Show

Komentari 3

Omiljen crtani film: Profesor Baltazar slavi 50. rođendan

Omiljen crtani film: Profesor Baltazar slavi 50. rođendan

Grupa odanih obožavatelja čak je osnovala udrugu Profesor Baltazar, čiji je cilj poticanje razvoja kreativnosti, inovativnosti i znanja, a sve u svrhu uljepšavanja života drugima.

Kao dijete sam gledao ‘Profesora Baltazara’. Kao profesionalac sam radio spotove u kojima je profesor bio motiv za jednu telekomunikacijsku kuću, kaže Zrinko Ogresta (59).

Redatelj dodaje da bi stvaratelji kultnog crtića trebali svima biti kreativni i profesionalni uzor. Slavni profesor slavi 50. rođendan. Prva od ukupno 38 epizoda snimljena je 1968., a serijal se snimao do 1978. u Zagreb filmu. Snimali su se i novi nastavci, a serija je bila gledana i izvan Hrvatske. Simpatičnom znanstveniku, koji rješava probleme svojih sugrađana uz pomoć mašte i pozitivne energije, ime je dao Pavao Štalter. Svaka epizoda trajala je od pet do deset minuta.

PIXSELL

- Profesor Baltazar je jedno od najljepših ostvarenja u našoj sredini i nadam se da će novi nastavci biti jednako kreativni. Vjerujem da će se pojaviti i novi autori, nova djela koja će doseći njegovu slavu, a Profesoru i ekipi koja ga je stvorila želim sretan rođendan - rekao je redatelj Veljko Bulajić (90).

Profesor Baltazar je do danas ostao najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Voljele su ga sve generacije jer je isticao važnost prijateljstva i razumijevanja. Učio je gledatelje da si međusobno pomažu i brinu o prirodi. Profesor je u “Tvornici lutaka” i Sceni Gorica dobio i svoju predstavu. 

Na Adventu u Zagrebu šest metara visoki profesor šetao se Zrinjevcem. Na Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ima i ambulantu koja se zove po njemu. Prigodna poštanska marka autorice Alenke Lalić s motivom Profesora Baltazara tiskana je u 100.000 primjeraka. 

I Google je 2016. animacijom Profesora Baltazara proslavio 82. godišnjicu rođenja Zlatka Grgića, Baltazarova tate. Uz njega je u projektu sudjelovala ekipa od 20 ljudi, među kojima su se isticali Ante Zaninović, Pavao Štalter, Boris Kolar, Milan Blažeković i Zlatko Bourek. Glazbu je skladao Tomica Simović.

- Gledao sam crtić i poznavao autora glazbe. Radi razlike u godinama nismo bili prijatelji, ali rado smo pričali. Upoznat sam i s njegovim drugim kompozicijama, a posebno cijenim klavirski koncert - kaže skladatelj i bivši predsjednik Ivo Josipović (60).

Prave vrijednosti 

Profesor je djecu učio vrijednostima života. Zahvaljujući njemu mnogi su od malih nogu počeli prihvaćati različitosti. Profesor ih je naučio da je najveća vrijednost radovati se tuđoj sreći kao svojoj

VIDI OVO: 5 najgorih stvari koje ti se mogu dogoditi za vrijeme seksa

I profesor je ostario 

Prva epizoda nastala je 1968. godine. Starenjem se i profesorov izgled promijenio. U početku je imao riđu kosu i bradu, a s godinama su mu se pojavile i prepoznatljive sijede vlasi. I kao takav bio je rado gledan u bivšoj zemlji i u 30 drugih zemalja. Njegovu dobrotu upoznala su djeca Italije, Nizozemske, Portugala, Irana...

Najčitaniji članci