Obavijesti

Show

Komentari 12

Hoće li Oscara dobiti mucavi kralj ili 'poremećena' balerina?

Hoće li Oscara dobiti mucavi kralj ili 'poremećena' balerina?
24

Nakon što je najviše nominacija za Oscara osvojio film 'Kraljev govor' mnogi ga spominju kao glavnog favorita za osvajanje prestižne filmske nagrade, 27. veljače

VIDEO

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Oscar najviše zlatnih kipića, koje dodjeljuje Američka filmska akademija, može osvojiti britanski povijesni film 'Kraljev govor' koji ima čak 12 nominacija. Britanska povijesna priča govori o tome kako je britanski kralj George VI. prebrodio problem mucanja zbog čega se bojao držati javne govore. U siječnju 1936. kralj George V. je umro i na njegovo mjesto došao je njegov stariji sin koji postaje kralj Edward VIII. Njega privlače provodi te se zaljubljuje u Amerikanku Wallis Simpson koja iza sebe ima dva braka. Budući da je za kraljevsku obitelji kao i cijelu Veliku Britaniju bila sramota da rastavljena žena postane njihova kraljica, suprotstavili su se tom braku. Edward VIII. zbog nje je abdicirao, a njegov godinu dana mlađi brat postao je 1936. kralj George VI. kojeg je u filmu utjelovio Colin Firth (50). Kao dječak bio je boležljiv i plašljiv, mucao je odmalena, a imao je i problema s koljenima i bolovima u želucu. Postao je vojvoda od Yorka 1920. godine i kao član kraljevske obitelji pratio je oca tijekom obilaska industrijskih područja. No, zbog mucanja i sramežljivosti nije se volio isticati. Negdje u to vrijeme upoznao je Elizabeth Bowes-Lyon, koja se dvije godine opirala njegovu udvaranju, a 1923. godine napokon su se vjenčali. Film počinje njegovim govorom na Wembleyju 1925., kada nije mogao progovoriti ni riječ. Bio je strašno iskompleksiran zbog toga te ga je njegova supruga, kraljica Elizabeth, kasnije poznata kao Kraljica Majka, odvela k liječniku Lionelu Logueu. On je bio poznat po svojim nekonvencionalnim metodama, no između njih se stvorio poseban odnos koji je rezultirao njegovim poznatim govorom u rujnu 1939., kada je objavio rat Njemačkoj.

'Čovjek zvan hrabrost' ima deset nominacija

Nakon njega s deset nominacija slijedi film braće Coen 'Čovjek zvan hrabrost'. Film je remake istoimenog westerna iz 1969. godine za kojeg je John Wayne osvojio Oscara u kategoriji glavne muške uloge glumeći opakog šerifa koji pomaže tvrdoglavoj mladoj ženi koja želi ući u trag ubojici svog oca. Četrnaestogodišnja Mattie Ross izgubila je oca nakon što ga je ubio Tom Chaney. Mattie je zatražila pomoć šerifa Roostera Cogburna te slijedi kriminalca kako bi ga pronašla prije nego ga teksaški rendžer LeBouef uhiti zbog ubojstva drugog čovjeka. Film 'Početak', u čijem je središtu priče Leonardo di Caprio (36) kao Dom Cobb, vrhunski lopov specijaliziran za krađu informacija iz podsvijesti ljudi dok spavaju. Cobba progone sjećanja na mrtvu suprugu Mallorie za čiju smrt ga sumnjiče američke vlasti. Di Caprio glumi čovjeka koji preuzima posao za azijskog klijenta koji mu kao plaću nudi obustavu zakonskog progona i oslobođenje od optužbi. Mora upasti u um nasljednika jedne mega korporacije i žrtvu uvjeriti da nakon smrti oca rasproda nasljedstvo.

'Društvena mreža' je film godine?

'Društvena mreža' je, kao i film 'Početak', osvojila osam nominacija. Drama Davida Finchera (48) biografija je osnivača Facebooka, koji pokazuje kako je Mark Zuckerberg (26) izdao prijatelja i zaradio milijarde dolara. Student Harvarda Mark Zuckerberg 2003. godine sjeo je za svoje računalo, a njegov trud rezultirao je nastankom globalne društvene mreže. Šest godina kasnije Mark Zuckerberg postao je najmlađi milijarder u povijesti. Film je snimljen prema knjizi 'The Accidental Billionaires' autora Bena Mezricha, a adaptirao ju je Aaron Sorkin. Zuckerberg nije želio da se o njemu snimi film koji ga naposljetku i nije prikazao u dobrom svjetlu. No, neki kritičari ga proglašavaju najboljim filmom godine.

Psihološki triler 'Crni labud' osvaja Oscara?

U kategoriji najboljeg filma nominirani su 'Crni labud', 'Boksač', 'Početak', 'The Kids Are All Right', 'Kraljev govor', '127 sati', 'Društvena mreža', 'Priča o igračkama 3', 'Čovjek zvan hrabrost' i' Zimska kost'. U kategoriji najboljeg animiranog filma nominirani su 'Kako izdresirati zmaja', 'The Illusionist' i 'Priča o igračkama 3'. Film koji se spominje kao jedan od mogućih dobitnika na ovogodišnjoj dodjeli Oscara psihološki je triler 'Crni labud'. Radnja filma vrti se oko opsesivne balerine Nine koja se priprema za ulogu karijere. Natalie Portman (29) glumi balerinu čiji se život vrti oko plesa. Živi s majkom Ericom, umirovljenom balerinom koja podržava njezinu ambiciju. Kada umjetnički direktor Thomas Leroy odluči zamijeniti primabalerinu Beth Macintyre, koju glumi Winona Ryder (39), u premijernoj izvedbi 'Labuđeg jezera' njenu ulogu dobiva Nina. Njezina je konkurencija nova plesačicu Lily ,koju glumi Mila Kunis (27), a koja je impresionirala Leroya. 'Labuđe jezero' zahtijeva plesačicu koja može odigrati dvije uloge, Bijelog labuda i Crnog labuda. Lily odgovara ulozi Crnog, a Nina Bijelog labuda. Natalie i Mila Kunis u fimu su snimile eksplicitne scene lezbijskog scena, a u jednoj sceni Natalie se samozadovoljava. Film 'Boksač' istinita je priča o dvojici braće boksača koji će zajedno trenirati za povijesni naslov i ujediniti svoje obitelji. Dicky Ecklund je bio boksačka legenda, ali nakon izgubljenog meča protiv svjetskog šampiona za njega dolaze teška vremena. Boksačke dane je ostavio iza sebe i zaglibio u probleme s drogom. Njegov mlađi brat Micky u međuvremenu je postao boksač, ali ne s posebno velikim šansama za osvajanje naslova prvaka. Unatoč svom trudu, Micky gubi borbu za borbom. Kad mu se ukaže prilika za nastup na svjetskom prvenstvu, cijela obitelj će se morati ujediniti.

Lezbijska tematika u filmu 'The Kids Are All Right'

Američka komedija 'The Kids Are All Right' redateljice Lise Cholodenko u čijim su se glavnim ulogama našle Julianne Moore i Annette Bening (52), koje glume lezbijske majke, nedavno je dobila nagradu Teddy Bear za najbolji film prikazan na Berlinaleu s homoseksualnom tematikom. Film je nagrađen zbog režije i humora kojim je obrađena složenost seksualnosti, odnosa i obiteljskih veza. U fokusu priče su Jules i Nic, dvije žene koje su zajedno 20 godina i koje su oplodnjom dobile dvoje djece, kćer Joni i sina Lasera. Nakon što njegova starija sestra postane punoljetna, Laser od nje zatraži da zatraži ime njihovog biološkog oca. Njihov pravi otac, koji je bio anonimni donator, je Paul koji je nekonvencijalni čovjek s malo obaveza u životu i oduševio ga je poziv da upozna svoju djecu. Prvi susret Paula s Joni i Laserom bio je nelagodan, ali se ubrzo zbliže i počnu se redovito viđati. Brat i sestra za te susrete nisu rekli svojim majkama, no one za to slučajno saznaju. Jules tu vijest primi mirno, ali je uštogljena Nic nezadovoljna i zabrinuta zbog njegovog utjecaja na djecu. Ubrzo je organiziran ručak na kojem se svi upoznaju i na kojem Paul predloži Jules, koja se bavi pejzažnom arhitekturom, da sredi njegov zapušteni vrt. Paul i Jules, provodeći vrijeme zajedno, postanu privlačni jedno drugome, a zatim i započnu vezu. Kada Nic sazna da je njena partnerica vara ona reagira jako burno, a Paul mora odlučiti da li se uklapa u tu obitelj.

Franco glumi planinara koji si sam amputira ruku

Novi film redatelja Dannyja Boylea iznosi jednu vrlo iznimnu istinitu priču o hrabrosti i preživljavanju. James Franco (32) u filmu '127 sati' glumi mladog planinara koji donosi nevjerojatnu odluku nakon što mu je ruka ostala prikliještena kamenom u zabitom kanjonu. Ima ulogu Arona Ralstona koji je na samotnjačkoj planinarskoj ruti. Jedna gromada, odlomljena od stijene, prikliještila mu je ruku uz zid kanjona. O svojoj nezgodi vodi video dnevnik na kameri koju je nosio u naprtnjači. Nakon pet dana je odlučio da si mora odrezati ruku ako se želi spasiti. Uspio je napraviti amputaciju malim tupim nožićem i izvući se. Aron je napisao knjigu koja se zove 'Između stijene i još tvrđega'. Scenarij je, prema Ralstonovoj knjizi, napisao Simon Beaufoy, čija ranija suradnja s redateljem Dannyjem Boyleom uključuje i film iz 2008. 'Milijunaš s ulice' koji je osvojio Oscara.  Animirani film 'Priča o igračkama 3'  već drugi tjedan nakon početka prikazivanja bio je najpopularniji film. U njemu se Woody i Buzz pomire s činjenicom da će njihov vlasnik Andy jednog dana odrasti. U trećem nastavku animiranog filma, Andy se priprema za odlazak na fakultet ostavljajući svoje vjerne igračke u brizi zbog nesigurne budućnosti. Film njujorške redateljice Debre Granik nominiran je u sedam kategorija. 'Zimska kost' priča je o mladoj ženi koja nastoji pronaći svog izgubljenog oca te pritom izaziva nezadovoljstvo zajednice. Film je proglašen najboljim filmom na njujorškoj dodjeli nagrade 'Gotham', a pobijedio je i na 26. Sundance filmskom festivalu. 'Zimska kost' socijalna je drama ambijentirana u gorskoj regiji Ozark. Junakinja filma je tinejdžerka koju glumi Jennifer Lawrence (20) čiji otac prekrši uvjetnu kaznu i nestane bez traga. Junakinja filma daje se u potragu za njim.

Koga u Americi zanima film s povijesnom temom iz Velike Britanije?

U kategoriji najboljeg glumca nominirani su Javier Bardem (42) za ulogu u filmu 'Biutiful', Jeff Bridges (60) za 'True Grit', Jesse Eisenberg (27) za film 'Društvena mreža', Colin Firth (50) i James Franco (32) za '127 sati'. Kao najbolji sporedni glumci nominirani su Christian Bale (37) za ulogu u filmu 'Borac', John Hawkes (51) za ulogu u Winter's Bone, Jeremy Renner (40) za 'The Town', Mark Ruffalo (43) za 'The Kids Are All Right' i Geoffrey Rush (60) za 'Kraljev govor'. U kategoriji najboljih glumica nominirane su Annette Bening (52) za 'The Kids Are All Right', Nicole Kidman (43) za ulogu u filmu 'Zečja rupa', Jennifer Lawrence (20) za ulogu u 'Zimska kost', Natalie Portman (29) za ulogu balerine u filmu 'Crni labud' i Michelle Williams (30) za 'Blue Valentine'. Za nagradu najbolje sporedne glumice 'bore' se Amy Adams (36) za ulogu u filmu 'Boksač', Helena Bonham Carter (44) za ulogu u 'Kraljev govor', Melissa Leo (50) za ulogu u filmu 'Boksač', Hailee Steinfeld (14) za 'Čovjek zvan hrabrost' i Jacki Weaver (63) za 'Animal Kingdom'. U kategoriji najboljeg redatelja nominirani su Darren Aronofsky za 'Crni labud', David O. Russell za 'Boksač', Tom Hooper za film 'Kraljev govor', David Fincher za ''Društvena mreža' i Joel i Ethan Coen za ''Čovjek zvan hrabrost'.

Iako sada svi slave njegov film 'Kraljev govor' koji je osvojio 12 nominacija za Oscara redatelj Tom Hooper (38) je nakon snimanja imao problema jer nijedna američka veća kompanija nije željela film uzeti u distribuciju i prikazivati ga u Americi.

- Koga u Americi zanima film s povijesnom temom iz Velike Britanije? K tome, tko je ikada čuo za mene kao redatelja - izjavio je Hooper koji je do sada režirao dva filma.

No, Harvey Weinstein, vlasnik tvrtke Weinstein Company, prepoznao je šansu za uspjeh pa je njegova kompanija preuzela distribuciju.

- Moja sestra je bila plesačica i jako ju je zanimao balet - objasnio je Darren Aronofsky što ga je nagnalo na snimanje filma 'Crni labud', trilera s Natalie Portman i Milom Kunis u glavnim ulogama.

- Kako sam postajao stariji razmišljao sam o svjetovima u koje mogu smjestiti filmove pa sam se sjetio baleta kao zanimljivog svijeta za istraživanje. Uvijek sam volio 'Dvojnika' od Dostojevskog, priču o čovjeku koji se probudi i pronađe svog dvojnika, koji zamijeni njegov život. Išao sam gledati 'Labuđe jezero', misleći da je to samo hrpetina djevojaka u haljinicama. Nisam imao pojma što je to. Ali kada sam vidio da postoje Bijeli labud i Crni labud, kojeg glumi ista plesačica, bio je to trenutak inspiracije, sve je počelo sjedati na svoje mjesto - izjavio je Arofonsky.

David O. Russell glumce često 'nagrađuje' udarcima i psovkama

Redatelja Davida O. Russella mnogi opisuju nervoznim čovjekom. Glumce često 'nagradi' udarcima i pogrdnim riječima. Russela je 1998. proslavio događaj s Georgeom Clooneyem na snimanju ratne akcije u filmu 'Tri kralja' koja je završila lakšim fizičkim obračunom. Clooney se na setu snimanja filma usprotivio redatelju jer je bio bezobrazan prema filmskoj ekipi. Russel je uhvatio Clooneya za vrat i vrijeđao ga zbog njegove glume nakon čega ga je molio da se vrati na set. Na jednoj zabavi nasrnuo je i na kolegu Christophera Nolana i srušio ga na pod. Ceh hollywoodskih redatelja (DGA) godišnju nagradu za najbolju režiju nedavno je dodijelio Tomu Hooperu za 'Kraljev govor'. David Fincher režirao je filmove 'Alien 3',  'Društvena mreža', 'Igra' , 'Klub boraca  'Neobična priča o Benjaminu Buttonu', 'Sedam', 'Soba panike' i 'Zodijak'. Film 'Društvena mreža' osvojio je četiri Zlatna globusa. Autori filma tom prilikom ispričali su se Marku Zuckerbergu, osnivaču društvene mreže Facebook koji u filmu nije prikazan osobito pozitivnom osobom.

- Mark Zuckerberg, ako gledaš, djevojka koju glumi Rooney Mara na početku filma nešto je predvidjela. Radi se o tome da je predvidjela kako će ga djevojke mrziti, ali ne zato što će biti bogat ili uspješan, nego zato što je šupčina. Bila je u krivu. Postao si veliki poduzetnik, vizionar i nevjerojatan altruist - izjavio je Fincher. 

Redatelji koji su devet puta bili nominirani za Oscara

Joel i Ethan Coen, poznati kao braća Coen, američki su filmski redatelji, scenaristi i producenti. Tijekom više od 20 godina, napisali su i režirali brojne filmove. Ethan i Joel devet su puta bili nominirani za Oscara, dvaput pod pseudonimom Roderick Jaynes. Osvojili su dvije scenarističke nagrade - jednu za 'Fargo', a drugu za 'Nema zemlje za starce'. Oscara za režiju i najbolji film osvojili su za film 'Nema zemlje za starce'.

Ostale bitnije nominacije

U kategoriji najboljeg stranog filma nominirani su 'Biutiful', 'Dogtoth', 'In a Better World', 'Incendies' i 'Outside the Law'. Za najbolji izvorni scenarij nominirani su filmovi 'Another Year', 'Boksač', 'Početak', 'The Kids Are All Right' i 'Kraljev govor'. U kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija nominirani su '127 sati', 'Društvena mreža', 'Priča o igračkama 3', 'Čovjek zvan hrabrost' i 'Zimska kost'. Za najbolju scenografiju nominirani su filmovi 'Alisa u zemlji čudesa', prvi dio filma 'Harry Potter And The Deathly Hallows' , 'Početak', 'Kraljev govor' i 'Čovjek zvan hrabrost'. Oscara za najbolju kinematografiju mogu dobiti filmovi 'Crni labud', 'Početak', 'Kraljev govor', 'Društvena mreža' i ' Čovjek zvan hrabrost'. Za najbolju kostimografiju nominacije su zaradili filmovi 'Alisa u zemlji čudesa', 'I Am Love', 'Kraljev govor', 'The Tempest' i 'Čovjek zvan hrabrost'. Kao najbolji dugometražni film nominirani su 'Exit Through The Gift Shop', 'Galsand', 'Inside Job', 'Restrepo' i 'Waste Land', a kao najbolji kratkometražni dokumentarni film 'Killing In The Name', 'Poster Girls', 'Strangers No More', 'Sun Come Up' i 'The Warriors of Qiugang'. Za najbolju montažu nominirani su filmovi 'Crni labud', 'Boksač', 'Kraljev govor', '127 sati' i 'Društvena mreža'. Za najbolji strani film nominiran je meksički film 'Biutiful' s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi, grčki film 'Dogtooth', njemački film 'In a Better World', kanadski 'Incendies' i  'Outside The Law' iz Alžira. Oscara za najbolju šminku mogu dobiti filmovi 'Barney's Version' , 'The Way Back' i 'The Wolfman'. Za najbolju orginalnu glazbu nominirani su 'How To Train Your Dragon', 'Početak', 'Kraljev govor', '127 sati' i 'Društvena mreža'. Za najbolju originalnu pjesmu Oscara mogu dobiti Coming Home, iz filma Country Strong , 'I See The Light', iz filma 'Tangled', 'If I Rise', iz filma '127 sati', i 'We Belong Together', iz filma 'Priča o igračkama 3'. U kategoriji najboljeg kratkog animiranog filma nominirani su 'Day & Night', 'The Gruffalo' , 'Let's Pollute' , 'The Lost Thing', 'Madagascar' i 'Carnet De Voyage'. Za najbolji kratki igrani film nominirani su 'The Confession', 'The Crush' , 'God of Love', 'Na Wewe' i 'Wish'. Za najbolju montažu zvuka Oscara mogu dobiti filmovi 'Početak' , 'Priča o igračkama 3', 'Tron', 'Čovjek zvan hrabrost' i 'Unstoppable'. Oscara u kategoriji najboljeg miksanja zvuka mogu dobiti filmovi 'Početak', ' Kraljev govor', 'Salt', 'Društvena mreža' i 'Čovjek zvan hrabrost'. U kategoriji najboljih vizualnih efekata nominirani su 'Alisa u zemlji čudesa', prvi dio filma 'Harry Potter And The Deathly Hallows' , 'Hereafter ', 'Početak' i 'Iron Man 2'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin