Johne Wayne na meti Staljina i KGB-a | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 10

Staljin ga je obožavao i htio ga ubiti: 'On je velika prijetnja!'

Staljin ga je obožavao i htio ga ubiti: 'On  je velika prijetnja!'
3

Sovjetski diktator obožavao je gledati vesterne i divio se kaubojima, ali Johnu Wayneu nije oprostio tvrde antikomunističke stavove. Zato je naredio KGB-u i Hruščovu da mu dođu glave

VIDEO

Junak američkih westerna, pravi, jedini i najpoznatiji kauboj na svijetu bio je John Wayne. Tijekom 2. svjetskog rata činilo se kako cijeli svijet pomno prati borbu Sovjetskog saveza i SAD-a, a kinematografija je poslužila kao pravo bojište. S Wayneom u glavnoj ulozi. Sovjetski diktator, željezni čovjek pod čijom ruku su stradali mnogi, Josif Staljin, bio je pravi ljubitelj filma. U svakoj svojoj kući imao je privatno kino, u kojem je volio provoditi vrijeme i gledati filmove različitih žanrova. Možda je i svoje odluke donosio potaknut nekim filmovima, tj. njihovim lošim ili dobrim završecima, to se ne može službeno potvrditi. No njegovo čarobno iskustvo gledanja filma nije baš bilo čarobno i za druge.

Staljin je kao vrhovni vođa (i cenzor) odlučio kakvi će se filmovi raditi, koji će se dijelovi izbaciti, i koji redatelji pogubiti. Filmovi u kojima je najviše uživao bili su upravo oni koji su prikazivali vrijednosti tog zapadnjačkog svijeta, koje je toliko želio ukloniti iz svog društva. Zapadnjački vesterni.  Glavni likovi tih filmova u 40-ima i 50-im godinama prošlog stoljeća bili su pravi američki heroji, kauboji. Nezavisni, hrabri, prkosni i samosvjesni, što sve nisu baš tipični komunistički atributi. Moguće je i da se Staljin u svojoj verziji stvarnosti na neki način identificirao sa takvim likovima, i doživio sebe kao usamljenog pravednika koji pravdu dijeli na neukroćenim teritorijima. Unatoč tome što je kritizirao ideologiju prikazanu u filmovima, stalno je želio još, i naručivao još više filmova. 

Njegovo obožavanje, u filmovima lika i djela Johna Waynea, nije baš bilo obostrano. Glumac je bio poznati anti komunist, a kao tako velika zvijezda nije se trebao brinuti o tome da svoje kritike o komunizmu javno podijeli sa svijetom u vrijeme kad su mnogi članovi industrije imali simpatije prema Savezu. Wayne se već ranije sukobio sa komunistima zbog svog mišljenja, pa čak i primio prijeteća anonimna pisma. Kada ga je jedan prijatelj savjetovao da bude oprezniji, Duke mu je rekao kako ga "ni jedan prokleti komunist ne može zaplašiti".  No situacija je postala jako ozbiljna kada je najpoznatiji kauboj na svijetu privukao pažnju samog Staljina.  Svjedoci će reći kako je nakon jednog od njegovih rutinskog filmskih večeri, Staljin iznenada odlučio kako je Wayne "prijetnja njihovom cilju i treba biti ubijen". Kako su to već stanovnici Sovjetskog saveza i znali, Staljinovi hirovi mogli su biti smrtonosni, a po nekim navodima, KGB je i stvarno pokušao ostvariti diktatorovu želju. 

Američki agenti ovu su prijetnju ozbiljno shvatili i Wayneu ponudili zaštitu.  "Neću se skrivati cijelog svog života, ovo je zemlja slobodnih i u njoj ću ostati", odgovorio im je Wayne.  Kako kaže Yakima Canutt, kaskader i kauboj u pravom životu, FBI je osujetio najmanje jedan pokušaj atentata, uz pomoć samog Waynea. Nakon što su čuli kako će dvojica agenata KGB-a glumiti FBI agente i doći u studio u kojem je Wayne radio, kako bi ga namamili da ode s njima, FBI i glumci su im poremetili planove.  Kada su Sovjeti stigli u studio, i u Wayneovu sobu, pravi agenti FBI-a bili su skriveni u susjednoj sobi. Ubrzo su ih uhvatili. Agenti su bilo toliko u strahu da ih ne vrate u Sovjetski savez gdje bi morali Staljinu reći da nisu uspjeli, pa su Amerikancima dobrovoljno dali niz informacija.  Iako se čini kako su ovo još neke od onih informacija koje su se koristile u američko sovjetskim ratovanjima, godinama nakon ovoga, Wayne je upoznao Staljinova nasljednika Nikitu Hruščova. Upitao ga je tada je li Staljin naručio njegovo ubojstvo, na što mu je on odgovorio. "To je bila odluka Staljina u njegovim posljednjim ludim godinama. Ja sam odbacio tu zapovijed", naglasio je. 

Vage mrze neurednost, a Bikovi nedostatak seksa: Što svaki horoskopski znak neće trpjeti u vezi?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO