Obavijesti

Show

Komentari 0

Potencijalni kino hit uspoređuju s 'Parazitom' i predviđaju mu sjajan rezultat na Oscarima

Potencijalni kino hit uspoređuju s 'Parazitom' i predviđaju mu sjajan rezultat na Oscarima
5

Na Zlatnim globusima ovaj nezavisni film redatelja Leeja Isaaca Chunga nominiran je za najbolji strani film, a kritika ga vidi kao jednog od favorita i na najvažnijoj dodjeli kipića u godini

VIDEO

Južnokorejski film “Parazit” bio je apsolutni pobjednik Oscara prošle godine, “zaradio” je čak četiri prestižna kipića. Ujedno je bio i prvi strani film koji se okitio titulom filma godine. Iako je čak i za struku i filmofile ovakva rapsodija “Parazita” bila djelomično iznenađenje, oni s nešto više afiniteta prema sedmoj umjetnosti zasigurno znaju i kako je južnokorejska kinematografija jedna od najznačajnijih i najpotentnijih u svijetu.

POGLEDAJTE TRAILER FILMA:

Film redatelja Bonga Joon-hoa (51) lani se zasluženo upisao u povijest, a ovogodišnji film “Minari” njegov je legitimni nasljednik, kojem se predviđa veliki uspjeh na skorašnjim dodjelama nagrada. Film redatelja Leeja Isaaca Chunga (43), američkog filmaša korejskog podrijetla, bavi se obitelji korejskih imigranata, koja se 80-ih godina prošlog stoljeća doseljava u SAD. U ruralnoj sredini pokušavaju pronaći novi životni put i podignuti obitelj.

Dobrim dijelom priča je inspirirana upravo odrastanjem redatelja i scenarista. Ova obiteljska drama s elementima komedije američke je produkcije i nije, za razliku od “Parazita”, južnokorejski nacionalni kandidat za Oscara, no usporedbe su posljednjih tjedana bile neizbježne.

Redatelj 'Parazita' dočekan kao junak: 'Prvo ću oprati ruke...'
Redatelj 'Parazita' dočekan kao junak: 'Prvo ću oprati ruke...'

Posebice nakon što je “Minari” u siječnju na Sundance Film Festivalu imao uspješnu premijeru te osvojio nagradu žirija i publike. Ubrzo je slavio i u kategorijama najboljeg scenarija i sporedne ženske uloge koje dodjeljuje Američko udruženje filmskih kritičara, a Američki filmski institut “Minari” je proglasio jednim od deset najboljih filmova godine. Film je nominiran i u svih šest najvažnijih kategorija za nezavisne filmove (Independent Spirit Film Award), a na Zlatnim globusima nominiran je u kategoriji “najbolji strani film”. Iako je riječ o nezavisnom filmu američke produkcije, na dodjelama nagrada ovo djelo konkurira i u kategorijama stranog filma jer se glumci u filmu većim dijelom služe korejskim jezikom, a tek manjim dijelom engleskim.

Filmska kritika se slaže da je tek pitanje formalnosti kako će i na dodjeli najprestižnijih filmskih nagrada njegovo ime biti u nekoliko kategorija. Zasad je uvršten na širi popis Akademije u više kategorija na Oscarima, koji su ove godine iznimno zakazani za travanj. Ova hvaljena sentimentalna priča o obiteljskim korijenima i pokušaju ostvarivanja američkog sna težim putem, po svemu sudeći, obilježit će ovu filmsku godinu. Možda čak i u mjeri u kojoj je to lani učinio “Parazit”. Još jedan film koji je u središte radnje stavio obitelj, no ipak drukčiju. Komičnu u disfunkcionalnosti, ali i domišljatosti da ispliva iz svih problema.

Zajednica Leeja Isaaca Chunga nije beskrupulozna kao ona lani proslavljenog Bonga Joon-hoa. Prije svega je nježna i lojalna, a u neprijateljski nastrojenom području pokazat će svu svoju snagu i izdržljivost kako bi sačuvala i obranila novi dom. Film “Minari” impresivno je snimljena priča o asimilaciji u novo društvo i svemu onome što ta tranzicija nužno nosi. U filmu glume Steven Yeun, Han Ye-ri, Alan Kim, Noel Kate Cho, Youn Yuh-jung, Will Patton, Scott Haze, Darryl Cox i Esther Moon, a u hrvatskim kinima trebao bi zaigrati od 11. ožujka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin