Show

Komentari 3

Najutjecajniji filmovi u povijesti nisu 'Ratovi zvijezda' ni 'Psiho'

Najutjecajniji filmovi u povijesti nisu 'Ratovi zvijezda' ni 'Psiho'

Poslije prvog filma 'Ratova zvijezda' snimljena je još gomila filmova te je napisano more knjiga i stripova. Ipak, koliko god utjecaja pokazivala ta franšiza, ona nije najutjecajnija u povijesti

Franšiza filmova koja je nevjerojatno mnogo zaradila od svojeg izlaženja pa do danas svakako je frašiza 'Ratova zvijezda'. Poslije originalnog filma snimljena je još cijela gomila drugih filmova, što dobrih što loših, kao što je napisano more knjiga, napravljeno brdo igara te nacrtana omanja planina stripova.

Ipak, koliko god utjecaja pokazivala ta franšiza, ona nije najutjecajnija u povijesti. Istraživači sa sveučilišta u Torinu ustanovili su svojim istraživanjem kako je najutjecajniji film svih vremena 'Čarobnjak iz Oza' iz 1939. godine. Taj klasik s Judy Garland u glavnoj ulozi i pjesmom koja i dan danas razgaljuje srca, 'Over the Rainbow', pokazao se utjecajnijim i od 'Ratova zvijezda', kao i od vrlo utjecajnog 'Psiha'.

Rezultati studije, provedenoj na 47.000 filmova, pokazali su kako je svih 20 najutjecajnijih filmova snimljeno prije 1980. godine, a država iz koje najčešće potječu ti filmovi jest SAD. Računalni program koji je korišten gledao je na filmove kao na čvorove u mreži i mjerio je koliko su povezani s drugim utjecajnim filmovima.

- Predlažemo alternativnu metodu za određivanje uspjeha filma, osim standarne metode prihoda na box officeu. Na tu metodu utječu čimbenici koji ne spadaju samo u kvalitetu filma, kao što su oglašavanje i distribucija, a i recenzije koje su u konačnici subjektivne - kritizirao je metodu prihoda dr. Livio Bioglio.

Istraživač je još pojasnio svoju metodu.

- Razvili smo algoritam koji koristi reference između filmova kao mjeru za uspjeh, a koji se također može koristiti za procjenu karijere redatelja, glumaca i glumica gledajući njihovo sudjelovanje u filmovima s najboljim rezultatima - rekao je ovaj doktor znanosti.

Istraživači, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Applied Network Science, upozorili su i da su podaci sa stranice IMDb jako pristrani prema filmovima proizvedenim u zapadnim zemljama.

Premda je Bioglio izjavio sve to, nije ostalo jasno kako točno misli natjerati ikoga da koristi njegovu metodu, a nejasno je ostalo i kako doktor namjerava jednu industriju, u kojoj novac doslovno može sve, preobratiti na metodu u kojoj novac i nije toliko bitan. Kako nam se čini, sve bi moglo ostati samo mrtvo slovo na papiru.

VIDI OVO! Meghan opet postavlja trendove: Ovo su njezine najbolje modne kombinacije 2018. godine.

Najčitaniji članci