Show

Komentari 10

U oči je gledao mnoge beštije, a naposljetku ga je ubila raža

U oči je gledao mnoge beštije, a naposljetku ga je ubila raža

Tijekom snimanja emisije o podmorskom životu Velikoga grebena, Steve je naletio na ražu koja mu je u prsa zabila svoju bodlju i pogodila ga ravno u srce. Pri tome mu je ispustila jak otrov, a pritom mu nije bilo spasa

'Lovac na krokodile' Steve Irwin tragično je preminuo prije 14 godina. Plivao je kroz mutne rijeke s krokodilima, naganjao anakonde po Amazoni, 'igrao' se sa zmajevima varanima... Steve je bio u neposrednom kontaktu s gotovo svim najsmrtonosnijim životinjama na planetu, a danas bi slavio 58. rođendan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Međutim, glave mu je došla jedna obična raža, riba opaka izgleda, ali po ljude uglavnom bezopasna. Tijekom snimanja emisije o podmorskom životu Velikoga grebena, Steve je naletio na ražu koja mu je u prsa zabila svoju bodlju i pogodila ga ravno u srce. Pri tome mu je ispustila jak otrov, a pritom mu nije bilo spasa.

Ronioci su ga izvukli na površinu i pokušali održati na životu do dolaska liječničkog helikoptera, ali je otrov bio brži. Napadi raža inače su vrlo rijetki, u cijeloj povijesti Australije zabilježena su dva ovakva slučaja.

Te su ribe uglavnom miroljubive i nerijetko dopuštaju roniocima da im se 'zakače' za leđa, ali ako ih se iznenadi ili ih se nagazi, reagiraju ubodom bodlje koja im se nalazi na vrhu repa i sadrži otrov sposoban paralizirati čovjeka, a ubiti malo teže. Čovjek koji je u oči gledao puno opasnije beštije, uistinu je imao golem peh jer ga je riba probola ravno kroz srce.

Irwin je iza sebe ostavio suprugu Terri te kći Bindi (21) i sina Roberta (16).

Lovac na krokodile u legendu je ušao 90-ih godina prošlog stoljeća iskoristivši popularnost filma 'Krokodil Dundee'. U njegovim emisijama kroz ruke su mu prošle sve moguće vrste divljih i opasnih životinja, s kojima se redovito susretao na 'gostujućem' terenu.

U rodnom Queenslandu osnovao je zoološki vrt, s krokodilima kao najbrojnijim stanovnicima borio se za očuvanje njihova životnog prostora i sprečavanje gradnje u ekološki ugroženim područjima.

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

Najčitaniji članci