Show

Komentari 0

Robbie Williams prodao dva Banksyjeva umjetnička djela, a svu zaradu donirao je zdravstvu

Robbie Williams prodao dva Banksyjeva umjetnička djela, a svu zaradu donirao je zdravstvu

Umjetnička djela naslikao je tajanstveni britanski umjetnik, a njihova vrijednost procjenjuje se na nekoliko milijuna funti. Williams je jedno djelo uspio nabaviti izravno od neuhvatljivog slikara grafita

Dva djela tajanstvenog britanskog umjetnika Banksyja u vlasništvu pjevača Robbieja Williamsa (48) prodana su za nekoliko milijuna funta na dražbi u Londonu i novac će biti doniran britanskim zdravstvenim službama.

GES / Football / World Cup 2018 / Eroeffnungsspiel Russia - Saudi Arabia, Match 1 / 14.06.2018

Platno "Uništeno ulje (helikopteri)", koje prikazuje dva vojna helikoptera u niskom letu pastoralnom idilom, prodano je za 4,4 milijuna britanskih funta. Djelo koje je aukcijska kuća Sotheby's opisala kao "antiratno" bilo je izvorno procijenjeno na 2,5 milijuna i 3,5 milijuna funta.

Slika je podsjetnik na film iz 1979. o vijetnamskom ratu "Apokalipsa sada", kada američki helikopteri napadaju neprijateljske položaje uz zvuke Richarda Wagnera. U katalogu za dražbu Sotheby's je napisao da slika odražava Banksyjevo protivljenje drugom ratu u Iraku, kada je dijelio nacrtane plakate na prosvjedima u Londonu 2003.

Još jedan Bansky u vlasništvu pjevača "Djevojčica s balonom", nacrtan bojom u spreju na metalu prodan je za nešto više od 2,8 milijuna funta što je i bila njegova procijenjena vrijednost. Williams ju je nabavio izravno od neuhvatljivog slikara grafita 2006. godine. Slika je jedno od njegovih najpoznatijih djela, na kojoj se prikazuje mlada djevojka koja drži ruku ispruženu prema crvenoj lopti u obliku srca. Bansky je izradio taj motiv u različitim verzijama i materijalima.

X Factor Photocall - London

Djelomično izrezana verzija "Ljubav je u kanti" prodana je u Sotheby's u listopadu prošle godine za nevjerojatnih 18,58 milijuna funta što je rekord za tog britanskog umjetnika. Umjetničko djelo kupljeno je tri godine ranije za djelić cijene, ali je njegova vrijednost porasla kada je na dražbi prošlo kroz rezalicu skrivenu u okviru slike pred očima zapanjenih ljudi.