Obavijesti

Show

Komentari 9

Prvi put u povijesti dvije žene u nominaciji za najbolju režiju

Prvi put u povijesti dvije žene u nominaciji za najbolju režiju
7

Osim deset glumačkih Oscara za najbolje glavne i sporedne glumice, svih preostalih 66 nominacija su one iza kamere, od manje zastupljenih poput režije, produkcije i scenarija do tradicionalno zastupljenijih poput kostima, šminke i frizure

VIDEO

Da će ovogodišnji Oscari biti sasvim različiti od prethodnih, moglo se očekivati po mnogim pokazateljima, no jedan je bio najvidljiviji. Od 366 filmova koji su se našli u izboru za nominacije, 100 su režirale žene. U postocima to iznosi 27%.
Konačni ishod izbora za nominacije također je zanimljiv. Od ukupno 235 nominacija u sve 23 natjecateljske kategorije, 76 su osvojile žene. To u postotku iznosi 32,3%.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovogodišnji Oscari

Pokretanje videa...

93. dodjela Oscara 01:39

Osim deset glumačkih Oscara za najbolje glavne i sporedne glumice, svih preostalih 66 nominacija su one iza kamere, od manje zastupljenih poput režije, produkcije i scenarija, do tradicionalno zastupljenijih poput kostima, šminke i frizure.

Oscari 2021. bit će zapamćeni po odsustvu filmova velikih filmskih studija te dominaciji nezavisnih produkcija i internetskih streaming kompanija poput Netflixa i Amazona. Pamtit će se po izboru angažiranih filmova s antitrumpovskim temama o ranjivim skupinama poput onih čija boja kože nije bijela, zatim emigranata, beskućnika, siromašnih, starih, bolesnih, hendikepiranih, zlostavljanih, ubijenih... Ovogodišnji Oscari ni temama ni produkcijski nemaju glamur ranijih. Nijedna dodjela Oscara, međutim, ne može postojati bez svojih zvijezda, a prave zvijezde ovogodišnjih su žene, i to ne glumice, nego one iza kamere.

The 36th annual Film Independent Spirit Awards

Prvi put u povijesti Oscara dvije su žene u nominaciji za najbolju režiju. Otkad postoji Oscar, za tu je nagradu bilo nominirano pet redateljica i samo jedna ju je osvojila, Kathryn Bigelow 2010. za “Narednika Jamesa” (“The Hurt Locker”, 2009.). Preostale četiri nominirane bile su Lina Wertmüller, Jane Campion, Sofia Coppola i Greta Gerwig. U 93 godine postojanja Oscara to je zastrašujuća statistika. Ali žene su već osvojile svijet pisanja, a čini se da sad osvajaju i svijet filma.

Osvajaju ga i u nezavisnoj i u studijskoj visokobudžetnoj produkciji. Jedan od najboljih filmova o superjunacima je “Wonder Woman” (2017.) darovite redateljice Patty Jenkins, a jedna od zvijezda ovogodišnjih Oscara, američka Kineskinja Chloé Zhao, koja je za svoj film “Nomadland” nominirana čak u četiri kategorije - za najbolju režiju, adaptirani scenarij, montažu i kao producent za najbolji film - upravo dovršava prvi visokobudžetni Marvelov film o superjunacima, “The Eternals”, za Disneyev studio. To je, otprilike, kao da majstor koji u svojoj maloj nezavisnoj radionici sklapa tačke dobije posao proizvodnje Rolls-Roycea.

No ono po čemu će se ovogodišnji Oscari također pamtiti jest osjetljivost gotovo svih nominiranih redateljica, scenaristica i producentica na neke od najbolnijih tema današnjice.

"Nomadland" (2020)

Nema romantičnih drama, komedija i fantazija, a humora nema ni u tragovima (što je veliki nedostatak, no to je jedna sasvim druga, vrlo ozbiljna priča). Romantične ljubavi u filmovima nominiranih žena uopće nema, samo mnogo ljubavi i suosjećanja za one koji stradaju i pate.

Već spomenuti “Nomadland” Chloé Zhao bavi se problemom propadanja američkog srednjeg staleža, osuđenog na beskućništvo, siromaštvo i lutanje Amerikom. U nominaciji za najbolji film je i producentica Christina Oh za film “Minari”, koji oslikava težak život južnokorejskih doseljenika u SAD-u početkom 80-ih, u doba Ronalda Reagana. Britanka Emerald Fennell nominirana je za film “Djevojka koja obećava” (“Promising Young Woman”) kao producentica za najbolji film te za najbolju režiju i scenarij. Njezin se film bavi jednom od najbolnijih tema današnjice, zlostavljanjem žena.

No zvijezde ovogodišnjih Oscara nisu samo žene koje su radile igrane i dugometražne filmove.

Jedna od najhvaljenijih je Garrett Bradley, nominirana za režiju dugometražnog dokumentarnog filma “Time”, priče o Afroamerikanki koja se dvadeset godina bori osloboditi muža iz zatvora. Za taj je film nominirana za Oscara i producentica Lauren Domino. Dvije redateljice, Sara Bolder i Nicole Newham, u istoj su nominaciji za film “Crip Camp”, dokumentarac o hendikepiranim tinejdžerima.

Živorad Tomić o raznolikosti Oscara: Trumpovo rasističko zlo pokrenulo je stvari nabolje
Živorad Tomić o raznolikosti Oscara: Trumpovo rasističko zlo pokrenulo je stvari nabolje

Producentica Marcela Santibanez u nominaciji je za film “Agent krtica” (“El agente topo”), istinitu priču o unajmljenom špijunu u jednom čileanskom staračkom domu. Crna redateljica Sophia Nahli Allison nominirana je film “A Love Song for Latasha”, dokumentarac o jednoj ubijenoj crnoj djevojčici, a redateljica Pippa Ehrlich za priču o prijateljstvu čovjeka i hobotnice, “My Octopus Teacher”.

U kategorijama kratkometražnog dokumentarnog filma nominirane su producentice Alice Doyard za film “Colette”, priču o jednoj članici francuskog pokreta otpora u vrijeme nacističke okupacije, i producentica Charlotte Hook za film “Do Not Split”, dokumentarac o osudi kineskog zakona o ekstradiciji ljudi iz Hong Konga.

93rd Academy Awards

U nominacijama za Oscare za najbolje kratkometražne igrane filmove su redateljica Elvira Lind i producentica Sofia Sondervan za kratkometražnu komediju, jedinu na ovogodišnjim Oscarima, “The Letter Room”, i Shira Hochman, producentica izraelskog filma “White Eye”, priče o čovjeku koji traži ukradeni bicikl. U nominaciji za istog Oscara je i Farah Nabulsi, scenaristica i redateljica filma “The Present”, priče o ocu i kćeri iz palestinske enklave na okupiranoj Zapadnoj obali koji pokušavaju kupiti poklon za godišnjicu vjenčanja.

Živorad Tomić o Oscarima: 'Dodjela je više nalik na film, nego na show. Nema glamura'
Živorad Tomić o Oscarima: 'Dodjela je više nalik na film, nego na show. Nema glamura'

Na kraju ovog impresivnog popisa ženskih zvijezda iza kamere ovogodišnjih Oscara nalaze se dvije redateljice nominirane u kategoriji za najbolji međunarodni film. Obje se bave najbolnijim temama ovogodišnjih Oscara.

Tuniska scenaristica i redateljica Kaouther Ben Hania u filmu zastrašujućeg naslova “Čovjek koji je prodao svoju kožu” bavi se temom preživljavanja izbjeglica. Da bi zaradio novac potreban da dođe do zaručnice, sirijski izbjeglica pristaje prodati ekscentričnom umjetniku kožu sa svojih leđa na kojoj će mu istetovirati veliku šengensku vizu, da bi, tako istetoviran, kao umjetničko djelo bio izlagan u europskim galerijama. A bosanskohercegovačka producentica, scenaristica i redateljica Jasmila Žbanić bavi se u filmu “Quo Vadis, Aida?” genocidom u Srebrenici, gdje je ubijeno više od osam tisuća ljudi.

ITA, Internationale Filmfestspiele von Venedig 2020
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin