Obavijesti

Show

Komentari 2

Pozadina nezaboravih hitova: 'Macarena je nevjerna žena'

Pozadina nezaboravih hitova: 'Macarena je nevjerna žena'
7

U ljetnim se mjesecima na radijske postaje vraćaju dobro poznati hitovi, a iza mnogih stoje jako zanimljive priče: Kako su te pjesme uopće nastale?

VIDEO

Hot in the City

Billy Idol (63) u pjesmi 'Hot in the City' iz 1982. pjevao je o vrućoj ljetnoj noći u New Yorku, u kojoj temperaturu dodatno podižu zgodne djevojke u kratkim haljinama. Kao dobar trik za dizanje popularnosti u ostalim američkim gradovima, postoje i druge verzije pjesme, u kojima Billy umjesto 'New York' vrišti 'Amarillo', 'Minneapolis' i New Heaven'.

Summer od '69

Ovu su pjesmu napisali Bryan Adams (59) i njegov stalni suradnik Jim Vallance (67), a prvotno se trebala zvati 'Best Days of My Life'. Postojalo je nekoliko verzija pjesme, sve do one finalne koja je postala veliki hit.

Adams je u nekoliko intervjua rekao da pjesma ima dvojako značenje. Tako se '69 odnosi na 1969. godinu, kulturnu revoluciju i raspad Beatelsa. Međutim, isto tako govori o vođenju ljubavi u ljeto pa se 69 odnosi i na istoimenu seksualnu pozu.

Pixsell

Lovely Day

Pjesmu 'Lovely Day' snimio je Bill Withers (81) u kojoj pjeva o lijepoj ženi. Na kraju pjesme Withers drži ton punih 20 sekundi, što je rekord za bilo koju pjesmu na američkoj top ljestvici. Ovaj se klasik smatra nenadmašnim, a neki misle kako ova pjesma tjera ružno vrijeme. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:02

Summer Nights 

Kada čuju ovu pjesmu, mnogi će se sjetiti 'Briljantina', naročito filmske verzije. Također, svi su imali i neke ljetne romanse na koje ih najbolje podsjeća ova pjesma. Sigurno je da je uspjehu pridonijela i kemija koju su imale zvijezde 'Briljantina' -  Olivia Newton-John i John Travolta u ulogama Sandy i Danny.

action_

Summertime Blues

Ovu je pjesmu napisao Eddie Cochran, koji je 1960. tragično stradao u prometnoj nesreći pa je njegova karijera nažalost trajala samo četiri godine. Cochranova se pjesma razlikuje od ostalih ljetnih pjesama u kojima akteri odmaraju i uživaju. Cochran pjeva o radniku koji radi cijelo ljeto kako bi zaradio dolar pa ne može ni na sastanak s djevojkom. 'Summertime Blues' postala je jedna od najobrađivanijih pjesama svih vremena, a lista onih koji su je obradili je impresivna - od Beach Boysa pa do Brucea Springsteena i grupe The Who.

Johnny Marr razgalio publiku hitovima legendarnih Smithsa
Johnny Marr razgalio publiku hitovima legendarnih Smithsa

Summer in The City

Ovaj je nezaboravni rock-klasik 1966. u originalu izvela grupa The Lovin' Spoonful, a poznata je i po verziji Joea Cockera
U pjesmi se govori kako iako su ljudi 'polumrtvi' od vrućine, treba izaći van i plesati do zore.
Zanimljiva je činjenica da su između dvije solaže mudro iskorišteni razni urbani zvukovi, pogotovo trube automobila i zvuk pneumatske bušilice.

Summertime

'Summertime' je pjesma koju su 1991. izveli DJ Jazzy Jeff (54)  i Fresh Prince (50), a postala je nenadmašni ljetni hit u kojem se svi mogu prepoznati - škola je gotova, ne radi se ništa osim plesanja, roštiljanja i igranja košarke s prijateljima.
Ova je pjesma pomalo nostalgična i vraća u stara vremena. 

Will Smith našminkan u haljini: 'Kako možete odoljeti ovome?'
Will Smith našminkan u haljini: 'Kako možete odoljeti ovome?'

Macarena 

Singl 'Macarena' objavio je 1994. španjolski pop duo Los del Rio, a zarazni ritam i slavni plesni koraci učinili su 'Macarenu' ključnim singlom za brojna obiteljska slavlja i okupljanja, čak i vjerska okupljanja. Ova pjesma zapravo govori o djevojci tog imena koja vara svog dečka s dva prijatelja dok je on u vojsci, što je pravo razočaranje, s obzirom na to da su na pjesmu o nevjernoj ženi i sponzoruši koja sanja o životu u New Yorku i novim muškarcima u svom životu tijekom godina zapravo svi plesali i veselili se. 

'Lambada'

'Lambadu' je izbacila francuska pop-grupa Kaoma kao prvi singl s albuma 'Worldbeat'. Prije točno 30 godina svi su plesali 'Lambadu' i pokušavali shvatiti što se to pjeva na portugalskom. Pjesma je zapravo obrada pjesme 'Llorando se fue' koju je originalno skladala, izvodila i snimila grupa Los Kjarkas iz Bolivije 1981.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac