Obavijesti

Show

Komentari 1

Mnogima još uvijek nije jasno kako na Eurosongu funkcionira glasanje, evo i objašnjenja...

Mnogima još uvijek nije jasno kako na Eurosongu funkcionira glasanje, evo i objašnjenja...
5

Otkako je Eurosong promijenio način glasovanja, kao da su dodatno zakomplicirali situaciju. Hrvati su Uragankama dali 12 bodova, no nije to učinio i naš stručni žiri. Oni su najveću ocjenu dodijelili Talijanima

VIDEO

Eurosong je u svojoj povijesti prošao kroz nekoliko načina glasovanja, a većina promjena ovisila je o razvoju i raširenosti tehnologije. Zadnja promjena dogodila se 2016. godine, a kako voditelji natjecanja dodatno ne objašnjavaju bodove, u subotu su mnogi bili zbunjeni nakon zatvaranja glasačkih linija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Uraganke 01:07

Još od 1975. godine svaka država tj. stručni žiri te države dijeli bodove natjecateljima. Prije su se svi bodovi čitali, od 1 do 8, zatim tko je dobio 10 bodova i konačno tko osvojio maksimalnih 12. Kako je glasanje putem telefona postalo sve popularnije krajem '90-ih godina, odlučeno je da se kombiniraju ti glasovi i glasovi žirija. Od 2009. godine putem SMS-ova i/ili telefonskog poziva, moglo se glasati za svaku državu u finalu, a ne samo prvih 10, kako je to prije bilo. U slučaju izjednačenih bodova prevagnuli bi glasovi publike.

Otkako u natjecanju sudjeluje i do 43 zemlje, ponestalo je vremena za čitanje svih bodova, na koje su ljudi navikli. Javljanje svake države je kratko: bodovi od 1 do 8 i 10 prikazani su na ekranu, a prestižna dvanaestica žirija se čita. T

Eurosong: Evo tko je sve činio sastav hrvatskog stručnog žirija
Eurosong: Evo tko je sve činio sastav hrvatskog stručnog žirija

ako su od hrvatskog stručnog žirija 12 dobili Talijani, iako su Hrvati u najvećem broju glasali za srpske Uraganke. Pritom se bodovi automatski zbrajaju u tablici na ekranu, a države su poredane od najbolje rangirane do najslabije rangirane. 

Velika promjena, koja nekima još uvijek zadaje glavobolje, nastupila je 2016. godine. Tada su se bodovi stručnog žirija i bodovi glasača razdvojili. Sada 1-8, 10 i 12 bodova svaki natjecatelj dobiva po dva puta. Glasovi publike dodijeljeni su samo za top 10 država za koje se glasalo. Pjesma s najviše glasova dobiva 12 bodova, druga 10, treća 8 i tako dalje. Država koja po broju glasova gledatelja zauzme 11. mjesto i sve nakon nje, dobit će 0 bodova.

Bodove publike čitaju voditelji, nakon što sva javljanja iz pojedinačnih država završe. Oni se čitaju ovisno o bodovima koje su države osvojile od stručnih žirija, od najmanjeg do najvećeg broja bodova. Tako se ove godine započelo s Ujedinjenim Kraljevstvom, koje nije osvojilo niti jedan bod stručnih žirija. Ti bodovi se također automatski zbrajaju na ekranu i to je finalan rezultat koji država može postići.

'Dobili smo nula bodova jer nam je pjesma bila sr*nje, kao i pjevač i njegova cijela izvedba'
'Dobili smo nula bodova jer nam je pjesma bila sr*nje, kao i pjevač i njegova cijela izvedba'

U finalu mogu glasati sve države koje sudjeluju, ne samo one koje nastupaju, dok je svakoj državi zabranjeno da glasa sama za sebe, Ove godine sudjelovalo je 39 država. Teoretski je moguće da jedna država dobije 12 bodova tele-glasača od svake države, što bi ove godine bilo 456 bodova (38x12).

Eurovision Song Contest 2021 Rotterdam - Final

Pobjednicima ove godine, talijanskom bendu Måneskin, stručni žiriji dodijelili su 206 bodova, a publika 318, što ih je dovelo do pobjedničkih 524 boda. Francuska pjevačica Barbara Pravi (28) osvojila je drugo mjesto s 499 bodova, a Švicarac umjetničkog imena Gjon's Tears (22) osvojio je sveukupno 432 boda i treće mjesto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!
PROMO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!

BOK Fest održava se u Bjelovaru se od 26. travnja do 9. svibnja. Uz desetak vrhunskih predstava domaćih i stranih kazališta, Bjelovarčani će tijekom festivala imati priliku uživati i u brojnim popratnim događanjima

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad
Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.