Obavijesti

Show

Komentari 0

Lika Kolorado osvrće se u spotu na plastični standard ženske ljepote: 'Ideal proždire društvo'

Lika Kolorado osvrće se u spotu na plastični standard ženske ljepote: 'Ideal proždire društvo'
2

Sama pjesma 'Kontura' svojevrsno je pomirenje i priznanje barem mene kao autora teksta, koliko i sam svojim očekivanjima podržavam taj plastični standard ženskoga tijela i ljepote, izjavio je Filip Riđički

VIDEO

Domaći bend Lika Kolorado objavio je naslovni singl albuma 'Kontura' skupa s pratećim videospotom. Pozadinu spota i moćnu poruku objasnili su oni sami.

POGLEDAJTE VIDEO:

- U jeku novonastalih događanja, uključujući nedavnu, katastrofalno nazadnu odluku Vrhovnog suda SAD-a po pitanju pobačaja, napravili smo spot koji podsjeća da je, barem koliko mi primjećujemo, mizoginija u našim prostorima stvar sustavne represije koja je duboko u našem društvenom poretku, toliko maliciozno suptilna da ju često zaboravimo i primijetiti. Svi mi, svaki jedan od nas, na svoj neki način, bez obzira na spol, održavamo taj poredak na životu, često nesvjesni da to činimo - rekli su iz benda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokušali su, kažu, govoriti o očekivanjima koje imaju prema ženama i njihovim tijelima - kako izgledati, kako se ponašati, što od tih tijela tražiti, često robotski odstranjenima od osobe kojoj ono pripada.

- Djevojka koja dolazi na set te je podložena sređivanju za neko snimanje postaje nešto drugo, netko drugi, neka fiktivna i često nedostižna slika ideala kojega svi namećemo jedni drugima unatoč znanju koliko ono može štetiti, koliko put ka tom nedostižnom idealu proždire individuu i društvo kojem pripada - izjavili su glazbenici.

Rišpetovci mikrofone zamijenili kuhinjom i još pjevaju Lipo mi je
Rišpetovci mikrofone zamijenili kuhinjom i još pjevaju Lipo mi je

Mlada glumica Lucija Rukavina zvijezda je spota 'Kontura', šminku potpisuje Sanja Hrstić, asistentica šminke i odgovorna za kostime je Iva Rukavina, a za kameru je zaslužan Igor Ilić. Režiju spota potpisuje pjevač i autor benda, Filip Riđički.

- Ni mi sami u bendu nismo imuni - sama pjesma 'Kontura' svojevrsno je pomirenje i priznanje barem mene kao autora teksta, koliko i sam svojim očekivanjima podržavam taj plastični standard ženskoga tijela i ljepote, koliko god je prečesto nedostižan.'Od mene se očekuje da od tebe to očekujem' kaže sama pjesma, u samom refrenu gdje inzistiram da se svaki jedan od nas 'lomi gdje žulja', lomi tamo gdje ne možemo popuniti taj plastičan, nametnuti kalup onoga što smo sami na pijedestal postavili kao ono čemu moramo stremiti. Zaključak je ovoga benda da je i to, to nametanje ideala ženskoga tijela, itekako faktor, koliko god suptilan, zabrane suvereniteta žene nad vlastitim tijelom. Jedan je od koraka između suptilnog nametanja onoga kako očekujemo od tebe da izgledaš, do upravo groznih, recentnih događanja po pitanju ženskih prava - ističe Filip.

Zagreb: Bendovi uz pljusak zabavili okupljene na Žujinoj rođendanskoj turneji

Album 'Kontura' (Classic Records) ujedno je drugo studijsko izdanje Like Kolorado, koje možete poslušati na svim streaming servisima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac