Obavijesti

Show

Komentari 0

Ujedinili su snage i muralima ukrasili igrališta u naselju

Ujedinili su snage i muralima ukrasili igrališta u naselju
3

Posebno ih je obradovao dolazak Dina Rađe, koji im se na svoj dres na zidu i potpisao. Udruga Torcida Mejaši oslikala je i uredila igrališta prepoznatljivim motivima, a pomogle su i likovne umjetnice.

VIDEO

Gdje ima volje, ima i načina! Površinom najveći splitski gradski kotar Mejaši nije imao igralište na kome bi se djeca igrala, a odrasli rekreirali. Kako im institucije nisu pomagale, odlučili su pomoći sami sebi i uzeti stvar u svoje ruke. Organizirali su se oko udruge Torcida Mejaši koja postoji od 2009. godine, uredili i oslikali nogometno, potom i košarkaško igralište koje su ukrasili prepoznatljivim motivima. Od nedavno tako zid igrališta krasi i lik Dražena Petrovića, a ovoga vikenda su organizirali i malonogometni turnir, za kojeg vjeruju da će postati tradicionalan.

Split: Petrovićev portret krasi igralište na Mejašima

- Nas par iniciralo je cijelu ovu ideju. Od 2008. godine kada je srušeno igralište zbog izgradnje parkinga pored škole, u našem se kvartu mladi nisu imali gdje baviti sportom. Dosta je djece svih ovih godina propadalo po kafićima i zbog droge. Nakon što je grad Split nakon desetak godina napokon izgradio igralište, mi smo ga odlučili uz pomoć sponzora i donatora sami urediti - otkriva Marko Vrdoljak i dodaje kako ih je na akciju ponukala priča kvartovskog zaljubljenika u košarku Zorana Sabe. On je živio pored igrališta i svaki dan na njemu igrao košarku. Jedno jutro je krenuo ‘na basket’ i zatekao bagere koji su rušili koševe. Rekao je da je u tom trenutku osjetio kako mu bager čupa srce. Zbog toga se Sabo među prvima uključio u uređenje igrališta, koje nije zaustavila ni pandemija.

- Obzirom da nismo mogli raditi po svojim firmama zbog korone, vrijeme smo trošili na uređenje igrališta. Sada je napokon cijela priča zaokružena malonogometnom turnirom ‘Sveti Liberan’, na kojem će ove godine nastupiti 17 ekipa. Turnir je prijavljen, poštovat će se sve higijenske mjere i socijalna distanca...

Turnir je humanitarnog karaktera, prikupljeni prihod namijenjen je obiteljima slabijeg imovinskog stanja. Posebno je zanimljiva priča oko košarkaškog igrališta, koje je još nekompletno, ima samo jedan koša, ali i mnoštvo simbola...

Dar građanima: Muralima smo oživjeli zidove parka Opatovina
Dar građanima: Muralima smo oživjeli zidove parka Opatovina

- Nacrtali smo Jordana, Kobea, dresove Dina Rađe i Tonija Kukoča, a i pokojnog Dražena Petrovića kojeg su mnogi od nas voljeli. U planu nam je nacrtati i još jednu legendu, pokojnog Krešu Ćosića. Cijeli projekt sami financiramo, od boje do radova, pomogle su nam samo likovne umjetnice Božana Tokić koja je oslikala staru školu i Anamarija Bandalo koja je naslikala Draženov lik, a posebno moramo zahvaliti legendarnom ‘Raketi’ koji je nacrtao većinu murala i grafita po gradu - rekao je Vrdoljak i nastavio:

- Svi crteži premazani su posebnim lakom, da ostanu trajno sačuvani, premda, Kukočev ćemo morati mijenjati. Uz njegovo ime i natpis Hall of Fame ostavili smo prazno mjesto za godinu, sigurni da će biti izabran... Na svakoj slici radili smo dugo, recimo samo za grb Boston Celticsa trebalo nam je šest sati. Potrošili smo oko 6.000 kuna za boju i poseban zaštitni lak.

Split: Petrovićev portret krasi igralište na Mejašima

Vrdoljaka je nedavno obradovao i posjet Dina Rađe.

- Dino nam se potpisao na crtež svog dresa i donio nam dvije potpisane fotografije iz Hall of Famea.

Iako je situacija teška, javljaju se i donatori

- Na nogometnom igralištu koje smo prvo uredili mnoštvo je simbola, među njima i zvonik Svetog Duje, Marjan, Poljud, naše staro igralište, škola..., i stari Prometov autobus kao simbol prošlih vremena. Eto, upravo je slika tog starog autobusa došla do ljudi iz Prometa i uplatili su nam donaciju od 4.000 kuna.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin