Obavijesti

Show

Komentari 0

Organizatori ne odustaju od projekcije filmova, snalaze se

Organizatori ne odustaju od projekcije filmova, snalaze se
1

Unatoč nevoljama s pandemijom korona virusa, organizatori filmskih festivala u Hrvatskoj pomiču termine, smanjuju program, ali ipak obećavaju da vjernu publiku neće iznevjeriti

VIDEO

Pričekajmo još koji tjedan, pa ćemo biti pametniji - mantra je koju posljednjih tjedana ponavljaju svi kulturni djelatnici, u kolektivnom iščekivanju boljih vremena. Što će ove godine biti s filmskim festivalima i kakav program pripremaju u “novom normalnom” dobu? Paola Orlić, producentica Animafesta, koji je uvijek početkom lipnja u Zagrebu, kaže da se, unatoč svemu, nisu predali:

- Čekamo ponedjeljak, 25. svibnja kad istječe moratorij stavljen na odobrena sredstva i kad konačno, nadamo se, kreću prve isplate. S nestrpljenjem očekujemo i početak lipnja kad je najavljena gradska skupština na kojoj će se odlučivati o rebalansu proračunskih sredstava koji će nas sve skupa kapacitirati da raspolažemo tom famoznom ‘lipanjskom pameću’ potrebnom za daljnje odluke. Ne odustajemo od Animafesta nego ćemo ga prebaciti za jesenski termin. Otegotna okolnost je i potres koji, osim što nam je ‘potresao’ urede na Novoj Vesi, uništio je i tek obnovljeni Hrvatski glazbeni zavod u kojem smo planirali otvorenje.

Animafest nisu samo projekcije filmova, to su susreti svjetske animacijske zajednice s pregršt popratnih programa, pa se planira 12 mjesecima unaprijed, a sad moramo djelovati ad hoc. Zato još ne možemo ni najaviti točan datum održavanja festivala ni broj gostiju, ali vjerujemo da ćemo ga sigurno održati. Motovun film festival svake godine krajem srpnja okuplja desetke tisuća ljudi. Kako organizirati i kontrolirati najezdu publike u minijaturni povijesni gradić na vrhu brda te koliko će projekcija biti, pitali smo direktora Igora Mirkovića. Odgovorio je kratkim SMS-om:

- Bit ću pametniji za nekoliko dana! Sanela Pliško, glasnogovornica Pula film festivala, bila je konkretnija:

Nema ljetnog partyja na Zrću: Otkazan je i Sonus Festival...
Nema ljetnog partyja na Zrću: Otkazan je i Sonus Festival...

- Budžet nam je smanjen za 35 posto, otkazali su nam brojni sponzori, pa smo odustali i od brojnih popratnih sadržaja. Neće biti glazbenih događanja ni koncerata, odustali smo i od projekcije na Portarati, ni kina uz more, kao ni radionice za studente i laboratorija profesora Baltazara za djecu.

matic

Boris Matić ni sam ne zna što će biti u studenom, kad se održava Zagreb film festival, koji prikazuje najbolje art-filmove iz cijelog svijeta.

- Pripremamo se kao da će se održati, a pojma nemamo hoće li se posebne mjere vratiti najesen. Festival online je sigurno koncept koji funkcionira – ZFF je i prije pandemije počeo s online platformom Croatian film jer smo ostali bez kina Europa. Našu web stranicu www.kinoeuropa.hr pretvorili smo u VOD platformu. Razmišljamo kako da duh festivala prilagodimo internetskim platformama, pa možda čak i uvedemo zajedničko gledanje u točno određenom terminu. Sve je to i nama i publici sasvim nova situacija - kaže Matić.

POGLEDAJTE VIDEO: Dean Kotiga radi čokoladne lizalice!

Pokretanje videa...

13:10
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode