Obavijesti

Show

Komentari 0

Šest lica ušlo u samo finale Frica

Šest lica ušlo u samo finale Frica

Nagradu Fric organizira tjednik Express, a glavni pokrovitelj je Barcaffe. Pobjednik će, osim žiroskopa, osvojiti vrijednu novčanu nagradu od 75.000 kuna

Poznato je šest finalista književne nagrade Fric. Žiri ih je izabrao među 14 autora koji su ušli u širi izbor.

POGLEDAJTE VIDEO: 

U osvajanje Expressove nagrade, koja donosi 75.000 kuna, koje osigurava Barcaffe, ali i vrijedan žiroskop ušli su: Darko Cvijetić s knjigom “Što na podu spavaš”.

Darko je ujedno i prošlogodišnji pobjednik ove nagrade, a Miljenko Jergović ga je ovako opisao: “Ako si odlučio biti pisac, onda si odlučio o sebi govoriti ono što se među pristojnim svijetom ne govori, odlučio si pisati ono što se ne može i ne smije napisati, odlučio si liječiti svijet tako što ćeš ubijati sebe. Zatajiš li, nećeš više biti pisac”.

Dobitnici Fric na pozornici, ali i na filmskom platnu te ekranu...
Dobitnici Fric na pozornici, ali i na filmskom platnu te ekranu...

Sljedeći u utrci je Marko Gregur s knigom “Vošicki”. Djelo je opsežno, a opet sažeto, jer u njoj ima doživljaja za mnoge živote, romansirana biografija “Vošicki” prati život tog češkog doseljenika od dolaska u Koprivnicu 1909. pa sve do 1957. i smrti u klijeti bez struje i vode. Sukobljavali su se u Vošickom izdavač-entuzijast, idealist i vjernik knjige s nužno komercijalnim tiskarom.

Zapamćen je po objavljivanju djela Karla Maya, Augusta Cesarca i Miroslava Krleže, neposredno nakon Obznane, kad se to nitko drugi nije usudio. Sve to mu nikako nije pomoglo u doba NDH-a, začudo ni u doba Jugoslavije.

14 lica u utrci za Frica: 'Cilj nam je čitatelje privući u našu prozu'
14 lica u utrci za Frica: 'Cilj nam je čitatelje privući u našu prozu'

Treći finalist je Almin Kaplan koji s knjigom “Meho” prikazuje svijet poslijeratne svakodnevnice muslimanskih povratnika na Dubravskoj visoravni između Stoca i Čapljine. Tu iz pozadine, naravno, djeluju i sjećanja na rat i progonstvo. Meho uzgaja breskve i paprike, sam ih vozi u Čapljinu i prodaje, tako hrani obitelj.

Četvrti u utrci za Frica je Adrej Nikolaidis s knjgom “Odlazak” koja govori o neizlječivo oboljelom čovjeku. Nikolaidis razvija i razrađuje svoje opsesivne teme, a motiv samohranog oca svojevrstan je novitet u našim književnostima.

'Biti žena na Balkanu je teško, a nekad i užasno, diskreditira vas se na osnovu fizičkog izgleda...'
'Biti žena na Balkanu je teško, a nekad i užasno, diskreditira vas se na osnovu fizičkog izgleda...'

Peti finalist je Želimir Periš s knjigom “Mladenka kostonoga”. Njegova četiri rimovana deseterca i sažetak sadržaja uvode nas u svaku od 50+ glava Kostonoge koje su totalno drukčije jedna od druge. Te lude glave nelinearno, “muzikalno” i mozaično pričaju brutalnu priču o životu nesretne progonjene žene i djeteta joj Carevića.

Šesti u utrci za književnu nagradu je Ivica Prtenjača s romanom “Plivač”, koji je smješten u rano ljeto 1991., kad je već svima jasno da će uskoro početi rat. Njegov junak odlazi iz Zagreba na jedan neimenovani otok jer misli da će tamo lakše preživjeti ono što se sprema. Uskoro biva mobiliziran, evidentiraju ga i pošalju kući, gdje čeka konačni poziv za odlazak na ratište. U tim trenucima započinje duboka, istinska drama jednog mladića, istovremeno ga preplavljuju strah za život i novopronađena ljubav.

Predstavljeno 14 kandidata za prestižnu književnu nagradu Fric
Predstavljeno 14 kandidata za prestižnu književnu nagradu Fric

Veliko finale i konačni pobjednik književne nagrade Fric znat će se u siječnju iduće godine.