Obavijesti

Show

Komentari 0

Mirko Boch o Ponosu Hrvatske i filharmoniji: 'Često volimo izaći iz ozbiljnog repertoara...'

Mirko Boch o Ponosu Hrvatske i filharmoniji: 'Često volimo izaći iz ozbiljnog repertoara...'
6

Mirko Boch najavio je da će 4. veljače, kad je dodjela nagrade Ponos Hrvatske, među ostalim svirati Johna Lennona i njegovu ‘Imagine’

VIDEO

Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo biti dio programa Ponos Hrvatske. To više što Zagrebački filharmoničari vole povremeno izaći iz svoga redovitog repertoara ozbiljne glazbe i sudjelovati u revijalnim programima, kaže Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije. Glazbenici će 4. veljače svirati uživo u izravnom prijenosu nagrade koju 24sata dodjeljuju od 2005. godine za iznimno humana i hrabra djela na Drugom programu HRT-a u 20.05.

Heroji, spasili ste više od 300 ljudskih života i zato hvala!
Heroji, spasili ste više od 300 ljudskih života i zato  hvala!

Mirko Boch najavio je i dio programa koji će izvoditi Zagrebački filharmoničari.

- Odsvirat ćemo tri skladbe, od kojih je jedna 'Imagine' Johna Lennona, a svirat će 28 glazbenika od 119, koliko ih je ukupno u Filharmoniji. Dakle, jedan veći komorni orkestar jer se snima u studiju HRT-a - kaže ravnatelj Boch, koji uspješno vodi ovaj najveći hrvatski orkestar od 2014. godine.

- Godišnje odsviramo 80 koncerata, od kojih je pet ili šest revijalnoga karaktera i sviramo glazbu kojom želimo zainteresirati mlade ljude da dođu na naše programe. Tu je i program 'Minimini', za one najmlađe, koje na zabavan način upoznajemo s različitim instrumentima i smatram da, ako na naše nastupe dođe desetak tisuća mladih ljudi, možda neke od njih zainteresiramo da počnu svirati neki instrument ili postanu jednog dana dio naše vjerne publike - govori Boch.

Osim mnogih gostovanja širom svijeta na kojima su Zagrebački filharmoničari tijekom Bochova mandata dobili niz pohvala i priznanja, u Zagreb je prije dvije godine doveo mladog poljskog dirigenta, hvaljenog maestra Dawida Runtza.

Epski dvoboj Zagrebačke filharmonije i Rock Banda
Epski dvoboj  Zagrebačke filharmonije i Rock Banda

- Budući da imam mnogo kolega u inozemstvu, uvijek razgovaramo o mladim talentiranim glazbenicima i dirigentima, pa sam tako saznao za Dawida Runtza. Pozvao sam ga jer je imao zavidan životopis i odazvao se. No osim izvrsnosti važno je da novog šefa dirigenta prihvate glazbenici, a s Runtzom je orkestar odmah bio oduševljen. Izvrsno su 'kliknuli' i iz toga se razvila vrlo kreativna atmosfera, što je rezultiralo izvrsnim repertoarom i koncertima - kaže Boch.

Velika zasluga Mirka Bocha je i redovita suradnja sa zagrebačkom Glazbenom akademijom, iz koje dva puta na godinu mladi solisti imaju priliku nastupati sa Zagrebačkom filharmonijom.

Filharmonija za djecu: 'Želim da se maleni oduševe klasikom'
Filharmonija za djecu: 'Želim da se maleni oduševe klasikom'

- I ja sam diplomirao violu na Akademiji i znam kako je bilo teško u početku dobiti priliku za nastup pred punom koncertnom dvoranom, što je san svakoga glazbenika, pjevača ili dirigenta. Zato je važno da ti mladi i talentirani ljudi dobiju priliku stati na pozornicu i steći iskustvo nastupa uz tako veliki orkestar. Mnogi od onih koje smo tako promovirali danas su već međunarodno poznata imena, zbog čega sam iznimno sretan - govori ravnatelj, čija je najveća želja da Zagrebačka filharmonija, s tradicijom duljom od 150 godina, jednog dana dobije i svoju dvoranu. 

Ponosni pokrovitelji Ponosa Hrvatske su Pevex, Hrvatska pošta, Erste banka, INA, OTP banka, PPD, Končar, Telemach, Fina i Studenac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu