

Show

Komentari 0

Darko Cvijetić: Nagrada Fric mi je omogućila jako puno toga...

Nagradu Fric organizira tjednik Express, a pokrovitelj je Barcaffe. Pobjednik će osvojiti nagradu od 75.000 kuna

VIDEO

Meni je Fric prva bitna književna nagrada te mi znači jako puno. Otvorila mi je jako puno toga pa će uskoro krenuti i predstava na temelju moje knjige.

POGLEDAJTE VIDEO: Prošlogodišnji pobjednik

Pokretanje videa...

Darko Cvijetić, dobitnik nagrade Fric 02:04

Rekao je to Darko Cvijetić, prošlogodišnji pobjednik Nagrade Fric, koji je i ove godine ušao u finale ove književne nagrade s knjigom “Što na podu spavaš?”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Otac mi je prišao u tom snu i rekao: ‘Što na podu spavaš, sine?’. Ta rečenica je postala lajtmotiv romana, osjetio sam da je ta rečenica u meni probudila niz asocijacija. Taj roman je drugo krilo ‘Schindlerova lifta’, zaokret sebi u utrobu, za nekoliko je nijansi intimniji od ‘Schindlera’, ja sam u ‘Schindleru’ bio u drugom ili trećem planu, ovdje se događa izmjena kuta promatranja na stvari i odjednom mene ima puno više u tom romanu, ne samo mene, nego i mojeg obiteljskog profila. To je priča o povijesti moje obitelji, načinu na koji je ovdašnja povijest odredila njih, njihova ponašanja, i povijest prije rata, ona ratna i poslije rata. Opet se ne radi o velikom romanu, struktura je vrlo slična ‘Schindleru’, oko 30 poglavlja, stotinjak stranica. I jednim i drugim romanom se obračunavam s postčinjeničnim faktizmima, prolaskom kroz svoju biografiju dotičem se stvari koje mi se čine bitnima, koje su jednog momenta morale prerasti u tragediju - rekao je Cvijetić.

Šest lica ušlo u samo finale Frica
Šest lica ušlo u samo finale Frica

U uži izbor za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u Hrvatskoj u razdoblju od 30. lipnja 2019. do 1. srpnja 2020. ušli su naslovi: “Što na podu spavaš” Darka Cvijetića (Buybook), “Vošicki” Marka Gregura (Hena com), “Meho” Almina Kaplana (V.B.Z.), “Odlazak” Andreja Nikolaidisa (Buybook), “Mladenka kostonoga” Želimira Periša (OceanMore) i “Plivač” Ivice Prtenjače (V.B.Z.).

Oni su odabrani među 14 knjiga koje su uvrštene u širi izbor izdvojen među više od 50 prijavljenih, a tko je laureat četvrte Nagrade Fric bit će objavljeno u siječnju 2021. Prosudbeni žiri, uz Romić i Pogačnik, čini urednik kulture Expressa Igor Vikić te konceptualni umjetnik Vlado Martek, liječnica Vesna Degoricija i povjesničar Hrvoje Klasić.

Dobitnici Fric na pozornici, ali i na filmskom platnu te ekranu...
Dobitnici Fric na pozornici, ali i na filmskom platnu te ekranu...

Laureatu će biti uručen novčani iznos od 75.000 kuna (bruto) i, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, skulptura savršeno balansiranog žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek, čiji dizajn potpisuje kolektiv Đ 24 (Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić). Nagradu sponzorira Barcaffe.

- Živimo u društvu koje ne razumije da je akulturnost preduvjet za ostajanje na jednome mjestu, za nerazvijanje. U društvu u kojemu je političkim i gospodarskim elitama koje vode zemlju stalo da imaju što zaostalije ljude i tako manipulirati - zaključio je književnik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'