Obavijesti

Show

Komentari 2

Improvizirao je tekst u filmu i prijetio se Stalloneu na setu...

Improvizirao je tekst u filmu i prijetio se Stalloneu na setu...
10

Tijekom dugogodišnje glumačke karijere, Hauer je ostvario više od 174 uloge u brojnim serijama i filmovima. Njegova najpoznatija uloga je u legendarnom filmu 'Blade Runner' koji je režirao Ridley Scott

VIDEO

Nizozemski glumac Rutger Hauer preminuo je 19. srpnja u 76. godini. Široka publika najbolje ga pamti po ulozi androida Roya Battyja u kultnom filmu 'Blade Runner' iz 1982., redatelja Ridleyja Scotta (81). Film je smješten u 21. stoljeće gdje korporacija razvija ljudske klonove koji će se koristiti kao robovi u kolonijama izvan Zemlje. Angažira se bivši policijski službenik da ulovi pobjeglu skupinu klonova koji žive na tajnom zadatku u Los Angelesu. Njegov je zadatak te iste klonove likvidirati.

Hauer je u filmu izgledao impresivno, osobito u završnici kad je bilo jasno da je izgubio bitku. Jedan od gubitnika koje ćemo pamtiti za sva vremena, jarkih plavih očiju, impresivne fizičke građe i intelektualno superioran. 

- Trenuci će nestati u vremenu kao suze na kiši - izgovorio je Rutger u sceni, a njegov kultni govor na kraju filma koji brojni obožavatelji i danas citiraju, zapravo je improviziran.

Redatelj je inspiraciju za izgled budućnosti u filmu pronašao u kultnom magazinu Heavy Metal tako da 'Blade Runner' svoj vizualni identitet uvelike duguje Moebiusu, odnosno slavnom francuskom autoru stripa Jeanu Giraudu. Prema Scottovim skicama vizualni futurist Syd Mead kreirao je impresivne crteže u boji na temelju kojih je kasnije dizajnirao vozila i gradsku vizuru. Noć, dim i kiša, kad je u pitanju eksterijer, uvijek su prisutni. Noćno snimanje i dim štedjeli su budžet prikrivanjem nedostataka seta. Zadatak kiše bio je oživjeti ulice, učiniti ih stvarnim i atmosferičnim.

'Blade Runner' je čisti egzistencijalizam. Nikad, u čitavoj kinematografskoj povijesti, nije vještije prikazan susret kreatora i njegove kreacije i napetije upriličen uzaludan pokušaj borbe protiv nametnute nam smrtnosti. 

Umro je glumac Rutger Hauer, zvijezda filma 'Blade Runner'
Umro je glumac Rutger Hauer, zvijezda filma 'Blade Runner'

Tri godine kasnije izašao je film 'Žena sokol' koji je dvostruko nominiran za Oscara u kategorijama najboljeg zvuka i zvučnih efekata, s obzirom na to da je svojedobno bio revolucionaran film jer je korištena pop glazba osamdesetih koju izvodi Londonski filharmonijski orkestar. Glumac Rutger Hauer u ulozi kapetana Navarre, mnoge je oduševio svojom dražesnom i dojmljivom glumom o srednjovjekovnoj ljubavi i čežnji koja podsjeća na univerzalne epske uzore.

Radnja filma smještena je u srednjovjekovnoj Francuskoj, gdje dvoje ljubavnika očajnički traže način kako da ponovno budu zajedno. Čini se da im ne može pomoći ni jedna zemaljska sila, jer noću on postaje vuk, a danju se pretvara u sokola.

Ostaje s nama: 'Blade Runner' iz kina dolazi na male ekrane
Ostaje s nama: 'Blade Runner' iz kina dolazi na male ekrane

Ono što je zanimljivo u ovom filmu je činjenica da je Sokol imena Spike II koji se pojavio u filmu, radio i na Univerzalnoj izložbi ptica do 2000. Također, u filmu je korišteno nekoliko različitih sokla. Jedan je sjedio na Rutergerovoj ruci, drugi za leteće scene, a treći se pokazao gotovo nepotrebnim, jer je samo sjedio u Heuerovoj tvrtki pa je više nalikovao kokoši nego veličanstvenom sokolu.

- Znate li da se jastrebovi i vukovi pare za život? - rekao je Hauer u jednoj od scena. 

Također, Hauer je glumio i u filmu 'Turska zadovoljstva', gdje je utjelovio lik darovitog nizozemskog kipara koji ima burne, erotične romanse s mladim djevojkama. Film je prikaz romanse nekonvencionalnog umjetnika i atraktivne plavuše oboljele od tumora, koji je zbog obilja prizora seksa bio itekako zapažen u svijetu

- Bolji sam od Boga - rekao je Hauer u jednoj od scena.

Zanimljivo je da se jedna scena filma više puta snimala, i to upravo ona na kojoj je crtao svoje genitalije.

Glumio je i u filmu 'Noćni jastrebovi', u kojem je utjelovio zloglasnog međunarodnog terorista Wulgara. Prva scena koju je trebao snimiti bila je njegova smrtna scena koja se događa na kraju filma. Dok je snimao scenu, Hauer je dva puta bio ozlijeđen.

U jednom slučaju, pliš koji je trebao simulirati ranu od metka eksplodirao je na pogrešnoj strani i teško ga je spalio. U drugoj, kabel koji bi ga potresao da bi simulirao silu pucanja, bio je prejako povlačen, naprežući leđa. Nakon toga, Hauer je otkrio da je kabel povučen s takvom silom na naredbe Sylvestera Stallonea. To je bila posljednja slamka za Hauera, koji je tada zaprijetio Stalloneu da će mu 'slomiti jaja' ako ikada opet učini nešto slično.

- Znaš, nikad te nisam pitao zašto živiš - rekao je u jednoj sceni.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Godine 1989. pojavio se i u filmu 'Slijepa pravda', gdje se pronašao u glavnoj ulozi slijepca samotnjaka, koji znalački barata mačem po sluhu te se zajedno s dječakom kojeg je spasio uputi u potragu za njegovim ocem. 

- Ovo je za mene bio jedan od najtežih poslova zbog mačevanja. Drago mi je što se to ne prikazuje, jer mi je bilo jako teško. Trenirao sam mjesec dana sa slijepcem koji me naučio njegovom hendikepu. Nakon toga, trenirao sam svako jutro prije snimanja za tih sedam dana' - komentirao je Hauer za svoju ulogu u ovom filmu. 

- Svi me pokušavaju ubiti u posljednje vrijeme - jedna je od rečenica koju je izgovorio na snimanju filma.

U kinima igra nastavak: Koliko znaš o filmu 'Blade Runner'?
U kinima igra nastavak: Koliko znaš o filmu 'Blade Runner'?

Godine 1994. glumio je u akcijskom filmu 'Preživjeti igru'. U ovoj velikoj borbi, veliki igrači jednog  beskućnika provodi kroz divljinu. Istog mu dana umiru dva najbolja prijatelja, pas is tarac s kojim je dijelio hranu i sklonište, beskućnik Jack Mason odluči si oduzeti život, pri čemu biva spriječen.

MSDSUTH EC31

Ono što mnogi nisu znali je da su gotovo sve 'gradske' scene snimane u Washingtonu, a većina scena u filmu snimljena je na ulicama Kolumbije. Područje snimanja uključuje zloglasni hotel Bruce, koji je postao Bruce Transitional Housing za beskućnike početkom 2000.

Sony ponovno podbacio: 'Blade Runner 2049' propao u kinima
Sony ponovno podbacio: 'Blade Runner 2049' propao u kinima

Jedan od poznatijih filmova u kojem smo Hauera imali priliku gledati je 'Skitnica sa sačmaricom'. Pjesma koja svira na kraju je 'Run With Us' Lise Lougheed. Izvorno je napisana kao tematska pjesma za animiranu seriju 'Rakuni' iz  1985., koja je, poput ovog filma, producirana u Kanadi.

Rutger Hauer ostat će zapamćen i po mnogim drugim ulogama. Hauer je balansirao između art filmova i krajnje trivijalnih igrarija: u prvima je dokazivao kako je odličan glumac, u drugima je demonstrirao karizmu kakvom se malo tko mogao pohvaliti u europskim i američkim akcijskim produkcijama. Impresivna imidža, ostat će trajna ikona kinematografije s kraja proteklog i početka novog stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45
 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode