Show

Komentari 20

VIDEO Pleme egzotičnog otočića oplakuje princa Philipa, prinose žrtve i uz ritualni ples ga čekaju

VIDEO Pleme egzotičnog otočića oplakuje princa Philipa, prinose žrtve i uz ritualni ples ga čekaju

Princa Philipa vide kao utjelovljenje prastarog bića ili duha planina koji je, kako kaže mit, putovao stotinama milja u strane krajeve svijeta te preuzeo oblik bijelog čovjeka i vezao se uz moćnu ženu

Tisućama kilometara od Buckinghamske palače, na malenom otoku u Južnom Pacifiku suprug vladajuće britanske kraljice Elizabete IIprinc Philip, slavi se ne kao plemić, već kao božanstvo. Na otoku Tanna unutar republike Vanuatu vojvodu od Edinburgha štuje se kao sveca zaštitnika i osobu s božanskim moćima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nije stoga ni čudo da su njegovu smrt na ovom pitoresknom djeliću zemlje okruženom Tihim oceanom dočekali s velikom tugom. Pleme se okupilo u posebnoj ceremoniji Philipu u čast.

- Veza između nas i Britanaca iznimno je jaka. Šaljemo poruke sućuti kraljevskoj obitelji i svim ljudima u Velikoj Britaniji - kazao je za Reuters vođa plemena Chief Yapa. 

Princa Philipa vide kao utjelovljenje prastarog bića ili duha planina koji je, kako kaže mit, putovao stotinama milja u strane krajeve svijeta te preuzeo oblik bijelog čovjeka i vezao se uz moćnu ženu. Uvjereni su bili i kako će se jednoga dana vratiti na otok, samo nije jasno hoće li doći u ljudskom tijelu ili pak kao duša. Njemu u čast okupljat će se kroz naredna četiri tjedna. Uz ritualni ples najavljuju se i blagovanje te prinošenje žrtava, najvjerojatnije svinja, prenosi BBC

Stanovnici otoka i dalje žive u skladu s tradicionalnim načinom života. Ne koriste novac, sami uzgajaju hranu i samo neki pohađaju jako udaljenu školu. Lokalci vjeruju da je svime zapravo vladao princ Philip, a ne Elizabeta, već da ona 'samo pomaže'. Ipak, baš kraljici navodno su nakon Philipove smrti poslali i privatnu poruku. Što u njoj kažu o svom božanstvu, vjerojatno nikada nećemo saznati.

Najčitaniji članci