Obavijesti

Show

Komentari 164

Vrdoljak ne snima film ako u njemu nisu unuci, zet i sinovi

Vrdoljak ne snima film ako u njemu nisu unuci, zet i sinovi
11

Hrvatska estrada, svijet glazbe i filma vrve vezama. Neke su obiteljske, neke prijateljske, no zajedničko im je da su moćne te da postavljaju trendove i odlučuju o sudbinama drugih

VIDEO

Biti u pravo vrijeme na pravome mjestu mnogima je odredilo karijere i sudbine. Ako se uz te dvije komponente doda i treća, odnosno “ljudi koji poznaju ljude”, uspjeh je pa gotovo zagarantiran. Hrvatska estrada, svijet glazbe i filma vrve vezama. Neke su obiteljske, neke prijateljske, no zajedničko im je da su moćne te da postavljaju trendove i odlučuju o sudbinama drugih.

Ako ne vidi sebe i svoje najbliže u nekoj priči, Antun Vrdoljak ne prihvaća se režije, rekao je pokojni Ivan Šibl, koji je redatelja dobro poznavao.

Runjić mu bio mentor, a zatim je Huljić 'stvorio' Jolu, Rozgu...
Runjić mu bio mentor, a zatim je Huljić 'stvorio' Jolu, Rozgu...

Odnosilo se to na sudbinu Vrdoljaku bliskih ljudi, prema čijim je životnim pričama redatelj stvarao karaktere, no i privatno-poslovni život Antuna Vrdoljaka isprepleten je u svakom njegovom projektu. Redatelj za svaki projekt uzima manje-više istu glumačku ekipu, a sve više je i članova obitelji Vrdoljak koji rade na njegovim projektima. Tako je za seriju i film “General” sam napisao scenarij te potpisao režiju. Glavnu ulogu u njoj igra njegov zet Goran Višnjić. Malog Antu Gotovinu igra Vrdoljakov unuk, Višnjićev sin Vigo, a fotografiju potpisuje Vjekoslav Vrdoljak, najstariji sin. Tu su i Andrija Vrdoljak kao izvršni producent, Vjekoslav Vrdoljak kao direktor fotografije te Marko Vrdoljak kao asistent kamere. Redatelj, producent i scenarist “Duge mračne noći” također je bio Antun Vrdoljak, a glavni glumac i producent njegov zet Goran Višnjić. U njoj je malog Luku (1) igrao Matija Vrdoljak, a malog Luku (3) Antun Vrdoljak ml. “Božić bili” otpjevala je Vrdoljakova snaha Vanna. Uz obitelj u njegovim je projektima gotovo uvijek ista glumačka ekipa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U mojim su filmovima uvijek isti glumci. Rijetko mijenjam ekipu, rekao je Vrdoljak, kojemu su suradnici uglavnom i kućni prijatelji. Poput članova obitelji.

U izboru glumaca i suradnika uvelike mu je pomogao odnos koji su velikani u počecima imali prema njemu. Oni također nisu voljeli mijenjati uhodanu ekipu. Prijateljstva je Vrdoljak njegovao od malih nogu. I danas se prepričava kako je Ksenija Urličić rekla da je Tonči tako genijalan redatelj jer ga je kao dječaka pogodila kamenom u glavu. Do danas su ostali bliski prijatelji, a otad je prošlo gotovo 80 godina.

Još kao mladi redatelj Vrdoljak je stekao krug prijatelja među kojima su bili Ranko Marinković, Miljenko Stančić, Vjekoslav Kaleb, Slobodan Novak, Igor Zidić, Ivan Rabuzin, Lacković Croata. I Miroslav Krleža, kad je pogledao njegov film “Kad čuješ zvona”, želio ga je pobliže upoznati. Kad se trebala premijerno emitirati njegova TV serija “Prosjaci i sinovi”, u domu Vrdoljaka okupili su se Ranko Marinković, Jure Kaštelan, Ivan Raos, Ivan Šibl, Fabijan Šovagović...

Ranko Marinković prvo mu je bio, možda i najdraži, profesor na Akademiji, a kasnije su izgradili iskreno i duboko prijateljstvo. S Krležom nije bio blizak, ali Vrdoljak ga pamti iz svojih studentskih dana, kad je na drugoj godini statirao u “Vučjaku”. Krleža ih je sve došao pozdraviti. Mladim glumicama je poljubio ruku, što je za to doba bilo nepojmljivo. Takav odnos Vrdoljak je prekopirao u svoj život. Zato glumci izuzetno vole raditi s njim i biti mu prijatelji. S Mustafom Nadarevićem, Ivom Gregurevićem i Borisom Dvornikom u toj mjeri da je za njih pisao uloge. Od svih Vrdoljakovih projekata njegov prijatelj Boris Dvornik nije igrao samo u “Glembajevima”. Zvali su se “kume” iako nisu bili kumovi.

- Znali su oba što misli ovaj drugi. Nije im trebalo nikakvo dogovaranje. Tonči je dao Borisu slobodne ruke i uvijek je bio zadovoljan njime. Mislim da Boris Tonču jako fali. Kad su snimali ‘Dugu mračnu noć’, Boris je već bio bolestan. Bio je blijed i počeo je zaboravljati tekst. Tonči je imao strpljenja s njim i vjerovao u njega da će sve napraviti kako treba – rekla nam je Diana Dvornik, Borisova udovica.

Vrdoljak je silno poštovao i Fabijana Šovagovića, upoznali su se kao srednjoškolci. Fabijan je dolazio iz situirane seljačke kuće i uvijek je imao što jesti. Vrdoljak nije. Šovagović je bio nemogući đak, s 11 jedinica i jednom peticom. Iz crtanja. Zato što mu je Vrdoljak pomogao svojim crtežom.

Ponovno su se sreli na drugoj godini Akademije. Fin, gotovo sramežljiv, govorio je Vrdoljak o Šovagoviću, najmoralniji čovjek kojeg je upoznao u svijetu filma i kazališta.

Redatelj je važnost bliskih privatno-poslovnih odnosa prenio i na svoju djecu. Stoga ne čudi da su svi u istim ili barem sličnim poslovnim vodama. Najstariji sin Vjekoslav (64) filmski je snimatelj, Andrija (51) i Marko (45) su redatelji, a kći Eva (47) supruga je Gorana Višnjića (46). Glumac s holivudskom adresom kao student je bio u četverogodišnjoj vezi s glumicom Lucijom Šerbedžijom, a nakon prekida ostali su u dobrim odnosima. Godinu dana nakon prekida osvojila ga je Ivana Vrdoljak, koja je ime kasnije promijenila u Eva. Par se vrlo brzo i vjenčao, u svibnju 1999. godine postali su bračni par, a uskoro su Hrvatsku zamijenili SAD-om. Obitelj su tamo proširili 2007. godine, kad im se rodio dječak Tin. Ubrzo su došli i drugi sinčić Vigo te djevojčica Vivien.

U obitelji Vrdoljak samo se najmlađi sin Luka (42) bavi ugostiteljstvom. Osim po izboru zanimanja, redateljeva su se djeca ugledala na oca i po stilu života. Antun Vrdoljak prvog je sina dobio s prvom suprugom Ankom Petričević nedugo nakon što je diplomirao. S glumicom Brankom (74) vjenčao se 1966. i do danas su u sretnom braku. Njihov sin Andrija također nije pronašao sreću u prvom braku, s profesoricom engleskog Majom Breitenfeld (52), koju je sredinom 90-ih ostavio zbog Vanne (47). Antun mu je to navodno dugo zamjerao jer je s Majom imao dvoje djece. Vannu je prihvatio tek nakon što je rodila sina Luku (21), a danas za snahu kaže da ima najljepši glas na estradi.

Lisinski

Marko Vrdoljak nikad se, doduše, nije ženio, ali iz dvije propale veze ima troje djece. Poput oca, podržava obiteljsku bliskost. Oca smatra najboljim tatom na svijetu. Mama se rano odrekla glumačke profesije da bi se mogla posvetiti obitelji.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA':

Pokretanje videa...

22:41
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje