Show

Komentari 10

Glumica Vitomira Lončar iz Kine: 'S hrvatskom mirovinom jedva mogu platiti režije, ostajem tu'

Glumica Vitomira Lončar iz Kine: 'S hrvatskom mirovinom jedva mogu platiti režije, ostajem tu'

Lončar je ispričala koliko je život u Kini drugačiji nego u Hrvatskoj, te koliko uživa u jednostavnosti tamošnjeg sustava. 'Kupite struje za 100 kuna koje su vam na kartici, ubacite karticu u mjerač ispred svog stana i – imate struju' kaže Vitomira

Domaća glumica Vitomira Lončar (63) već šest godina sa suprugom Ivicom Šimićem živi u Kini, a ispričala je kako je društvo potpuno drugačije u dalekoj zemlji. Također, osvrnula se na mirovinu koji prima od Hrvatske, s kojom si malo toga može priuštiti.

- S hrvatskom mirovinom ne mogu platiti ni osnovne režije u Hrvatskoj. Nakon gotovo osam godina mirovina mi je narasla na 2.500,00 kuna. Riječ “priuštiti si”, malo je pretenciozna. Smatram da sam svoj radni vijek pošteno odradila. Dala sam sve od sebe, nemam nikakve dvojbe. A mirovina je pokazatelj što država misli o tom radu i kako ga vrednuje. Još jedan od razloga da ostanem u Kini što je duže moguće - rekla je za Mirovina.hr.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vitomira je ispričala koliko je sustav jednostavan za život u Kini.

- Primjerice, nema uplatnice za struju, plin vodu… Imate kartice. Kupite struje za 100 kuna koje su vam na kartici, ubacite karticu u mjerač ispred svog stana i – imate struju. Kada potrošite iznos koji ste uplatili, Kinez vas ne ostavi da kao muha bez glave jurite napuniti karticu. Ponovno ubacite karticu i na njoj imate još deset posto iznosa koji ste uplatili, sasvim dovoljno da u miru, kad stignete, uplatite novi iznos. A uplaćuje se u susjednoj zgradi ili preko mobitela. Ne gubite vrijeme i živce na nepotrebne stvari. Sve, baš sve se može kupiti online i dostava stiže u najkraćem roku: od mlijeka i glavice luka pa do aviona. Ne koristi se novac, kartice, sve je na mobitelu i gotovo svi, i mladi i stari koriste mobitele. I to za sve. Država se ne brine za starije ljude jer je kultura potpuno drugačija - objasnila je.

Kako kaže, domova za starije osobe u Kini nema, jer je društvo takvo da ne mogu zamisliti ostaviti svoje djedove i bake nekome drugome na brigu. 

- Stariji ljudi su najvažniji dio obitelji i o njima se brinu djeca i unuci. Kineska obiteljska povezanost je nama nezamisliva, kao i briga i ljubav za njihove starije ukućane. Dječja poslušnost je temelj kineske kulture i opstojnosti, a upisana je u njihove gene. Žene odlaze u mirovinu već oko pedesete, da bi mogle čuvati unuke, a muškarci oko 55 - ispričala je pa dodala:

- Kad nikome više nisi koristan kod nas, onda nastaju problemi. Toga ovdje nema.

POGLEDAJTE VIDEO: VODITELJICA 'ZVEZDA GRANDA' I ŠEBALJ DRIFTALI TRAKTOROM

Najčitaniji članci