Obavijesti

Show

Komentari 2

Pacino je posuđivao novac za autobusnu kartu, a sada dobije honorar od 56 milijuna kuna

Pacino je posuđivao novac za autobusnu kartu, a sada dobije honorar od 56 milijuna kuna
6

Dvije najvažnije figure u životu bili su mu upravo majka Rose i djed James, a živio je za dan u tjednu kad bi ga majka vodila u kino. Već tad je odlično pamtio replike iz filmova i interpretirao ih bez problema

VIDEO

Iako danas puni 81. rođendan filmska ikona Al Pacino i sada za glavnu ulogu dobije bez problema honorar od devet milijuna dolara. Ipak njegov put do vrhunskog glumca bio je sasvim neobičan.  

POGLEDAJTE VIDEO: Ovogodišnji Oscari

Pokretanje videa...

93. dodjela Oscara 01:39

Rođen je 1940. u obitelji Salvatorea i Rose Pacino kao Alfredo James “Al” Pacino. Imao je dvije godine kad su mu se razveli roditelji, pa se s majkom preselio njezinim roditeljima. Pacinovi baka Kate i djed James Gerardi stanovali su u Južnom Bronxu u New Yorku, nimalo privlačnom kvartu u kojem su tih godina uglavnom živjeli doseljenici u Ameriku. 

I oni su tamo stigli iz Italije početkom 20. stoljeća, iz sicilijanskog gradića Corleone, što će Pacinu kasnije umnogome pomoći da odigra jednu od svojih najboljih uloga u životu.

No, mali 'Sonny' kako su ga zvali, već je u osnovnoj školi morao savladati vještine preživljavanja na ulici, pa ga mnogi pamte po kavgama i tučnjavama. Inteligentan, ali nikad motiviran školom, utjehu i ispunjenje pronašao je u glumi. Dva je puta bio izbačen iz škole i prekinuo je srednjoškolsko obrazovanje sa 16. Vršnjaci ga pamte i kao odličnog igrača baseballa.

Tko visoko leti, nisko pada: Al Pacinov film ima ocjenu od 0%
Tko visoko leti, nisko pada: Al Pacinov film ima ocjenu od 0%

Dvije najvažnije figure u životu bili su mu upravo majka Rose i djed James, a živio je za dan u tjednu kad bi ga majka vodila u kino. Već tad je odlično pamtio replike iz filmova i interpretirao ih bez problema, ali kad je rekao majci da želi postati glumac ona nije za to htjela ni čuti. Prgave naravi, Pacino je otišao od kuće i počeo raditi sve i svašta da bi preživio – i postao glumac.

Al Pacino BFI Fellowship dinner - London

Tako je radio i kao dostavljač, kondukter u autobusu, kućepazitelj i poštar. 

Sa 16 je upisao prestižnu školu za scenske umjetnosti na Manhattanu, ali već nakon godinu dana je odustao. Preselio se u Greenwich Village i počeo nastupati u off Broadwayu, ali je tek s 26 uspio ući u čuvenu glumačku školu Lee Strasberga iz koje su izlazile sve buduće filmske zvijezde. Nažalost, tada se više nije mogao pohvaliti svojim najdražima - ni majci ni djedu - jer su oboje umrli u razmaku od godinu dana kad je Pacino navršio 22 godine.

Niski zavodnici: Ženama ne smetaju njihovi centimetri
Niski zavodnici: Ženama ne smetaju njihovi centimetri

- Bio sam toliko siromašan da sam nekad morao posuditi novac za autobusnu kartu da bih stigao na neku audiciju, rekao je jednom. No, ubrzo je pokazao svoj raskošni glumački talent i dobio nagradu Tony za brodvejsku ulogu u predstavi 'Nosi li tigar kravatu?'.

EE British Academy Film Awards 2020 - Arrivals - London

Također, za ulogu u filmu 'Panika u parku igala' u kojem je igrao ovisnika o heroinu, dobio je 1969. odlične kritike i zahvaljujući toj ulozi, ubrzo je dobio poziv od redatelja Francisa Forda Coppole koji je okupljao ekipu za film 'Kum'. 

Film će dobiti još dva nastavka, a Pacino je glumio Michaela Corleonea, čiji je otac Vito doselio u Sjedinjene Države iz malog sicilijanskog gradića Corleonea. Coppola će u filmu iskoristiti nekoliko detalja iz stvarnog Pacinovog života, pa je tako jednom od braće Corleone dao ime 'Sonny' što je Pacinov nadimak, a drugi će se zvati Fredo prema Pacinovom krsnom imenu Alfredo.

Popiknuo se pa poljubio pod: Al Pacino pao na crvenom tepihu
Popiknuo se pa poljubio pod: Al Pacino pao na crvenom tepihu

Odmah nakon prvog nastavka Pacino je dobio i prvu  nominaciju za Oscara i to za sporednu ulogu. Od tada postaje nezaobilazno ime na A-listi holivudskih glumaca. Inače, za ovu ulogu konkurirali su i Robert Redford i Jack Nicholson, ali se Coppola odlučio Pacina koji je opravdao njegovo povjerenje.

Nakon toga nastavio je s mnogim hvaljenim filmovima, poput 'Serpico' i 'Pasje popodne', a jedini promašaj bio je film 'Revolucija' iz 1985. No, već 1989. vratio se u velikom stilu uz Ellen Barkin u filmu 'More ljubavi', u kojem je igrao njujorškog detektiva Franka Kellera.
Vratio se filmovima s mafijaškom tematikom u trileru 'Donnie Brasco' i 1999. u filmu 'Probuđena savjest',  istinitoj priči o zakulisnim igrama u duhanskoj industriji. 

Pacino je jedan od najpoznatijih holivudskih neženja, ali je poznato da je mutio s nekoliko poznatih glumica, a iz dvije veze ima i troje djece. Tijekom snimanja 'Kuma III' bio je u vezi s Diane Keaton, a nakon veze s Jane Tarrant kasnih 80-ih dobio je 1989. kćer Julie. 

Pacinova bivša otvorila dušu: 'Teško je biti sa starim tipom'
Pacinova bivša otvorila dušu: 'Teško je biti sa starim tipom'

- Nikad se nisam vjenčao, ali tako mi se sviđa. Možda ću se jednog dana oženiti, ali zapravo nisam do sad mislio da sam dovoljno blizak s nekom ženom da bih s njom proveo ostatak života, rekao je dok je bio u vezi s glumicom Beverly D'Angelo, između 1997. i 2003. S njom je dobio i blizance - sina Antona Jamesa i kćer Oliviju. Najduže je izdržao s Lucile Polak, s kojom je bio od 2008 do 2018. godine.

Iako je imao razne faze u životu, nikad nije koristio teške droge, a priznao je da je znao pušiti marihuanu. Talijanskih korijena, bio je nekoć pravi hedonist, pa je volio popiti, a bio je neumjeren u pušenju i znao je izdimiti i po dvije kutije cigareta na dan. Ostavio je duhan 1994., a danas kaže da tu i tamo puši biljne cigarete – ma što god to značilo. 

I, poznato je da je već 60-ak godina bliski prijatelj s Robertom De Nirom, iako su samo nekoliko puta igrali u istim filmovima. Prvi put u 'Kumu', a nedavno smo ih gledali i u 'Ircu'.

- To je sigurno prijateljstvo do kraja života, uvjeren je Pacino koji je tijekom karijere osam puta bio nominiran za Oscara, a osvojio ga je 1992. godine za ulogu u filmu 'Miris žene'.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu