Obavijesti

Show

Komentari 7

Misterij smrti dive rock'n'rolla: 'Janis nije umrla od drogiranja'

Misterij smrti dive rock'n'rolla:  'Janis nije umrla od drogiranja'
13

Kao srednjoškolka bila je prava buntovnica koja je bila na lošem glasu, ali se ipak uvijek nekako isticala. Kolege iz škole su je ismijavali. U to vrijeme osnovala je bend...

VIDEO

Pjevačica Janis Joplin je preminula na današnji dan 1970. godine. Legendarna Janis je i danas uzor brojnim pjevačima diljem svijeta.

Joplin je rođena 17. siječnja 1943 godine u Port Arthuru u Teksasu, gdje je i odrasla. Vrlo rano otkrila je strast prema glazbi. Prijatelji su je zvali Pearl, a to je i naziv njegov posljednjeg albuma.

Za psihodelični Porsche Janis Joplin dao 1,8 milijuna dolara
Za psihodelični Porsche Janis Joplin dao 1,8 milijuna dolara

Kao srednjoškolka bila je prava buntovnica koja je bila na lošem glasu, ali se ipak uvijek nekako isticala. Kolege iz škole su je ismijavali. U to vrijeme osnovala je bend, a s njom su svirali i kolege Jack Kerouac i Allen Geinsberg. Svirali su jazz i blues te nastupali u lokalnim klubovima, a Joplin je pratio glas djevojke koja 'mnogo pije'. Bila je posebna i nikad se nije osobito uklapa u društvo. Mlada Janis se radije bavila glazbom i slikanjem. 

24sata

Upisala je fakultet 1961. godine, ali je od njega brzo odustala. Živjela je u San Franciscu i New Yorku, ali se nakon par godina ponovno vratila kući radi odvikavanja. 

Prvi glazbeni uspjeh doživjela je s grupom Big Brother and the Holding Company. Nastup na Monterey Pop Festivalu je proslavio Janis i nju stavio u prvi plan što je izazvalo ljubomoru drugih članova (James Gurley, Dace Getz, Peter Albin, Sam Andrew).

Djevojčica o kojoj svi pričaju: 'Opsjeo ju je duh Janis Joplin'
Djevojčica o kojoj svi pričaju: 'Opsjeo ju je duh Janis Joplin'

Nakon što je upoznala direktora Colubia Recordsa Clive Davisa, karijera joj je krenula uzlaznom putanjom. Menadžer benda je postao Albert Grossman, a album Cheap Thrills je tjednima bio na prvom mjestu svih top ljestvica. Uslijedila su još dva albuma koji su im priskrbili zlatnu nakladu i milijune prodanih singlova.

Janis: Little Girl Blue (2015) - filmstill

Janis je 1968. godine započela samostalnu karijeru. Zbog prevelike konzumacije alkohola i neurednom načina života, ubrzo je raskinula suradnju s pratećim bendom. Nekoliko puta se pokušavala riješiti ovisnosti, ali joj to nikada nije pošlo za rukom. 

S bendom Full Tilt Boogie objavila je album 'Pearl", koji bio i njen posljednji, a na kojem su bile legendarne pjesme kao što su 'Mercedes Benz' i 'Me and Bobby McGee'.

You Tube

Janis je postajala sve slavnija, ali je droga bila jača. Ova jedinstvena 27-godišnjakinja umrla je u jednom hotelu na dan kada je pjesma 'Me and Bobby McGee' dospjela na prvo mjesto top lista.

Janis Joplin se predozirala, a ekipi je ostavila novac za tulum
Janis Joplin se predozirala, a ekipi je ostavila novac za tulum

U svojoj oporuci Janis je ostavila 1500 dolara svojim prijateljima da naprave veliki tulum kada umre. Isti je održan 26. listopada 1970. godine u San Anselmu u Kaliforniji, a organizirali su ga njena sestra Laura, zaručnik Seth Morgan bliski prijatelji. 

98245973

Premda je oprošlo punih 48 godina otkad je Janis Joplin umrla, neki još spekuliraju o uzrocima smrti dive rock'n'rolla. Njena bliska prijateljica Peggy Caserta tvrdi da je Janis pala i slomila nos i da je umrla od nedostatka kisika.

Navodno je te večeri Janis uzela drogu i prošetala do aparata s cigaretama. Peggy se pita kako je moguće da je netko tko se predozirao kasnije šetao po hotelu. Caserta je svoju teoriju zavjere opisala u svojim memoarima.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija