Show

Komentari 0

Umrla prva žena koja je dobila nominaciju za Oscara za režiju

Umrla prva žena koja je dobila nominaciju za Oscara za režiju

Poznata je po svojim hirovitim dugačkim filmskim naslovima, stoga su oniuvijek bili skraćeni za međunarodno izdanje. Režirala je 'Sedam ljepotica', za koje je postala prva žena nominirana za Oscara za najbolju režiju. Bilo je to 1977.godine

Talijanska redateljica Lina Wertmüller preminula je danas u 94. godini života. Rođena je u obitelji švicarsko-njemačkog podrijetla, 1951. godine završila je kazališnu akademiju u Rimu, a prije dvije godine dobila je i svoju zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu. 

11th Annual Governors Awards

Poznata je po svojim filmovima Sedam ljepotica za koje je postala prva redateljica nominirana za Oscara za najbolju režiju 1977.godine, Mimi the Metalworker, Ljubav i anarhija i Swept Away.

Poznata je po svojim hirovitim dugačkim filmskim naslovima. Na primjer, puni naslov Swept Away zapravo je 'Odnesena je neobičnom sudbinom u modro kolovozovo more', stoga su ti naslovi uvijek bili skraćeni za međunarodno izdanje.

76th Venice Film Festival 2019,Celebrity Sightings .

Zahvaljujući filmu Sedam ljepotica postala je prva žena koja je bila nominirana za režiju, a prije dvije godine dobila je počasnog Oscara te tako postala tek treća redateljica koja je dobila tu nagradu.

Wertmüller je stekla međunarodnu slavu svojim petim filmom, Mimi the Metalworker, satiri o seksualnom licemjerju i promjeni društvenih običaja.

Najčitaniji članci