Show

Komentari 25

Kazna za neposlušne Sluškinje može biti i uklanjanje klitorisa

Kazna za neposlušne Sluškinje može biti i uklanjanje klitorisa

Glumica Elizabeth Moss u seriji 'Sluškinjina priča' utjelovljuje ženu kojoj su oduzeta sva ljudska prava i koja se nadljudskim optimizmom bori da preživi

Prije dva dana počelo je prikazivanje druge sezone kontroverzne dramske serije 'Sluškinjina priča' ('The Handmaid's Tale').

Ova je američka distopijska TV drama odmah po prikazivanju prve sezone, koju su naši gledatelji mogli pogledati na HBO-u, stekla kultni status. Seriju je producirao američki pisac i producent Bruce Miller, a ekranizirao ju je prema istoimenom bestseleru kanadske spisateljice Margaret Atwood (78). Protagonistica serije je američka glumica Elizabeth Moss (35).

Knjiga 'Sluškinjina priča' Margaret Atwood objavljena je prvi put 1985. godine, a hrvatski prijevod dobila je tri godine kasnije. Prošlo je više od trideset godina otkako je kanadska književnica napisala možda i najpopularniji od svojih romana, zamišljajući kako bi svijet, konkretno Sjedinjene Američke Države, izgledale da njima zavlada sekta i uspostavi teokraciju.

Author and producer Margaret Atwood arrives at the Canadian Screen Awards in Toronto

Serija je na 69. dodjeli Emmyja dobila nagradu za najbolju dramsku seriju, te nagradu za scenarij i produkciju. U konkurenciji su bile i serije 'Kuća od karata' i 'Westworld'. Elisabeth Moss (35) je za glavnu ulogu u 'Sluškinjinoj priči' osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu, a Anni Dowd (62) za najbolju sporednu glumicu u seriji. 

Radnja hit serije se odvija u fiktivnom mjestu pod imenom Gilead, koji je zamijenio nekadašnji SAD na početku 21. stoljeća. Nakon ekološke katastrofe koja je zahvatila svijet, samo je jedna ljudska funkcija još 'na cijeni' - sposobnost žene da rađa.

U Gileadu je pučem na vlast došao totalitarni režim, a naglasak režima je na povratku tradicionalnim, izvornim vrijednostima. Majčinstvo je postalo ključna osobina, s obzirom na to da je spomenuta katastrofa prouzročila neplodnost kod većine žena. U cijeloj je seriji naglasak na ženama, a većina ih (osim takozvanih Supruga) postaje 'niža klasa', koje preko noći počinju dobivati otkaze i lišava ih se imovine zamrzavanjem računa pa odjednom ostaju bez ikakvih financijskih sredstava.

Zabranjuje se i kontracepcija, a režim se želi dočepati onih žena za koje su sigurni da su plodne (jer već imaju po jedno ili više djece). Brojne su žene silom odvojene od svojih obitelji, ne znaju gdje su im muževi i djeca, a preko noći se počinju dijeliti na Supruge, Sluškinje, Tetke ili Marte. 

Supruge

Supruge su žene uglednika (samoprozvanih Zapovjednika) koje je novi režim postavio na funkcije zahvaljujući njihovom kontroverznom pogledu na obitelj i sudjelovanju u obespravljenju ženskog roda. Supruge su uglavnom neplodne zbog čega se svakom zapovjedniku i Supruzi dodjeljuje po jedna Sluškinja.

Sluškinje

Biraju se uglavnom među udatim ženama, već majkama, među onima koje su u braku po drugi put ili pak žive u izvanbračnim zajednicama jer je novi tradicionalistički režim druge brakove i izvanbračne zajednice proglasio nezakonitima. Buduće se Sluškinje odvode izvan gradova, u takozvane Zavode, a probrane (biraju se po tome mogu li iznijeti trudnoću) završe u naizgled idiličnim domovima Zapovjednika i njihovih neplodnih Supruga.

Tamo zapravo žive kao ropkinje prisiljene na seksualni odnos sa Zapovjednikom. Sam se seksualni čin odvija bez ikakve strasti, čak obavijen velom srama i gnušanja (koji se vide i kod Sluškinja i kod Zapovjednika), a odvija se doslovno na koljenima Zapovjednikove Supruge (koja polegnutu Sluškinju drži za ruke dok joj suprug penetrira u nju).

Cilj je samo jedan - trudnoća nakon koje Sluškinja dijete ceremonijalno predaje Supruzi, koja ga dalje odgaja kao da je njezino. Sluškinje, nakon što su ostale bez vlastite djece i ne znaju što se s njima događa i jesu li uopće živa, moraju predati i tek rođenu djecu - i ne samo da ih moraju predati već im to mora biti čast.

Tetke

Tetke su čuvarice koje nadziru Sluškinje, ali i 'paze' na njihovo mentalno zdravlje - s obzirom na to da se svako toliko neka od Sluškinja, zbog izopačene situacije u kojoj se nalazi, nađe na rubu živčanog sloma.

One ih prate liječniku, uglavnom ginekologu, i paze da koja ne 'zastrani, te ih podsjećaju koliko je važna i časna njihova uloga 'živog inkubatora'.

Za svaki ih neposluh i kažnjavaju, a kazne su monstruozne - od udara elektrošokerima i kastracije (točnije uklanjanja reproduktivnih organa ili samo klitorisa da više ne osjećaju užitak pri spolnom odnosu) do kamenovanja kada prisiljavaju okupljene sluškinje da same bacaju kamenje na svoju 'zastranjenu' supatnicu. 

Marte

Marte, ili kućne pomoćnice, domaćice i kuharice postaju 'neposlušne' ili neplodne Sluškinje. 

Elisabeth Moss kao protagonistica i glavna sluškinja - Ofred

Protagonistica serije Elisabeth Moss (35) glumi Offred, jednu od preostalih plodnih žena u SAD-u (Gileadu). Američka glumica i plesačica Moss proslavila se ulogom u TV seriji 'Mad Men' ('Momci s Madisona'), gdje glumi mladu ženu koja se bori za ravnopravnost u muškom svijetu 1960-ih.

Ovdje ima potpuno drugačiju ulogu pa u 'Sluškinjinoj priči' utjelovljuje ženu kojoj su oduzeta sva ljudska prava i koja se nadljudskim optimizmom bori da preživi ovu imaginarnu, mračnu budućnost. 

Kao jedna od rijetkih preostalih plodnih žena, Offred je sluškinja u kućanstvu Zapovjednika Waterforda i jedna je od žena prisiljenih na seksualno ropstvo u očajničkom pokušaju vlasti da se svijet ponovno napuči.

U tom zastrašujućem društvu Offred mora manevrirati između Zapovjednika, njegove i drugih Supruga koje znaju biti okrutne u svojoj želji da dobiju dijete, kućnih pomoćnica Marthi i svojih kolegica sluškinja – a sve s ciljem da preživi i pronađe kćer koju su joj oduzeli.

Producenti ističu i da se nova sezona radi s puno većim budžetom, koji iznosi 2,5 milijardi dolara(oko 15 milijardi kuna), kako bi se publici još bolje dočarao život u Gileadu, autokratskom teokratskom režimu koji je preuzeo Sjedinjene Američke Države. 

Zapovjednika Freda Waterforda glumi Joseph Fiennes, njegovu suprugu Serenu Yvonne Strahovski, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Samira Wiley, Max Minghella, Ann Dowd i Madeline Brewer. 

Druga će sezona imati 13 epizoda, za razliku od prve koja je imala 10.

Podsjetimo, posljednja epizoda serije završava tako da Offred izbace iz kuće zapovjednika Waterforda i odvedu je u crnom kombiju. To ostavlja otvoreno pitanje – vode li je na sigurno ili u njezinu propast?  

Najčitaniji članci