Obavijesti

Show

Komentari 137

U Jabuci je kuglao Tito, a rock, jazz i punk pobijedili su cajke

U Jabuci je kuglao Tito, a rock, jazz i punk pobijedili su cajke
7

Azra, Bijelo dugme, Leb i sol, EKV, Ibrica Jusić, Arsen Dedić, Karlo Metikoš, Zdenka Kovačiček, Dado Topić, Grupa 220, Ratko Divjak, Pop Asanović i mnogi drugi su svojim notama natapali Jabuku kroz povijest...

VIDEO

U velikom istraživačkom serijalu 24sata otkrivamo sve tajne noćnog života u Hrvatskoj. Kako napraviti profitabilan lokal, koliko se može zaraditi, koliki su honorari za pjevače, kako se nose s inspekcijama i policijom otkrili su nam vlasnici naših najpoznatijih klubova. 

- To je surova borba za opstanak. Za otvoriti klub od 500 kvadrata, bez ikakvog programa i zaposlenika, treba vam minimalno milijun eura - rekao nam je poznati zagrebački ugostitelj Nenad Šepak. Dok su se u Saloonu okupljale poznate face i partijale do jutra, na drugom kraju grada, tamo negdje na izlasku, nicala je nešto drugačija priča.

Noćni klub “Kod Mome” često je bio posljednja postaja u izlascima Zagrepčana i onih iz okolnih mjesta, a vlasnik Momčilo Jović za potrebe kluba nabavio je vuka, zbog čega su dolazili i oni nezainteresirani za ovu vrstu glazbe. I trik s vukom je upalio, a “Kod Mome” se “hodočasti” i 35 godina kasnije. Tu je i druga strana priče, ona inspektora i Porezne uprave, koji gazde love u prekršajima. Od 188 klubova, koliko ih se nadziralo od početka 2019. do kraja rujna, kod njih 127, dakle više od dvije trećine, utvrđene su nepravilnosti.

U najstarijem zagrebačkom klubu Jabuci rađale su se prve ljubavi, otkrivale se rock zvijezde, dizajneri, filmaši, strip crtači... I nakon pola stoljeća ondje je jedino bilo bitno 'znanje, a ne imanje'. Jabuka je desetljećima odolijevala svim estradnim oscilacijama i jedan je od rijetkih klubova u Zagrebu koji je ostao lišen cajkaškog ludila. Od Titove kuglane do najpoželjnijeg mjesta u gradu dogurala je zahvaljujući šačici maturanata 1968.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kod nas su svi zadovoljeni, a posebno pazimo na osobe ljepšeg spola. Nema mlađih od 18 i onda uz dobru mjuzu sve ide, nema tu trikova, a i ne mogu vam baš sve trikove otkriti. Pojašnjava nam Marin Viduka Stiv, dugogodišnji voditelj Jabuke, kako su uspjeli zadržati svoju publiku 51 godinu, koliko Jabuka i postoji. Jabuka je dobila ime po ulici Jabukovac, a osnovali su je tadašnji maturanti koji su samo htjeli natkriveno mjesto za druženje uz glazbu koje bi im zamijenilo parkove i klupe.

Morali su u tadašnja vremena osnovati omladinski klub kako bi dobili prostor. Bili su veliki entuzijasti kojima nije bilo teško mačetama krčiti prašumu u dvorištu, istom onom koje pedeset godina kasnije pokušava prisvojiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Klub u kojemu su mnogi naši uspješni glazbenici napravili prve korake, u kojemu su bendovi u redu čekali da zabave alternativce, koji su 1979. posjetili i Rolling Stonesi, od 2016. više je u medijima zbog terase koju pokušavaju devastirati gradski moćnici umjesto po  glazbi i nezaboravnom provodu. Hoće li Jabuka preživjeti Milana Bandića, pitali smo dugovječnog jabukovca Stiva, koji kaže:

- Lako za Bandića, on je već u ozbiljnijim godinama, čak i od Jabuke. Pravo pitanje je hoće li Jabuka preživjeti mene, ja sam još mladi dečko. No moguće je da smo pogriješili kaj od Jabuke nismo napravili narodnjački klub, jer kad se u naše susjedstvo doselio ruski veleposlanik, mislili smo: ‘Sad smo na konju, sad će tek biti zabave’. Znate da se Rusi vole provesti. Međutim, ništa od toga. Izgleda da im se mjuza ne sviđa'.

Miki ruši Jabuku: Sramotna čestitka za 50. rođendan kluba
Miki ruši Jabuku: Sramotna čestitka za 50. rođendan kluba

Kako navalu Rusa nisu dočekali, moraju se nositi i s minusima na računu. Lani su godinu završili s manjkom od oko 100.000 kuna.

- Da, očekivali smo navalu Rusa, a umjesto toga smo uložiti u odvjetnike. Prema zaposlenima i državi smo okej, nema nikakvih neplaćenih potraživanja i tako će biti dok sam ja ovdje. A ima i ona pisma: ‘Nije u šoldima sve’, a ta je uvijek bila prisutna kod nas. Nikad se nismo vodili zaradom, a minus se uvijek može nadoknaditi - kao i uvijek - pozitivno će Stiv.

Nema tog minusa na računu ni Bandićeva bagera koji će mu ubiti volju za humorom pa evo kako objašnjava što je to 'nešto u zraku' u Jabuci kojoj se publika vraća i kojoj nekadašnja mladež sad šalje svoje potomke u provod.

- Dobrim djelom smo klub i za ‘starije i nemoćne’, koji su ovdje proveli svoju mladost, upoznali prvu curu, prvog dečka... Većinom se svi poznaju pa su u Jabuci kao doma. A to nešto u zraku je sigurno najveći razlog da Jabuka još radi. Toliki period nisu izdržali ni legendarni rock klubovi u New Yorku ili Londonu - kaže nam Stiv.

Azra, Bijelo dugme, Leb i sol, EKV, Ibrica Jusić, Arsen Dedić, Karlo Metikoš, Zdenka Kovačiček, Dado Topić, Grupa 220, Ratko Divjak, Pop Asanović..., samo su neki od izvođača i grupa koji su svojim notama natapali Jabuku kroz povijest. Teško je Stivu od svega što je slušao i čega se nagledao u Jabuci izdvojiti najdraži događaj, no nakon duljeg razmišljanja kaže:

- Subjektivno, Fiju Briju period iz 90-ih. U veljači 1993. sam kao DJ prešao iz Lapidarija u Jabuku, a već nakon deset mjeseci smo radili prvi Fiju Briju u Domu sportova. Taj koncert sam otvorio tako da sam se dovezao na motociklu do mikrofona ispred 10.000 ljudi. Inače je taj period bio toliko spontan, uopće nismo znali gdje će nas to odvesti, a ispala je velika stvar, pravi pokret. Imali smo i sreće kaj je baš u tom periodu stasavalo desetak odličnih bandova, pa smo zajednički proizveli pravu stvar'.

A koji su političari često gosti Jabuke? Stiv kao pravi domaćin zaključuje:

- Uf, to ne smijem. Kaj se desi u klubu, ostaje u klubu'.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

12:01
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'