Obavijesti

Show

Komentari 12

Tinejdžeri iz Pule pjesme pišu u mraku, a nemaju ništa protiv narodnjaka: 'Ako ih to veseli...'

Tinejdžeri iz Pule pjesme pišu u mraku, a nemaju ništa protiv narodnjaka: 'Ako ih to veseli...'
5

Tjedno izdvoje po nekoliko sati za probe, a kada se pripremaju za koncerte, dodaju još nekoliko dodatnih sati. Što se tiče škole, tu su složni: 'Više pati bend zbog previše obaveza, nego škola'

VIDEO

U početku smo svirali u mraku zbog nedostatka žarulja. Kasnije smo shvatili da se tako osjećamo kreativnije, i da to daje određeni ugođaj za pisanje pjesama. Volimo imati priče oko naših pjesama i vizualizirati ih, a u mraku je lakše vidjeti ono što želiš - ponosno su rekli mladi članovi alternativnog rock benda Freaktion iz Pule.

Glavni vokal benda je Maja (17), gitaru svira Gabrijel (17), bubnjeve Toni (15), a za bas je zadužena Vasja (16). Maja, Toni i Vasja upoznali su se 2019. na Rock kampu, a Gabrijel im se pridružio početkom školske godine. 

Otvorena je izložba pop i rock memorabilije u Tvornici kulture
Otvorena je izložba pop i rock memorabilije u Tvornici kulture

Neobičan naziv Freaktion dolazi iz fizike, a inicijalno znači friction (trenje). Rokeri su se poigrali riječima i došli do konačnog naziva Freaktion, a kako i sami sebe smatraju frikovima, odlično im je odgovarao. Objašnjavaju da među njima ne postoji razlika unatoč tome što nisu isto godište. 

- Vjerojatno zato jer nas ne povezuje škola, već glazba gdje godine nisu važne koliko glazbeno umijeće. Ali nekada zna doći do trzavica, iako rijetko, većinom zbog umora, kratkih živaca ili ako netko spava do 13 sati - ističu mladi članovi benda.

Do sada su se susreli s velikom podrškom vršnjaka, čak i onih što ne slušaju takvu glazbu, zbog čega im je jako drago.

- Susreli smo se s uglavnom pozitivnim komentarima i jako nam je drago zbog toga da nas svi naši prijatelji podupiru. Bend nam je omogućio puno novih poznanstava i upoznali smo mnogo kolega glazbenika, tako da se u jednu ruku može reći da smo stekli određenu popularnost - iskreno će Freaktion.

Tjedno izdvoje barem tri sata slobodnog vremena za probu, koliko im dopuštaju ostale obaveze. Ali kada sviraju na koncertima često 'uguraju' i više svakodnevnih proba.

- Pjesme radimo kod kuće, kako bismo mogli uživati u sviranju na probama. U našem slučaju ne pate nam ocjene, nego više pati bend zbog previše obaveza - ističu.

A upravo pjesme pišu na engleskom jeziku s obzirom da većina sluša stranu glazbu. Uz to, takve pjesme im otvaraju mogućnost za internacionalnu suradnju.

- Napisali smo desetak pjesama, a ovo ljeto smo napokon spremni okupiti materijale i snimiti album. Ne možemo točno reći kada, ali sigurno ćemo objaviti na društvenim mrežama. Sve nas to jako veseli i nadamo se da ćemo ispuniti vlastita očekivanja - otkrili su.

Mladi i ambiciozni glazbenici uživaju u velikoj potpori roditelja, koji su i sami rokeri, a trenutni im je cilj uspjeti kao bend.

- Zasad su nam sve opcije otvorene! Voljeli bismo uspjeti kao bend, ali svi planiramo ostati u glazbi, pa makar da bude samo hobi - ispričali su mladi glazbenici i za kraj poručili kolegama koji ipak vole više slušati narodnjake:

Simbioza rokerskog i sportskog stila: Hoodica plus dugi kožnjak
Simbioza rokerskog i sportskog stila: Hoodica plus dugi kožnjak

- Ako ih takva glazba veseli, nemamo zaista ništa protiv toga. Glazbe ima u izobilju pa upravo zato svatko može izabrati ono što voli. Također, svima poručujemo da nikad ne prestanu istraživati razne žanrove i izvođače jer i mi sami otkrivamo nove fenomenalne pjesme iz dana u dan i na taj način rastemo - zaključuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin