Obavijesti

Show

Komentari 4

Španjolska princeza Leonor (17) kreće u vojsku: 'Mora to proći'

Španjolska princeza Leonor (17) kreće u vojsku: 'Mora to proći'
5

Robles je navela i kako će nasljednica španjolskog prijestolja potom provesti godinu dana u pomorskoj školi u sjeverozapadnoj regiji Galiciji

VIDEO

Španjolska prijestolonasljednica Leonor (17) u rujnu će započeti trogodišnju vojnu obuku, priopćila je ministrica obrane Margarita Robles.

FILE PHOTO: Women's Euro 2022 - Group B - Denmark v Spain

Dodala je da će najstarija kći kralja Filipa VI. (55), koja u listopadu puni 18 godina, pohađati Opću vojnu akademiju španjolske vojske u sjeveroistočnom gradu Zaragozi u ovoj i idućoj akademskoj godini.

Španjolski kralj Filip i Milanović razgovarali o politici i znanosti: Zadovoljni su odnosom zemalja
Španjolski kralj Filip i Milanović razgovarali o politici i znanosti: Zadovoljni su odnosom zemalja

Nasljednica španjolskog prijestolja potom će provesti godinu dana u pomorskoj školi u sjeverozapadnoj regiji Galiciji te godinu dana u Zrakoplovnoj akademiji u jugoistočnoj regiji Murciji, kazala je Robles novinarima.

Pixsell

Nakon sastanka vlade ministrica je pojasnila kako Kraljevska palača smatra da Leonor 'mora proći vojnu obuku, poput svog oca, kralja Filipa i kao što je to uobičajeno u ostalim parlamentarnim monarhijama'.

- Posljednjih godina uložili smo znatne napore da bismo u oružane snage uključili i žene - rekla je, a princeza bi krajem svibnja trebala završiti dvogodišnje obrazovanje na UWC Atlantic Collegeu u Walesu.

Gustau Nacarino/Reuters/PIXSELL

Krene li očevim stopama, nakon što završi vojnu obuku pohađat će sveučilište u Španjolskoj, a potom će magistrirati u inozemstvu. Kralj Filip VI. studirao je pravo na madridskome Sveučilištu Complutense, a potom je magistrirao međunarodne odnose na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu.

Španjolska kraljevska palača pojasnila je da se 'u europskim parlamentarnim monarhijama poštuje tradicija u skladu s kojom budući šefovi država moraju imati i vojnu karijeru'. U priopćenju se podsjeća i da će, prema španjolskom ustavu princeza Leonor postati čelnica oružanih snaga kada stupi na prijestolje.

Pixsell

Španjolska monarhija se bori da popravi svoj imidž nakon niza skandala koji su je pratili u proteklih nekoliko desetljeća, a uglavnom su povezani s bivšim kraljem Juanom Carlosom koji je abdicirao 2014. u korist svog sina zbog slučaja porezne prijevare koji uključuje i neke članove kraljevske obitelji.

FILE PHOTO: 2021 Princess of Asturias Awards Ceremony

Tu je i skandal povezan s njegovim putovanjem u Afriku u lov na slonove u vrijeme kad je Španjolska prolazila kroz duboku recesiju. Bivši monarh živi u Abu Dhabiju od kolovoza 2020. U međuvremenu je u Španjolskoj i u Švicarskoj otvoreno nekoliko istraga o njegovim navodnim prijevarama, no one su kasnije obustavljene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina