Show

Komentari 0

Počinje 18. Zagreb Film Festival: 'Veselimo se što će nas ipak biti'

Počinje 18. Zagreb Film Festival: 'Veselimo se što će nas ipak biti'

Najvažniji i u normalnim okolnostima najposjećeniji zagrebački filmski festival ove se godine odvija isključivo online. Publika će nove filmove gledati s kauča, a izostat će jesenske gužve ispred gradskih kina.

Osamnaesto izdanje Zagreb Film Festivala počinje večeras, 8. studenoga i trajat će, kako je ranije i najavljeno, do 15. studenoga, no umjesto gradskih kina lokacije su platforme www.kinoeuropa.hr i croatian.film te službena web-stranica festivala www.zff.hr.

POGLEDAJTE VIDEO:

U tjednu pred festival objavio je to ZFF na svojim stranicama, a i tradicionalna konferencija za novinare upriličena je online. Festival su putem live streama iz Hrvatskoga glazbenog zavoda predstavili direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, producentica Lana Matić i koordinatorica festivala KinoKino, Katarina Crnčić.

- Ove godine neće biti nekih događaja uživo koji dodatno oplemenjuju našu festivalsku priču, ali zato će biti onog najvažnijeg: sjajnih filmova sa svih strana svijeta, čiji je broj isti kao i lani.  Oko stotinu filmova rasporedili smo u četiri natjecateljska programa - dugometražnu konkurenciju, međunarodnu kratkometražnu konkurenciju, konkurenciju domaćih kratkih filmova Kockice i program Ponovno s nama, dva popratna programa – Velikih 5 i Festivali pod reflektorom te program festivala KinoKino - kaže Matić.

Online projekcije nisu im potpuna novost. Zbog nedaća s panedmijom korona virusa koje su počele još početkom godine, filmove su već tada puštali online. Bio je to svojevrsni test. I dobro je prošao. 

- Odaziv publike ugodno nas je iznenadio. Sretni smo što će u našim filmskim projekcijama prvi put iz svojih domova moći istodobno uživati gledatelji iz cijele Hrvatske, a vesele nas i simpatične reakcije followera na društvenim mrežama, koji nam javljaju da su za ZFF pripremili svoje svečane dekice i recepte za kokice iz kućne radinosti - dodaje.

Dio filmova moći će se pogledati besplatno, a onaj “glavni” dio programa plaćat će se kao i na ulazu u kino. Publika će tako film kupovinom “otkupiti” na 24 sata. Bilo kad u tom periodu može ga pogledati iz vlastita doma.

Najčitaniji članci