Show

Komentari 0

Kreće audicija u Akademskom zboru Ivan Goran Kovačić...

Kreće audicija u Akademskom zboru Ivan Goran Kovačić...

Ove godine bit će smanjen broj primljenih kandidata u skladu s brojem epidemioloških mjesta u dvoranu za probe, kako bi se ispoštovale sve preporuke

Velika godišnja audicija Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić bit će 17. listopada 2020., a ove godine zbog epidemiološke situacije prijave će biti putem interneta za točno određene termine.

Audicija će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u razdoblju od 15 do 22 sata, a pristupnici će u tom razdoblju biti pozivani po terminima u kojima su se javili. Zainteresirani se mogu prijaviti putem online formulara. 

- Ove godine smo morali prilagoditi audicije preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Održavat će se na velikoj udaljenosti u prozračenoj prostoriji i sa što manje kontakta. Zato ćemo ove godine imati online prijave kako bi se spriječila velika grupiranja na FER-u - poručili su iz Uprave AZ IGK dodajući kako mole potencijalne kandidate da se na audiciji ne pojavljuju ako su bolesni, imaju temperaturu ili su bili na visokorizičnim lokacijama.

Također će ove godine biti smanjen broj primljenih kandidata u skladu s brojem epidemioloških mjesta u dvoranu za probe, kako bi se ispoštovale sve preporuke.

Princip audicija izuzetno je jednostavan i lak za kandidata; dovoljno je pokazati raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci. Za članstvo nisu potrebni ni glazbena naobrazba ni glazbeno iskustvo jer se u zboru i potpuni amateri mogu baviti vrhunskom umjetnošću.

Ovu sezonu Goranovci započinju nešto drugačije od uobičajenog, a to je izvođenjem a Cappella programa “Biseri hrvatske sakralne glazbe” u hrvatskim crkvama diljem zemlje. 

Podsjetimo, posljednjih 72 godine u, kako to Goranovci vole naglasiti, obiteljskom ozračju, nastaju izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara, u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama. Pored redovnih koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, zbor IGK proteklih je godina pjevao s Josipom Lisac, Maksimom Mrvicom, Radojkom Šverko, Joséom Carrerasom i Invom Mulom, poznatoj po ariji iz filma Peti element.

Goranovci su 2014. u zagrebačkoj Areni prvi put nastupili uz talijanskog slavuja Andreu Bocellija, a 2015. poveli su publiku u svijet filma uz veličanstvenog oskarovca Ennija Morriconea. Gostovali su u Bochumu i u Izraelu, gdje su na poziv Izraelskog simfonijskog orkestra i njihovog osnivača i dirigenta Noama Sheriffa na četiri uzastopna koncerta izveli Mahlerovu Osmu simfoniju.

Godine 2016. osvojili su svoj drugi Porin, u kategoriji Najbolji album klasične glazbe: Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića za Mozartov Requiem. Prvi Porin dobili su 1995. za Hrvatsku misu Borisa Papandopula u kategoriji Najbolje ponovno izdanje (izvan pop/rock glazbe). 

 

Najčitaniji članci