Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

Lady Diana: Princeza čije su želje ignorirane i nakon smrti

Svoje je posljednje želje Diana sastavila u oporuci i potpisala ju četiri godine prije smrti, ali ih je nešto izmijenila nekoliko mjeseci nakon razvoda

Foto: PIXELL/PROFIMEDIA
9 komentara

Diana Spencer je vjerojatno mislila da će udajom za princa Charlesa (69) započeti bajkovit život dostojan jedne princeze, ali njena je stvarnost od početka braka i ulaska u britansku kraljevsku obitelj bila više tragična nego bajkovita.

Britain's Prince Harry kisses his wife Meghan the Duchess of Sussex after a charity polo match in Windsor VOLE SE JAVNO Poput Diane i Charlesa: Harry je nakon utakmice dobio pusu

Jednako je tragično posljednjeg dana kolovoza 1997. godine i završio život obožavane princeze; Diana Spencer je poginula u prometnoj nesreći u 36. godini života.

Princess Diana death anniversary | Autor: John Stillwell/Press Association/PIXSELL Foto: John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Budući da ju je javnost od početka obožavala, a ona je obožavala princa Charlesa, činilo se da su joj se sve želje ispunile. No, na žalost, princ nije obožavao nju pa joj je od početka braka život princeze i članice kraljevske obitelji preteško padao. 

Foto: flickr

Nakon rođenja sinova, princa Williama (35) i princa Harryja (33), princezu Dianu je princ Charles svojim ponašanjem i otvorenim interesom za druge žene, a pogotovo sadašnju suprugu Camillu Parker (71) sve više udaljavao od sebe.

PRINCE CHARLES AND LADY DIANA SPENCER ENGAGEMENT | Autor: BELL   RON BELL Foto: BELL RON BELL

Tako je mladi kraljevski par u kolovozu 1996. napokon okončao farsu od braka. I baš kad se činilo da bi Diana mogla početi sa životom kakav je željela, samo godinu dana nakon razvoda izgubila je život u prometnoj nesreći.

Princess Diana Channel 4 documentary LADY DI 'Princeza naroda': 10 stvari koje možemo naučiti od Diane

Njezine su životne želje tako uglavnom ostale neispunjene, a kako se kasnije doznalo, isto je i sa željama koje su iza nje oporučno ostale nakon smrti. 

Guarding Diana: Protecting The Princess Around The World | Autor: Martin Keene/Press Association/PIXSELL Foto: Martin Keene/Press Association/PIXSELL

I iako će mnogi krivce tražiti u kraljevskoj obitelji, za nepoštivanje njene oporuke kriva je njezina vlastita obitelji.

VJENČANJE DESETLJEĆA I Lady Di i Meghan upoznale su prinčeve preko bliskih osoba

Svoje je posljednje želje Diana sastavila u oporuci i potpisala ju četiri godine prije smrti, ali ih je malo izmijenila nekoliko mjeseci nakon razvoda. Prema zadnjoj je verziji princeza željela  da se 75 posto njenog nakita i imovne podijeli između njezinih sinova Williama i Harryja, a preostalih 25 posto namijenila je za 17 kumčadi. Svom je batleru, za kojeg se nakon njene smrti otkrilo koliko su bliski bili, namijenila 50 tisuća funti.

Profimedia | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Tako su prema njenoj želji brigu o ostatku imovine, vrijedne današnjih 31,5 milijuna funti, prinčevi William i Harry trebali preuzeti s navršenih 25 godina života.

ODALA GA MARKICA Obožavatelji ismijali Charlesa: Stajao na kutiji kako bi bio viši

Zadatak da raspodjele njezinu ostavštine u skladu s njenim željama Diana je povjerila majci i sestri koje je u oporuci  označila kao 'izvršiteljice njezine posljednje volje'. No čak ni one nisu opravdale njezino povjerenje.

Foto: Calimero Sport

Naime, nakon Dianine pogibije 1997. njezina majka i sestra su u prosincu na sudu ishodile 'redoslijed donošenja odluka' koji im dopušta raspodjelu Dianine ostavštine na drugačiji način od onoga koji je ona navela u oporuci. Prema njihovim izmjenama, prinčevima briga o Dianinoj imovini pripada tek s navršenih 30 godina života, iako su dohodak počeli primati u dobi od 25 godina.

Princess Diana death anniversary | Autor: Adam Butler/Press Association/PIXSELL Foto: Adam Butler/Press Association/PIXSELL

Veću su promjenu majka i sestra napravile s ostalih 25 posto nakita i imovine princeze, što se trebalo podijeliti među onima kojima je Diana bila krsna kuma. Umjesto toga, svako je njezino kumče dobilo uspomenu na kumu, i to po izboru izvršitelja oporuke.

AFP/PIXSELL | Autor: AFP/PIXSELL Foto: AFP/PIXSELL

Princ Harry 2014. godine, dvije godine nakon brata  preuzeo svoj dio ostavštine pokojne majke, a 150 predmeta čija je vlasnica bila princeza Diana putovalo je po svijetu 17 godina, od njene smrti do tada. Nakit je svijet proputovao kao dio izložbe čiji je autor upravo Dianin brat, Earl Spencer.

Diana, Princess of Wales retrospective VJENČANJE S CHARLESOM Diana prije svadbe: 'Camilla mi je bila u glavi cijelo vrijeme...'

Kroz razne prijeme i popratne sadržaje izložbe su zahvaljujući njenoj ostavštini prikupile više od dva milijuna dolara. Dianina obitelji tvrdi da su ta sredstva završila u dobrotvornom fondu osnovanom u znak sjećanja na nju.

VIDI OVO! Koja se tajna krija iza zaručničkog prstena princeze Diane?

Naši partneri pišu
Message