Obavijesti

Show

Komentari 417

Nećeš u Sloveniju, nisi ni prije: Maribor mu opet brani koncert

Nećeš u Sloveniju, nisi ni prije: Maribor mu opet brani koncert
5

Mariborska općinska uprava je po drugi put zabranila Thompsonov koncert, koji je u Mariboru prvi put trebao biti prije tri godine. Na preporuku policije tad je bio zabranjen

VIDEO

Zaprepašteni smo odlukom naših susjeda Slovenaca kojom zabranjuju nastup Marka Perkovića Thompsona, tim više što je, primjerice, Riblja čorba nedavno nastupala u toj maloj zemlji. Tužno, rekli su nam iz mitskog benda Niprije. Ovaj bend se proslavio sprdajući se s obradama Markova megahita “Čavoglave”. Suosjećaju s Thompsonom jer i njima je, dodaju, Stožer civilne zaštite zabranio nastupe. Kažu da je moguće da su članovi stožera latentni Slovenci.

Mariborska općinska uprava je, naime, po drugi put zabranila Thompsonov koncert, koji je u Mariboru trebao biti prije tri godine. Na preporuku policije tad je bio zabranjen, a organizator nastupa, Milan Trol, žalio se slovenskom Upravnom sudu. Ponovno se odlučivalo o Thompsonovu nastupu, a mariborska uprava je sada donijela istu odluku, kao i prije tri godine. Obrazložila ju je na čak 55 stranica.

POGLEDAJTE VIDEO O THOMPSONU: 

Pokretanje videa...

01:16

Od policije su tražili dokaze da Thompson veliča ustaštvo, kao i odluke drugih zemalja, poput Kanade, Nizozemske, Švicarske i Austrije, koje su ranije zabranile njegove nastupe. Policija je priložila snimke Thompsonovih nastupa, incidenata i uzvikivanja ustaškog pozdrava, odgovore zemalja Europe koje su mu zabranile nastupe i zaključila da bi Thompsonov koncert u Mariboru ugrozio ljudska prava etničkih zajednica - Srba, Roma i Židova - koje žive u Mariboru. Prva zabrana Thompsonova koncerta bila je 2003. u Amsterdamu. Njegova zakazana svirka u Hamburgu također je bila zabranjena 2008., a mediji su tad pisali “Hamburg je izbjegao katastrofu”. Zbog straha od nereda hrvatskih navijača uoči EP-a bio je otkazan i njegov nastup u Koruškoj. Zbog straha od sukoba navijača, i švicarske su vlasti zabranile Thompsonov koncert u Zurichu. Velikih prijepora bilo je te 2008. oko gostovanja u Sarajevu, gdje su organizatori zbog prijetnji otkazali gostovanje Thompsona, a iste godine u pulskoj Areni gradske vlasti mu nisu dopustile nastup pravdajući to zauzetošću termina u Areni...

Duga Resa: Koncert Marka Perkovića Thompsona na stadionu NK Duga Resa

- Navodima o ustaštvu te o činjenju kažnjivih djela kao i o pozivanju na mržnju, gradska vlast Maribora ne samo što onemogućuje pojedinca u obavljanju svog posla te prava rad, jer ovakvi neosnovani i promašen argumenti za posljedicu upravo i imaju uskratu prava na rad, lokalna mariborska vlast vrijeđa i ponižava Republiku Hrvatsku - napisali su među ostalim Thompsonovi menadžeri.     

Otkazan mu je bio i nastup na umaškom ATP-u, kad je tadašnji predsjednik Mesić zaprijetio organizatorima da neće doći na turnir ako ne otkažu Thompsonov nastup. Uslijedila je zabrana ulaska u Švicarsku na tri godine.

Dubrovnik: na Stradunu održan koncert Marka Perkovića Thompsona

To je značilo da od 2009. tri godine nije mogao ući ni u jednu zemlju Schengenskoga prostora slobodnog kretanja ljudi. Potvrdio je to Michele Cercone, glasnogovornik potpredsjednika Europske komisije. U Schengenskome su prostoru bile sve zemlje članice EU osim Bugarske, Irske, Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva, a od zemalja koje nisu članice Unije, Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Kao glavni razlog švicarske vlasti tad su navele Thompsonovo veličanje fašizma i tučnjavu na njegovu koncertu u Luzernu 2007., ali i sve učestalije zabrane Thompsonovih koncerata u Austriji, Nizozemskoj i Njemačkoj. Hrvatska je tad švicarskom veleposlaniku u Zagrebu uručila diplomatsku notu.

Njemačka je do 2014. godine bila plodno tlo za pjevača koji je na velikim koncertima u Berlinu i Frankfurtu okupljao desetke tisuća ljudi. Nakon napisa u njemačkom tisku u kojima je pjevač tituliran kao “nazi Hrvat”, zabranjen je njegov koncert u Berlinu. Organizator koncerta tad je rekao da je nastup zabranjen upravo zbog medijskih izvještaja u kojima se isticalo njegovo koketiranje s fašizmom. Svirku mu je otkazala uprava dvorane Columbiahalle u Berlinu.

Duga Resa: Koncert Marka Perkovića Thompsona na stadionu NK Duga Resa

Kad je napokon smio ući u Švicarsku i nastupati, mogao je otpjevati samo dio repertoara s posebnim odobrenjem švicarske policije. U gradu Schlierenu trebao je pjevati 2016. godine, ali i taj koncert je zabranjen. Osim već uobičajene brige za javnu sigurnost, koncert su obilježile i kontroverze s nedopuštenim korištenjem logotipa. Naime, na reklama su kao sponzori bili navedeni trgovački lanac Coop i Švicarska. Organizatori su se žalili, a predstavnik švicarske kantonalne vlade potvrdio je tad odluku gradskog vijeća grada Schlierena s kraja srpnja kojom se zabranjuje koncert Marka Perkovića Thompsona. Oglasila se i uprava grada Schlierena.

Zarađuje od prodaje rekvizita, vlasnik je i producentske kuće
Zarađuje od prodaje rekvizita, vlasnik je i producentske kuće

- Organizator koncerta, tvrtka Cronight, žalila se na odluku gradskog vijeća Schlierena predstavniku kantonalne vlade u okrugu Dietikon koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani - priopćio je grad Schlieren.

Predstavnik organizatora, tvrtke Cronight, izjavio je kako razmišljaju o žalbi pri Upravnom sudu, ali da ne polažu puno nade u uspjeh. Dodali su kako je “to politička odluka”. Grad Schlieren je izrazio zadovoljstvo odlukom kantonalnih vlasti.

Uoči Dana Državnosti Thompson održao koncert na nogometnom igralištu u Tribunju

- Ova odluka je potvrda da je grad ispravno odvagao privatne i javne interese te da temeljna prava nisu prekršena - bilo je priopćenje Schlierena.

Pjevačev menadžment je, unatoč zabranama, uglavnom isticao kako Thompson ne veliča ustaštvo, nego domoljublje. Mnogo je organizatora tražilo zadovoljštinu sudskim putem ili žalbama, no ovi bi uglavnom potvrdili već donesenu odluku. Takav je slučaj i s nastupom u Mariboru.

Niprije time nimalo nisu zadovoljne. Slovencima poručuju:

- Nismo osvetoljubivi, ali stići će ih Božja ruka. A to da neće u Čavoglave, naravno, ne treba ni spominjati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 417
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'