Obavijesti

Show

Komentari 69

Glazbenici su pjevali kako je Ivo dirigirao, 'držao' je pola estrade

Glazbenici su pjevali kako je Ivo dirigirao, 'držao' je pola estrade
11

Ako je trebalo okupiti par estradnjaka da bi se napunio skup i privuklo glasače, to se i radilo. Jer tko neće glasati za HDZ, ako na njihovom skupu pjeva njihova najdraža pjevačica ili pjevač

VIDEO

Ivo Sanader (67) na vrhuncu moći mogao je gotovo sve. U stranci je bio alfa i omega, a uspio je ostvariti i svoj dječački san o kolekciji satova i umjetnina. A osim satova i umjetnina, držao je Ivo i pola estrade. Te 2007. je sve funkcioniralo po principu ‘ima se, može se, mora se’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:56

Ako je trebalo okupiti par estradnjaka da bi se napunio skup i privuklo glasače, to se i radilo. Jer tko neće glasati za HDZ, ako na njihovom skupu pjeva njihova najdraža pjevačica ili pjevač. Po tom ključu, jednog se dana u ‘Ćaćinom’ uredu u Banskim dvorima našla i Nina Badrić (48), omiljena pjevačica brojnih Hrvata i tajkuna.

Naravno, nisu bili sami, a Sanader je s osmijehom nudio gažu osobi koja će mu privući dodatne glasove i zaključati one već postojeće. Znao je Sanader da narodu samo treba dati kruha i igara i sve je riješeno, a rijetki izvođači će odbiti pozamašan honorar. Na kraju dana, pjeva se za novac, ne za uvjerenje. Sanader je iz svoje rezidencije u Kozarčevoj imao pogled na grad, a znao je da je njegovo sve ono što vidi i ne vidi s prozora.

Zbog tolike moći, kad je počeo ‘padati’, pali su i brojni njegovi suradnici, a sudnica je odjednom počela izgledati kao dodjela Porina. Tako se u ulozi svjedoka našla i Nina Badrić. Nastup je već debelo odradila, honorar odavno potrošila, a sad se našla pred publikom koja joj neće pljeskati i odobravati svaki glas. Odjednom je trebalo opravdati velike honorare.

Tajna veza moćnika i estrade: U 'Klubu' se tamburalo do jutra, a Gazda sve plaćao tuđim novcem
Tajna veza moćnika i estrade: U 'Klubu' se tamburalo do jutra, a Gazda sve plaćao tuđim novcem

- Nitko nije pitao ništa, za mene je ovo bio poslovni angažman, ispostavila sam fakture i sve je bilo plaćeno. Nisam pitala preko koga će što biti plaćeno - pravdala se 2013. sudu, a sve jer se pričalo kako joj je iz ‘crnih fondova HDZ-a’ bilo isplaćeno oko 30.000 eura za nekoliko nastupa u njihovoj kampanji.

Ona je tvrdila da joj je honorar u cijelosti isplaćen preko računa jer je izdala fakture, ali ne na HDZ, nego na klub Hrvatski dragovoljac. Tako joj je po njenim navodima rekao stranački rizničar Mladen Barišić. Badrić nije zaboravila reći sudu da su u toj kampanji nastupali i neki njeni kolege. Naravno, nije ih samo ona dovela u sudnicu. Ključan je bio iskaz bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević.

Ona je tvrdila da su iz njezinih ruku tijekom predizborne kampanje Jadranke Kosor (67) na izborima za predsjednicu, iz crnog fonda HDZ-a, plaćeni i Miroslav Škoro (58), Dražen Žanko (68), Ivana Kindl (42), Lana Jurčević (35) i Vanna (50). Uz pjevače, novac mimo računa su, prema njenom iskazu, primili i Davor Dretar Drele (54), Vid Balog (48) i fotograf Damir Hoyka (53).

Glazbenici nisu fer, smanjili su cjenik s 15 na 12 tisuća eura
Glazbenici nisu fer, smanjili su cjenik s 15 na 12 tisuća eura

Naravno, nije Sanader sam odlučivao koga će pozvati jer za to nije imao vremena. Upućeni izvori tvrde da je bila važna samo popularnost, a o izvođačima se vijećalo. 

- Više ljudi u stranci je biralo pjevače. Uglavnom je sve išlo preko glavnog tajnika. Dražen Žanko bi ih kontaktirao kad su se u stranci dogovorili koga žele - rekao je bivši HDZ-ovac.

Zagreb: Nastavljeno sudenje Ivi Sanaderu u aferi Ina-MOL

Prema neslužbenim informacijama, radilo se o desecima tisuća eura. Nisu se plaćali samo nastupi. Ako glazbena imena služe za skupljanje glasova, onda je jednako bitno i tko nastupa za vaše političke suparnike. Prema jednom od svjedoka suđenja u slučaju FIMI medija, Sanader je to dobro znao, pa je 2007. navodno platio Marku Perkoviću Thompsonu (53) pola milijuna eura da ne pjeva ni za jednu stranku.

Thompson je na sudu izjavio kako je samo rekao Sanaderu da će podržati njihovu koaliciju na izborima.  Nije inzistirao na naknadi, ali je inzistirao na izgradnji crkve u Čavoglavama, pa je Sanader odriješio kesu i poslao mu 50.000 kn koje je Perković odnio župniku. Primopredaja novca nije uvijek bila glamurozna kao kad se dolazilo u ured Mladena Barišića i od njega ili blagajnice Pavošević preuzimalo novac. Ćaća je imao i svog osobnog poštara za estradnjake - Dražena Žanka.

Sve o tajnim partijima klubova, kafića i restorana po Zagrebu
Sve o tajnim partijima klubova, kafića i restorana po Zagrebu

- Ponekad bih im, kao kolega kolegi, odnio kuverte, ali nisam znao koliki su iznosi u njima. Nikad se nisam u to petljao - govorio je 2007. Žanko prije nego što se potpuno povukao iz javnosti.

Nisu estradnjaci računali samo na široku ruku i deblji novčanik Ive Sanadera. Mladen Grdović (62), 2004. godine se sam upleo u aferu oko bespravnih stanova u uvali Kulina pored Zadra. Miljenik HDZ-ovaca, često ih je samoinicijativno zabavljao nakon skupova, ali to im nije zaboravio. Grdi je nekoliko dana stajao ispred bagera koji su kretali u rušenje pet apartmana koje je ‘krvavo zaradio’.

Split: Na Poljudu održan humanitarni koncert "To je moja zemlja"

- Ako sruše kuće, srušit će i mojih 30 godina karijere i tri tisuće neprospavanih noći, a moram vam reći da cijelo vrijeme pjevam za HDZ i sad država ovo radi. Shvatit će Sanader kao najmoćniji čovjek u državi što želim reći - vikao je Grdović.

Zagreb: Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL

Na kraju se ispostavilo da su ti apartmani zapravo u vlasništvu njegovog prijatelja Tomislava Galića, a bageri su obavili svoj posao i porušili bespravno postavljene objekte. Ćaća je nekad ipak znao granicu koju ne smije prijeći. Prva nepravomoćna presuda za Fimi mediju i izvlačenje novca u Crni fond, donesena je 2013., no Vrhovni sud ju je ukinuo pa je ponovna rasprava krenula 2016. godine. 2018. je suđenje ponovno prekinuto, a nastavilo se u siječnju ove godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina