Show

Komentari 0

Spike Lee predsjednik je žirija Filmskog festivala u Cannesu

Spike Lee predsjednik je žirija Filmskog festivala u Cannesu

Lee je kazao da mu je čast što će postati prva osoba iz afričke dijaspore izabrana na prestižnu poziciju predsjednika žirija najvažnijega filmskog festivala na svijetu

Američki redatelj Spike Lee (62) predsjedat će žirijem ovogodišnjega Filmskog festivala u Cannesu, koji će se održati od 12. do 23. svibnja, objavili su organizatori. 

76th Venice Film Festival 2019,Celebrity Sightings.

Lee je kazao da mu je čast što će postati 'prva osoba iz afričke dijaspore izabrana na prestižnu poziciju predsjednika žirija najvažnijega filmskog festivala na svijetu'.

- Kad su me nazvali i rekli mi da mi se nudi prilika da postajem predsjednik žirija u Cannesu 2020., bio sam istodobno šokiran, sretan, iznenađen i ponosan - dodao je.

76th Venice Film Festival 2019, Red carpet American Skin.

Direktor Festivala Thierry Fremaux pojasnio je da imenovanje prvoga Afroamerikanca predsjednikom žirija u Cannesu nije nikakva politička odluka, već poruka univerzalnosti.

Marriage Story Premiere - New York

Organizatori se nadaju se da će provokativni američki redatelj uspjeti "prodrmati" svjetsku filmsku elitu. Imena ostalih članova žirija bit će objavljena u travnju. 

Lee je jedno od najvećih imena američke neovisne produkcije i autor filmova među kojima su "She’s Gotta Have It" (1986), "Malcolm X (1992), "Inside Man" (2006).

76th Venice Film Festival 2019, Red carpet American Skin.

Upravo je Filmski festival u Cannesu lansirao Leeja pošto je 1989. godine na ovom festivalu prikazan njegov film "Do the Right Thing". Godine 2018. na istom je festivalu njegov posljednji film "BlacKkKlansman" osvojio veliku nagradu žirija, a potom je Lee za isti film osvojio Oskara za najbolji adaptirani scenarij.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci