Show

Komentari 21

Kirk je bio ikona Hollywooda, karijera mu je trajala 70 godina

Kirk je bio ikona Hollywooda, karijera mu je trajala 70 godina

Jedina stvar u životu koju sam uvijek znao, u kojoj sam bio nepromjenjiv, je da želim biti glumac, kazao je svojedobno Kirk, koji je naposljetku postao jedan od legendarnijih glumaca u svijetu...

Glumačka legenda i dobitnik Oscara za životno djelo Kirk Douglas preminuo je u srijedu u 104. godini. Bio je Hollywoodska ikona, čija je filmska karijera trajala sedam desetljeća. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Bio je ponosan na sebe što je igrao jake muškarce, likove koje je sam jednom prilikom sam nazvao 'ku**inim sinovima'. A za te uloge se sam izborio. Rodio se kao Issur Danielovich Demsky u mnogobrojnoj obitelji. Imao je šestero braće i sestara, a kao mladić je prodavao grickalice radnicima lokalnih mlinova kako bi zaradio novac za hranu. Nisu bili imućna obitelj. Kirk je prije glumačkog uspjeha imao oko 40-ak poslova, da bi naposljetku upisao glumu kad je dobio stipendiju Akademije dramskih umjetnosti. 

Kad se okušao u glumi znao je da je baš ona za njega. 

- Jedina stvar u životu koju sam uvijek znao, u kojoj sam bio nepromjenjiv, je da želim biti glumac - kazao je svojedobno Kirk. U školi glume promijenio je ime. Nije više bio Issur već Kirk Douglas, tad ne znajući da će to ime postati legendarno u svijetu filma. 

Pod novim imenom imao je prvo pojavljivanje u jednom Broadwayskom mjuziklu. Nakon toga 1941. prijavio se u američku mornaricu, ali je zbog ozljede bio onesposobljen dvije godine. U studenom 1943. oženio je bivšu kolegicu iz razreda Dianu Dill. To mu je bio prvi brak te je trajao osam godina. S njom je dobio Michaela Douglasa (75), također jednog od poznatijih glumaca u svijetu, te Joela Douglasa (73), koji je postao filmski producent. 

Kirk je samo želio snimati sapunice i reklame na radiju te glumiti na Broadwayu. Ipak, iako se vidio samo na kazališnim daskama, nakon preporuke redatelju Halu Wallisu, Kirk je dobio ulogu u filmu 'Neobična ljubav Marthe Ivers'. Tad su filmski kritičari imali samo riječi hvale za njega. Pisali su kako je rođen da bude na filmskom platnu.

Prvu nominaciju za Oscara dobio je za film 'Šampion', a potom se u 50-ima okušao u vesternima. To mu je bilo zabavno te je snimio film 'As u rukavu' koji se tad smatrao kontroverznim. Već na početku pedesetih Kirk se razveo od Diane jer je njoj smetalo što su ga povezivali s mnogim holivudskim ljepoticama, kao što je Ava Gardner

Tad se razvod pokazao pozitivnim jer je ubrzo nakon njega upoznao Anne Buydens (100), koju je oženio 1954. i ljubav im je trajala sve do njegove smrti. 

Njegove najistaknutije uloge bile su u filmovima 'Spartak' Stanleya Kubricka, 'Šampion' Marka Robsona, 'Detective Story' Williama Wylera i mnogi drugi... Za ulogu detektiva Jima McLeoda Kirk je osvojio Zlatni globus. 

Najčitaniji članci