Show

Komentari 0

Oskarovac Vladimir Menšov preminuo od posljedica zaraze koronavirusom u 82. godini

Oskarovac Vladimir Menšov preminuo od posljedica zaraze koronavirusom u 82. godini

Svjetski poznat postao je zahvaljujući filmu "Moskva suzama ne vjeruje" koji je 1981. postao jedan od samo dva sovjetska filma koji su dobili Oskare za najbolji strani film

Ruski redatelj Vladimir Menšov, dobitnik Oskara za najbolji strani film 1981. za "Moskva suzama ne vjeruje", umro je u ponedjeljak u dobi od 81 godine od posljedica zaraze koronavirusom, objavili su njegovi kolege iz Moskovske državne škole za kinematografiju (VGIK).

"Upravo sam saznao za njegovu smrt", rekao je za AFP redatelj Vladimir Hotinenko, predsjednik odjela za dugometražne filmove u VGIK-u.

"Znali smo da boluje od covida-19, ali od blage forme. Ovo je apsolutno grozno i neočekivano", dodao je.

"Njegova smrt istrgnut će golemi dio naše zajedničke kulture", rekao je Hotinenko.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin izrazio je žalost zbog "golemog gubitka za našu kinematografiju i kulturu". Glasnogovornik Kremlja rekao je da predsjednik Vladimir Putin izražava "svoju najiskreniju sućut".

Rođen u Bakuu u tadašnjem sovjetskom Azerbajdžanu, Menšov je najprije bio glumac pa onda redatelj. Svjetski poznat postao je zahvaljujući filmu "Moskva suzama ne vjeruje" koji je 1981. postao jedan od samo dva sovjetska filma koji su dobili Oskare za najbolji strani film. U Rusiji je iznimno popularan bio i njegov film "Ljubav i golubovi" iz 1984.

Najčitaniji članci