Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
240 komentara

U Zagrebu opet 1945., ustaše i partizani ushićeni Adventom

Zagrebački Advent izgleda nije oduševio samo kritičare, koji su mu dodijelili nagradu najboljeg, već je i izvukao partizane i ustaše iz naftalina

sara dombre
Foto: sara dombre
240 komentara

Proteklog vikenda hrvatska metropola nije bila samo u predbožićnom raspoloženju, već se na trenutak vratila u '45-u. Partizani i ustaše prošetali su Zagrebom te su ostali oduševljeni zagrebačkim Adventom koji je proglašen najboljim u Europi.

sara dombre

Simpatični vojnici su tako prošetali zagrebačkom tržnicom Dolac, koja je otvorena 1930-te,  nekoliko godina prije početka Drugog svjetskog rata. Na opće oduševljenje, mnogobrojni Zagrepčani su zaustavljali simpatične vojnike ne bi li se fotografirali s njima. Posebice su stariji građani hrvatske metropole bili oduševljeni ovom nesvakidašnjom posjetom pa su se na ovaj način na trenutak vratili u 1945. godinu.

sara dombre

Partizani i ustaše su tako osim Dolcem, prošetali glavnim zagrebačkim trgom, potom su se uputili na Fuliranje, da bi se nakon toga Jurišićevom ulicom prošetali sve do popularne zagrebačke špice gdje su im se pridružili Kristijan Jaić i Tena Jeić-Gajski, glavni glumci filma 'Narodni heroj Ljiljan Vidić', najiščekivanije hrvatske komedije godine , čime se zapravo otkrilo da je riječ o performansu filmske ekipe uoči početka prikazivanja partizansko-ustaško-četničkog spektakla koji odgovara na pitanje: gdje si bio '45-te? Prva partizanska komedija u povijesti hrvatske kinematografije , 'Narodni heroj Ljiljan Vidić' redatelja Ivana-Gorana Viteza, stiže u kina 31. 12. 2015.

sara dombre

'Narodni heroj Ljiljan Vidić' prati četu partizana koja se, predvođena mladim pjesnikom, natječe na endehazijskom talent showu 'Čimbenik X'. Pobjednik osvaja nastup na Poglavnikovom domjenku te samim time i priliku da uz pjesmu, ples i pucnjeve okonča rat. Saznajte tko je pobijedio u Drugom svjetskom ratu, a tko u prvom hrvatskom talent showu; kako su u 40-ima izgledali šoping centri, a kako razgovori za posao; koji je automobil Hitler poklonio Paveliću i kakve je mudre misli Tito zapisao u svojem nikad objavljenom priručniku za samopomoć.

Premda smještena pred kraj Narodnooslobodilačkog rata, priča Narodnog heroja Ljiljana Vidića govori o Hrvatskoj danas: još uvijek živimo u 1945-oj, još uvijek se dijelimo na partizane i ustaše, nikako da se dogovorimo tko je heroj, a tko zločinac - i kako stvari stoje, još ćemo se načekati dok dobijemo zvijezde veće od Tita i Pavelića.

sara dombre

U redovima partizana bore se glumci Kristijan Jaić, Stjepan Perić, Stojan Matavulj, Tena Jeić-Gajski, Ljubiša Savanović i Ivan Đuričić. U ulozi Josipa Broza Tita nastupa Dragan Despot, dok Sile Osovine predstavljaju Dražen Čuček kao Ante Pavelić i Dražen Kühn kao Adolf Hitler.

Naši partneri pišu
Message