Obavijesti

Show

Komentari 16

Pjesma The Beatlesa donijela mu je status glazbene zvijezde

Pjesma The Beatlesa donijela mu je status glazbene zvijezde
10

Sedamdesete su za Cockera bile teške. Kratko je bio ovisan o heroinu, a borio se i s alkoholizmom zbog čega mu je karijera patila. Nastupi uživo teško su mu padali,

VIDEO


Glazbenik, punog imena John Robert Cocker, rođen je 20. svibnja 1944. u Sheffieldu. Karijera mu je trajala više od 40 godina, a snimio je i 40 albuma. 

Rasprodao pulsku Arenu: Joe Cocker zatvorio ljetnu sezonu
Rasprodao pulsku Arenu: Joe Cocker zatvorio ljetnu sezonu

Proslavio se obradom pjesme 'With a Little Help from My Friends ' The Beatlesa. Njegova verzija pjesme 1968. bila je najslušanija u Velikoj Britaniji, a godinu dana kasnije s njom je čak nastupao i na Woodstocku. Prvi put javno je pjevao kada mu je bilo 12 godina, a tada se na pozornici pridružio bendu svog starijeg brata.

MOZGALICA: Pronađi sve skrivene predmete u krugovima!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Željko Hladika/PIXSELL

Dok je odrastao Cockeru su glazbeni uzori bili Ray Charles i Lonnie Donegan .

Pod umjetničkim imenom Vance Arnold 1961. osnovao je bend Vance Arnold and the Avengers s kojim je uglavnom svirao u pabovima. Prvu veliku svirku imali su kada su bili predgrupa the Rolling Stonesima u Sheffieldskoj gradskoj vijećnici. Tri godine kasnije Joe je potpisao svoj prvi ugovor diskografskom kućom Decca i snimio svoj prvi singl, obradu pjesme 'I'll Cry Instead' the Beatlesa, ali doživio je golem neuspjeh i ugovor mu nije produžen.

Duško Marušić/Pixsell

Joe je nakon toga osnovao novi bend Joe Cocker's Big Blues koji nije bio dugog vijeka jer je 1966. već udružio snage s Chrisom Staintonom i osnovao the Grease Band. Kao i s prvim bendom Cocker je s Grease Bendom uglavnom nastupao u pubovima dok ih nije primijetio producent Danny Cordell koji je Cockera doveo da nastupa u Londonu u klubu Marquee, a snimio je i singl 'Marjorine', no slavu je stekao tek kada je snimio 'With a Little Help from My Friends' uz Jimmyja Pagea na gitari. Nedugo nakon singla, Joe je objavio i istoimeni album.

Nakon tog hita Cocker je sa svojim bendom počeo ići na turneje, a nastupali su čak i na razvikanim festivalima poput Woodstocka. Po povratku kući snimio je i drugi album 'Joe Cocker! ' te ponovo zauzeo vrhove glazbenih ljestvica.

Duško Marušić/Pixsell

Osim svojim glazbenim talentom Cocker je pažnju javnosti privlačio i zbog problema s drogom. Naime, 1972. pjevač i šestero članova njegovog benda uhićeno je u Australiji zbog posjedovanja marihuane i naređeno im je da u roku od 48 sati napuste tu zemlju. Taj incident izazvao je žestoke debate o legalizaciji marihuane u Australiji, a Joe je zaradio nadimak 'The Mad Dog'.

Sedamdesete su za Cockera bile teške. Kratko je bio ovisan o heroinu, a borio se i s alkoholizmom zbog čega mu je karijera patila. Nastupi uživo teško su mu padali, a albumi su se slabo prodavali zbog čega je zapao i u financijske teškoće.

Joe nije bio hirovita zvijezda nego je bio drag i pristupačan
Joe nije bio hirovita zvijezda nego je bio drag i pristupačan

Nabolje mu je krenulo 1982. kada je s grupom the Crusaders snimio pjesmu 'I'm So Glad I'm Standing Here Today' koja je nominirana za nagradu Grammy. Iste godine snimio je i duet s Jennifer Warnes 'Up Where We Belong' za film 'Oficir i džentlmen'. Pjesma je postala međunarodni hit, zauzela je prvo mjesto Billboardove ljestvice, a Cocker i Warnes su dobili Grammyja. Pjesma je također osvojila i Oscara za najbolju originalnu pjesmu.

Za nagradu Grammy bio je nominiran i njegov album 'Unchain My Heart', a 2007. Joe je primio odlikovanje od kraljice Elizabethe. Cocker je prvi roker koji je nastupao u Demokratskoj Republici Njemačkoj i Istočnom Berlinu.

YouTube

Pjevač je preminuo 22. prosinca 2014. u svom domu u Coloradu u dobi od 70 godina. Joe Cocker bolovao je od raka pluća. Njegov menadžer Barrie Marshall za BBC je kazao kako je Joe bio jednostavno jedinstven i kako će u srcima njegovih bližnjih zauvijek ostati praznina koju će biti nemoguće ispuniti. Iza sebe je ostavio suprugu Pam Baker s kojom je bio u braku 27 godina. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije