Goran Bogdan uoči svjetske premijere u Cannesu za 24sata: 'Ovo je najbolje mjesto za film' | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 0

Goran Bogdan uoči svjetske premijere u Cannesu za 24sata: 'Ovo je najbolje mjesto za film'

Goran Bogdan uoči svjetske premijere u Cannesu za 24sata: 'Ovo je najbolje mjesto za film'
6

Nebojša Slijepčević snimio je ‘Čovjeka koji nije mogao šutjeti’ koji će premijerno biti prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, jednu od glavnih uloga ima Goran Bogdan, a snimljen je prema istinitom događaju

VIDEO

Sretan sam što je film u Cannesu. Velika je to stvar, govori nam Goran Bogdan (43) netom prije leta na filmski festival. Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića, “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, ima svjetsku premijeru u petak na 77. Filmskom festivalu u Cannesu. Veliki je to uspjeh za hrvatsku kinematografiju jer je Slijepčevićev film tek drugi naš film od osamostaljenja koji se u Cannesu prikazuje u službenom, glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

snimanje naslovnice cafea Goran Bogdan 01:21

- Premijera u Cannesu je sigurno najbolje startno mjesto za bilo koji film. Strašno mi puno znači to što će nakon ove premijere film putovati na mnoge festivale i što će ga vidjeti što više ljudi. Kao autor to zapravo mogu najviše poželjeti da film putuje i da ga ljudi dožive - govori nam redatelj.

Goran Bogdan o novom filmu: 'Zbog uloge sam čitao izvješće sa suda koje ledi krv u žilama'
Goran Bogdan o novom filmu: 'Zbog uloge sam čitao izvješće sa suda koje ledi krv u žilama'

Scenarij je nastao prema istinitom događaju. Naoružani pripadnici vojske Republike Srpske su 27. veljače 1993. zaustavili vlak između Beograda i Bara te iz njega izveli 20 civila u mjestu Štrpcima kraj Višegrada.

- Ovo je priča o bivšem časniku JNA, Tomu Buzovu, koji nije mogao šutjeti, a ja glumim putnika Milana iz njegova kupea koji je šutio - govori nam Goran Bogdan. U vlaku je bilo 19 muslimanskih putnika, koje su kasnije pogubili, a tijela bacili u Drinu.

Njihovoj otmici je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim umirovljenog časnika Tome Buzova, koji je putovao u posjet sinu.

- Drago mi je što će priča o junaštvu Tome Buzova doći do što više ljudi, a s druge strane, nismo radili film samo kao povijesnu dramu, nego na način da se današnji gledatelji mogu poistovjetiti s junacima i da mogu razmisliti kad se oni nalaze u sličnim situacijama, naravno ne tako ekstremnim, ali isto situacijama kad svjedoče nasilju kojima nisu oni direktne žrtve, ali su svjedoci - objašnjava Slijepčević. Nažalost, Buzov je bio 20. žrtva.

storyeditor/2024-04-25/covjek_koji_nije_mogao_sutjeti_cannes_2024.jpeg

- Priča je iz vizure putnika koji je šutio, kao i njih ostalih 499. Nažalost, to je sramota, tragedija i zlo. Nužno je da se takva priča ispriča. To je važno - dodaje Bogdan.

Film, koji traje 13 minuta, snimali su početkom siječnja na Glavnom kolodvoru u Zagrebu.
- Tražili smo mjesto koje će ‘odglumiti’ seosku stanicu u zabiti i našli smo ga u središtu Zagreba - kaže redatelj. Njegova glavna uputa glumcima je bila da “rade film kao da se to zbiva njima danas”.

Goran Bogdan primio se motike pa oduševio pratitelje: 'Svaka čast, uljepšao si mi ponedjeljak'
Goran Bogdan primio se motike pa oduševio pratitelje: 'Svaka čast, uljepšao si mi ponedjeljak'

Bogdanu je, kaže, bilo sjajno raditi sa Slijepčevićem.
- Nebojša je fantastičan čovjek i redatelj. Imali smo puno proba, a ja baš to volim. Bio sam oduševljen što smo si dali toliko vremena da istražujemo pa je film urodio plodom. Sve je prošlo nekako u minimalizmu, šutnji i strahu - priča glumac.

storyeditor/2024-04-25/PXL_030523_99685416.jpg

Prošle godine je sud Bosne i Hercegovine osudio pravomoćno sedmoricu Srba iz BiH na 91 godinu zatvora zbog ubojstva 20 nesrpskih civila. Slijepčević se potrudio da glumci imaju sve informacije o zločinu i suđenju.

- Nebojša nam je poslao razgovore sa svjedocima sa suđenja. On je obavio ogroman posao. Čitao sam izvještaje sa suda, to je nešto strašno, ledi krv u žilama, ali pomoglo je oko uloge - govori Bogdan.

storyeditor/2024-04-25/PXL_201221_91229582.jpg

Redatelj nam je kratko objasnio zašto se odlučio na ovu priču.

- Nažalost, i dalje postoje ratovi. Čini mi se da se u regiji opet bude nacionalističke strasti, stoga mislim da je važno učiti iz naše nedavne povijesti kako ne bismo ponavljali iste obrasce. I danas vidim jako puno nasilja, kojima smo mi svjedoci - zaključio je Slijepčević.

Ulogu Tome Buzova glumi Dragan Mićanović, a osim Bogdana u filmu se pojavljuju Alexis Manenti, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina. Film je producirala kuća Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek.

POGLEDAJTE VELIKI INTERVJU SA KONSTRAKTOM:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Evo tko je voditeljica po kojoj je oplela Knoll: Vodila je emisiju Uefe, a prati je pola mil. ljudi
LAURA WONTTORA

Evo tko je voditeljica po kojoj je oplela Knoll: Vodila je emisiju Uefe, a prati je pola mil. ljudi

Kći je voditelja Jörga Wontorre. Što se tiče njezinog ljubavnog statusa, rastavljena je. Od 2016. do 2022. bila je u braku s nogometašem Simonom Zollerom, a o okršaju s Knoll još se nije oglasila

'Zvezda Granda' iz Hercegovine za 24sata: 'Bili su skeptični što idem u show, ali sam ponosna!'
ANTONIJA ČERKEZ

'Zvezda Granda' iz Hercegovine za 24sata: 'Bili su skeptični što idem u show, ali sam ponosna!'

Plus+ Nakon finala, sve popularnija Antonija Čerkez održala je humanitarni koncert u rodnom Širokom Brijegu. Za 24sata pričala je o natjecanju, studentskim danima, podršci i suradnji s kompozitorom Aleksandre Prijović
Ovo su luksuzne vile 'vatrenih': Modrićevu oštetilo nevrijeme, a Dalić ima 4 stana diljem države
KRALJEVI NEKRETNINA

Ovo su luksuzne vile 'vatrenih': Modrićevu oštetilo nevrijeme, a Dalić ima 4 stana diljem države

Proslavljeni nogometaš i kapetan 'vatrenih', Luka Modrić, ima vile i stanove i u Hrvatskoj kao i u Španjolskoj, a mnogi naši reprezentativci obožavaju zagrebački kompleks Park kneževa