Show

Komentari 0

Na festivalu zabranili mahanje lepezama zbog korona virusa

Na festivalu zabranili mahanje lepezama zbog korona virusa

Publici je na raspolaganju samo dvije trećine raspoloživih sjedala kako bi se osiguralo socijalno distanciranje i nema stanki što onemogućava druženje gostiju...

Ljubitelji klasične glazbe moraju spremiti lepeze i izdržati vrućine na Salzburškom festivalu koji je izradio detaljni plan zaštite od korona virusa umjesto da je otkazao nastupe zbog epidemije covida-19. Ovogodišnji operni, kazališni i koncertni spektakl u rodnom gradu Mozarta doživljava se kao test za druge velike kulturne događaje u Europi.

Zahtjev da se suzdrže od mahanja lepezama na njemačkom i engleskom jeziku dodan je na snimke koje publika čuje na početku svake izvedbe u Salzburgu.

- Mahanje lepezama može širiti zarazne aerosole umjesto da ih usiše sustav za klimatizaciju - kazao je izvršni direktor festivala Lukas Crepaz. Mjera je jedna od zadnjih u nizu mjera opreza kojima se želi osigurati nesmetano odvijanje festivala.

Publici je na raspolaganju samo dvije trećine raspoloživih sjedala kako bi se osiguralo socijalno distanciranje i nema stanki što onemogućava druženje gostiju. Posjetitelji moraju nositi maske prilikom ulaska i izlaska, a pozvani su i da ih drže na licu tijekom čitave predstave ili koncerta.

Svi se umjetnici redovito testiraju na virus i moraju voditi dnevnike o svom zdravlju.

Osim na otvaranju festivala proteklog vikenda, kad su neki posrnuli u poštivanju pravila, Crepaz kaže da je ponašanje publike i izvođača 'besprijekorno'.

Do početka ovogodišnjeg 100. festivala samo je jedan zaposlenik bio pozitivan na virus, a nakon toga nije više zabilježen nijedan.

Najčitaniji članci