Obavijesti

Show

Komentari 25

Kazna za neposlušne Sluškinje može biti i uklanjanje klitorisa

Kazna za neposlušne Sluškinje može biti i uklanjanje klitorisa
14

Glumica Elizabeth Moss u seriji 'Sluškinjina priča' utjelovljuje ženu kojoj su oduzeta sva ljudska prava i koja se nadljudskim optimizmom bori da preživi

VIDEO

Prije dva dana počelo je prikazivanje druge sezone kontroverzne dramske serije 'Sluškinjina priča' ('The Handmaid's Tale').

Ova je američka distopijska TV drama odmah po prikazivanju prve sezone, koju su naši gledatelji mogli pogledati na HBO-u, stekla kultni status. Seriju je producirao američki pisac i producent Bruce Miller, a ekranizirao ju je prema istoimenom bestseleru kanadske spisateljice Margaret Atwood (78). Protagonistica serije je američka glumica Elizabeth Moss (35).

Knjiga 'Sluškinjina priča' Margaret Atwood objavljena je prvi put 1985. godine, a hrvatski prijevod dobila je tri godine kasnije. Prošlo je više od trideset godina otkako je kanadska književnica napisala možda i najpopularniji od svojih romana, zamišljajući kako bi svijet, konkretno Sjedinjene Američke Države, izgledale da njima zavlada sekta i uspostavi teokraciju.

Author and producer Margaret Atwood arrives at the Canadian Screen Awards in Toronto

Serija je na 69. dodjeli Emmyja dobila nagradu za najbolju dramsku seriju, te nagradu za scenarij i produkciju. U konkurenciji su bile i serije 'Kuća od karata' i 'Westworld'. Elisabeth Moss (35) je za glavnu ulogu u 'Sluškinjinoj priči' osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu, a Anni Dowd (62) za najbolju sporednu glumicu u seriji. 

Radnja hit serije se odvija u fiktivnom mjestu pod imenom Gilead, koji je zamijenio nekadašnji SAD na početku 21. stoljeća. Nakon ekološke katastrofe koja je zahvatila svijet, samo je jedna ljudska funkcija još 'na cijeni' - sposobnost žene da rađa.

 

🔥 @entertainmentweekly 📷 @williamshirakawa

A post shared by Elisabeth Moss (@elisabethmossofficial) on

U Gileadu je pučem na vlast došao totalitarni režim, a naglasak režima je na povratku tradicionalnim, izvornim vrijednostima. Majčinstvo je postalo ključna osobina, s obzirom na to da je spomenuta katastrofa prouzročila neplodnost kod većine žena. U cijeloj je seriji naglasak na ženama, a većina ih (osim takozvanih Supruga) postaje 'niža klasa', koje preko noći počinju dobivati otkaze i lišava ih se imovine zamrzavanjem računa pa odjednom ostaju bez ikakvih financijskih sredstava.

Zabranjuje se i kontracepcija, a režim se želi dočepati onih žena za koje su sigurni da su plodne (jer već imaju po jedno ili više djece). Brojne su žene silom odvojene od svojih obitelji, ne znaju gdje su im muževi i djeca, a preko noći se počinju dijeliti na Supruge, Sluškinje, Tetke ili Marte. 

'Sluškinjina priča': Oblivena je krvlju, ali i dalje će se boriti
'Sluškinjina priča': Oblivena je krvlju, ali i dalje će se boriti

Supruge

Supruge su žene uglednika (samoprozvanih Zapovjednika) koje je novi režim postavio na funkcije zahvaljujući njihovom kontroverznom pogledu na obitelj i sudjelovanju u obespravljenju ženskog roda. Supruge su uglavnom neplodne zbog čega se svakom zapovjedniku i Supruzi dodjeljuje po jedna Sluškinja.

 

About yesterday at the TCA's in Pasadena - talking #thehandmaidstale on #hulu 🙌

A post shared by Yvonne Strahovski (@yvonnestrahovski) on

Sluškinje

Biraju se uglavnom među udatim ženama, već majkama, među onima koje su u braku po drugi put ili pak žive u izvanbračnim zajednicama jer je novi tradicionalistički režim druge brakove i izvanbračne zajednice proglasio nezakonitima. Buduće se Sluškinje odvode izvan gradova, u takozvane Zavode, a probrane (biraju se po tome mogu li iznijeti trudnoću) završe u naizgled idiličnim domovima Zapovjednika i njihovih neplodnih Supruga.

 

Offred. 🔥#HandmaidsTale

A post shared by Elisabeth Moss (@elisabethmossofficial) on

Tamo zapravo žive kao ropkinje prisiljene na seksualni odnos sa Zapovjednikom. Sam se seksualni čin odvija bez ikakve strasti, čak obavijen velom srama i gnušanja (koji se vide i kod Sluškinja i kod Zapovjednika), a odvija se doslovno na koljenima Zapovjednikove Supruge (koja polegnutu Sluškinju drži za ruke dok joj suprug penetrira u nju).

Cilj je samo jedan - trudnoća nakon koje Sluškinja dijete ceremonijalno predaje Supruzi, koja ga dalje odgaja kao da je njezino. Sluškinje, nakon što su ostale bez vlastite djece i ne znaju što se s njima događa i jesu li uopće živa, moraju predati i tek rođenu djecu - i ne samo da ih moraju predati već im to mora biti čast.

Tetke

Tetke su čuvarice koje nadziru Sluškinje, ali i 'paze' na njihovo mentalno zdravlje - s obzirom na to da se svako toliko neka od Sluškinja, zbog izopačene situacije u kojoj se nalazi, nađe na rubu živčanog sloma.

One ih prate liječniku, uglavnom ginekologu, i paze da koja ne 'zastrani, te ih podsjećaju koliko je važna i časna njihova uloga 'živog inkubatora'.

Njena borba protiv ekstremne vjerske sekte primiče se koncu
Njena borba protiv ekstremne vjerske sekte primiče se koncu

Za svaki ih neposluh i kažnjavaju, a kazne su monstruozne - od udara elektrošokerima i kastracije (točnije uklanjanja reproduktivnih organa ili samo klitorisa da više ne osjećaju užitak pri spolnom odnosu) do kamenovanja kada prisiljavaju okupljene sluškinje da same bacaju kamenje na svoju 'zastranjenu' supatnicu. 

Marte

Marte, ili kućne pomoćnice, domaćice i kuharice postaju 'neposlušne' ili neplodne Sluškinje. 

A post sared by Yvonne Strahovski (@yvonnestrahovski) on SluškinOne su zapravo - živi inkubatori. Biraju se uglavnom među udatim ženama, već majkama, među onima koje su u braku po drugi put ili pak žive u izvanbračnim zajednicama (jer je novi tradicionalistički režim druge brakove i izvanbračne zajednice proglasio nezakonitima
(što zapravo neodoljivo podsjeća na trenutnu situaciju kod nas dok se razmatra o novom obiteljskom zakonu koji bi nas mogao vratiti unatrag s odlukom da izvanbračni partneri više nemaju ista prava kao oni u braku) . Buduće se Sluškinje dovode negdje izvan gradova, u takozvane zavode, a probrane (a biraju se po tome u kakvom im je stanju maternica tj mogu li iznijeti trudnoću) završe u naizgled idiličnim domovima Zapovjednika i njihovih neplodnih Supruga. Tamo zapravo žive kao ropkinje prisiljene ući u seksualni odnos sa Zapovjednikom. Sam se seksualni čin odvija doslovno na koljenima njegove Supruge (koja polegnutu Sluškinju drži za ruke dok joj suprug penetrira u nju). Cilj je samo jedan - trudnoća nakon koje Sluškinja dijete ceremonijalno predaje Supruzi da ga ova dalje odgaja kao majka. Sluškinje dakle, nakon što su ostale bez djece koju imaju sa svojim muževima, i uglavnom ne znaju što se s njima događa i da li su uopće živa, moraju predati i tek rođenu djecu - i ne samo da ih moraju predati već im to mora biti čast...Tetke
Tetke su čuvarice koje drže oko nad Sluškinjama, ali i 'paze' na njihovo mentalno zdravlje - s obzirom da se svako toliko neka od Sluškinja zbog izopačene situacije u kojoj se nalazi nađe na rubu živčanog sloma. One ih prate liječniku, uglavnom ginekologu, i paze da koja ne 'zastrani, te ih podsjećaju koliko je važna i častan njihova uloga. One ih i kažnjavaju za neposluh a kazne su monstruozne - od udara elektrošokerima, kastracije (točnije uklanjanja reproduktivnih organa ili samo klitorisa da više ne osjećaju užitak pri spolnom odnosu) pa do kamenovanja kada prisiljavaju okupljene sluškinje da same bacaju kamenje na svoju zastranjenu 'supatnicu'.MartMarteMarte, ili kućne pomoćnice domaćice i kuharice postaju 'neposlušne' ili neplodne Sluškinje. 

Elisabeth Moss kao protagonistica i glavna sluškinja - Ofred

Protagonistica serije Elisabeth Moss (35) glumi Offred, jednu od preostalih plodnih žena u SAD-u (Gileadu). Američka glumica i plesačica Moss proslavila se ulogom u TV seriji 'Mad Men' ('Momci s Madisona'), gdje glumi mladu ženu koja se bori za ravnopravnost u muškom svijetu 1960-ih.

 

It's important to practice every day. Go big or go home 🎸😘 #HandmaidsTale #pressday #HerSmell

A post shared by Elisabeth Moss (@elisabethmossofficial) on

Ovdje ima potpuno drugačiju ulogu pa u 'Sluškinjinoj priči' utjelovljuje ženu kojoj su oduzeta sva ljudska prava i koja se nadljudskim optimizmom bori da preživi ovu imaginarnu, mračnu budućnost. 

 

Reclaim. Your. Name. 🔥@handmaidsonhulu #HandmaidsTale

A post shared by Elisabeth Moss (@elisabethmossofficial) on

Kao jedna od rijetkih preostalih plodnih žena, Offred je sluškinja u kućanstvu Zapovjednika Waterforda i jedna je od žena prisiljenih na seksualno ropstvo u očajničkom pokušaju vlasti da se svijet ponovno napuči.

U tom zastrašujućem društvu Offred mora manevrirati između Zapovjednika, njegove i drugih Supruga koje znaju biti okrutne u svojoj želji da dobiju dijete, kućnih pomoćnica Marthi i svojih kolegica sluškinja – a sve s ciljem da preživi i pronađe kćer koju su joj oduzeli.

Producenti ističu i da se nova sezona radi s puno većim budžetom, koji iznosi 2,5 milijardi dolara(oko 15 milijardi kuna), kako bi se publici još bolje dočarao život u Gileadu, autokratskom teokratskom režimu koji je preuzeo Sjedinjene Američke Države. 

 

💋☀️💋

A post shared by Elisabeth Moss (@elisabethmossofficial) on

Zapovjednika Freda Waterforda glumi Joseph Fiennes, njegovu suprugu Serenu Yvonne Strahovski, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Samira Wiley, Max Minghella, Ann Dowd i Madeline Brewer. 

Druga će sezona imati 13 epizoda, za razliku od prve koja je imala 10.

Podsjetimo, posljednja epizoda serije završava tako da Offred izbace iz kuće zapovjednika Waterforda i odvedu je u crnom kombiju. To ostavlja otvoreno pitanje – vode li je na sigurno ili u njezinu propast?  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode