Obavijesti

Show

Komentari 5

S 34 godine je donio najvažniju odluku u karijeri, a danas je drugi najbogatiji čovjek svijeta

S 34 godine je donio najvažniju odluku u karijeri, a danas je drugi najbogatiji čovjek svijeta
11

Amazon Prime danas ima više od 150 milijuna pretplatnika diljem svijeta da i čak njegovi pretplatnici imaju svoj 'blagdan', Prime Day Uoči Božićnih blagdana 2013. bio je jedan od najvažnijih trenutaka u Bezosovoj karijeri

VIDEO

Osnivač Amazona i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Jeff Bezos danas slavi 58. rođendan. Vlastitu multimilijunsku tvrtku pokrenuo je iz garaže 1994., a prije nekoliko mjeseci kada su joj porasle dionice postao je 'težak' 211 milijardi dolara i tako oborio svjetski rekord.  Tijekom zavidne karijere uspio je isprovocirati i Donalda Trumpa koji ga je prozvao na Twitteru, a njegov ljubavni život punio je naslovnice svjetskih tabloida. 

POGLEDAJTE VIDEO 

Pokretanje videa...

Nova cura Jeffa Bezosa VIDEO

Početak karijere 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U srpnju 1995. Bezosov Amazon.com (samo godinu dana nakon osnivanja) doživio je nevjerojatan uspjeh. Naime, Amazon je već tada isporučivao knjige diljem SAD-a i drugih 45 zemalja. S obzirom na to da tvrtka u to vrijeme nije imala dovoljno resursa, Bezos je uz poziciju direktora u Amazonu imao još jedan posao. No, to je bio samo početak jer je tvrtka rasla nevjerojatnom brzinom. U intervjuu 1997. Bezos je otkrio da je izabrao knjižaru jer potražnja za knjigama i glazbom je bila najtraženija u to vrijeme.

Neočekivani uspjeh Amazona ga je u dobi od 34 godine potaknuo da proširi svoju ponudu na elektroniku, igračke i odjeću.Od tada Amazon je doživio neviđeni rast u svim kategorijama i pomeo konkurenciju. Revolucija u brzoj dostavi Iako je izgledalo da tvrtka nije mogla biti uspješnija Bezos je svijetu predstavio Amazon Prime koje je revolucionirao online trgovinu i za samo 79 dolara godišnje kupci su dobili nevjerojatnu brzu i besplatnu dostavu u roku samo dva dana.

Prime day u 2013. jedan od najvažnijih trenutaka za Bezosa 

Amazon Prime danas ima više od 150 milijuna pretplatnika diljem svijeta da i čak njegovi pretplatnici imaju svoj 'blagdan', Prime Day Uoči Božićnih blagdana 2013. bio je jedan od najvažnijih trenutaka u Bezosovoj karijeri i budućeg plana u gradnji Amazonovog carstva.

Jeff Bezos promijenio imidž pa su ga usporedili sa slavnim reperom Pitbullom: 'Isti su'
Jeff Bezos promijenio imidž pa su ga usporedili sa slavnim reperom Pitbullom: 'Isti su'

Naime, jedan od Amazonovih partnera za dostavu paketa, UPS, nije uspio sve dostaviti brojne pakete prije Božića, a to je bio ključan trenutak za Bezosa i Amazon jer tada je počeo razmišljati o pokretanju vlastite usluge dostave. Samo 8 godina kasnije Bezos je pokrenuo Amazon Logisticsa ili AMZL-a i opet pomelo svu konkurenciju usluge dostave.

Naravno, uspjeh u karijeri Bezosa nije mogao proći bez sukoba s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom u 2015. godini. Kao što je već svima poznato Trump je, osim što je bio 45. američki predsjednik, bio i poduzetnik. Svađa između njega i milijardera Jeffa odvila se na Twitteru, a sve je započelo kada je Trump kritizirao Bezosovo vlasništvo nad The Washington Postom.

Optužio ga je da Bezos koristi taj medij kao 'veliko porezno sklonište' za Amazon, na što mu je Bezos samo uzvratio šalom da će ga poslati u svemir. Od tada Bezos je postao sve prozivaniji u javnosti da se njegovo ime spominjalo čak i na dodjeli Oscara, a fotografija Bezosovog bicepsa postala je jedna od kultnih 'meme-ova' na internetu.

Skandal i afera

Kako i priliči bogatim i slavnima, skandal i afera nije zaobišla ni ovog milijardera. Jeff Bezos je do 2019. godine bio u braku s MacKenzie Scott (51), danas jednom od najbogatijih žena na svijetu. No, za vrijeme braka nije uspio ostati vjeran. Suprugu MacKenzie varao je sa sadašnjom djevojkom Lauren Sanchez (52).

Privatne SMS poruke su bile objavljene s strane tabloida National Enquirer koji je uz to prijetio Bezosu da će objaviti njihove intimne fotografije. Ubrzo nakon razvoda od Scott, Bezos je izašao u javnost da je u vezi sa TV novinarkom i voditeljicom Lauren Sanchez. U posljednje dvije godine par uživa u svakom zajedničkom trenutku. Od brojnih odmora na skupocjenim jahtama do druženjem sa drugim mogulima i slavnim osobama.

Nakon svih skandala ni razvod nije ugrozio njegovu titulu drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu. 2020 godine Bezosova neto vrijednost je dosegla 202 milijardi dolara, čime je postao prva osoba u svijetu koja je prešla prag od 200 milijardi dolara. Od tada ga je nadmašio trenutni najbogatiji čovjek na svijetu Elon Muska (50), izvršni direktor Tesle.

Tijekom samih začetaka Amazona Bezos je imao naviku pojesti kutiju keksa s maslacem za doručak svakog jutra a njegova bivša supruga pomogla mu je da se riješi te nezdrave navike. Milijarder je otkrio da je krenuo u teretanu i okrenuo se zdravijem načinu života. Nastoji odspavati barem osam sati dnevno, zdravo se hraniti i redovito vježbati.

EXCLUSIVE: Billionaire beefcake Jeff Bezos and Lauren Sanchez enjoy a boat day with their family during holiday season in St Barts

Dok je još bio na na čelu Amazona Bezos je pokrenuo mnoge vanjske projekte od kojih je i Earth Fund koji se bori protiv učinaka klimatskih promjena. Prisjetimo se da je Amazon već od prije bio optuživan zbog loših radničkih prava i nedovoljno plaćenih poreza. Osim toga, Bezos je osnovao svoju privatnu svemirsku tvrtku Blue Origin.

Ove su zvijezde nakon razvoda požalile: Neki su bivšima morali isplatiti vrtoglave milijune...
Ove su zvijezde nakon razvoda požalile: Neki su bivšima morali isplatiti vrtoglave milijune...

 Amazon je danas uzor brojnim poslovnim liderima i ima nevjerojatnu vrijednost oko 1,6 bilijuna dolara. Bezos svake godine prilaže svoje originalno pismo dioničarima iz 1997. godine uz aktualno godišnje pismo. Ta pisma su postala pravi primjer mnogim poslovnim liderima da dobiju uvid u načinu razmišljanja osnivača Amazona.

- Nikada nemojte prestati eksperimentirati, učiniti, pa čak i ne uspjeti, kako biste ostali relevantni. Podsjećam ljude da je svaki dan - prvi dan već desetljećima- rekao je Bezos.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'
ŠIBENSKI TJEDAN

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'

Vice Martinović obožavao je ribarenje. Tijekom sudjelovanja u showu 'Večera za 5' družio se i kuhao s Ivanom Brnadić, Florijanom Žižićem, Miloradom Casperom Miškovićem i Goranom Grguričinom

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'
PORUKA HEJTERIMA?

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'

Glumicu je nedavno kritizirala holivudska producentica Carol Baum. Unatoč negativnim komentarima, Sydney je uživala s prijateljima u Meksiku
Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije