Show

Komentari 12

Vrgoč o HNK: 'Izgubili smo oko 10 milijuna kuna, a umjetnici su nam svi ispali iz kondicije...'

Vrgoč o HNK: 'Izgubili smo oko 10 milijuna kuna, a umjetnici su nam svi ispali iz kondicije...'

Najviše je stradao naš sektor. Mali je, ne može se mjeriti s ugostiteljima. Osjećamo veliki gubitke, komentirala je Dubravka Vrgoč

Intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Dubravka Vrgoč, komentirala je za N1 situaciju s korona krizom te kako se odrazilo na umjetnike, predstave, probe i općeniti kulturni život. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Bojali smo se da ćemo biti zatvoreni, ali po novim mjerama kazališta ostaju otvorena. Zabranjene su opere, odnosno velike glazbeno-scenske izvedbe u kojima sudjeluje zbor. Drama i balet nastavljaju s radom uz sve epidemiološke mjere koje se odnose na umjetnike i gledatelje - rekla je Vrgoč te objasnila zbog čega je bitno da kazališta ostanu raditi. 

- Pokazalo se još u ožujku da su svi naši umjetnici ispali iz kondicije, a prihvatljivo je da kazalište ostane otvoreno i zbog publike jer postoji zbog nje. Publika je iznimno vjerna HNK - rekla je Vrgoč te dodala kako su puni za gotovo sve izvedbe. 

- Po novim mjerama je četiri kvadratna metra, a s tim se bitno smanjuje kapacitet kazališta. Imali smo oko 400 gledatelja, a sad ovisno o veličini predstave od 220 do 260 - govori, ali dodaje kako će se sve predstave u prosincu održavati i u siječnju kako se publika ne bi zakinula. 

Egzistencija glumaca ugrožena

- Najviše je stradao naš sektor. Mali je, ne može se mjeriti s ugostiteljima. Osjećamo veliki gubitke. Postoji stotine nezavisnih umjetnika koji su ostali bez posla. Svjetska kazališta su zatvorili odmah, cijeli Broadway ne radi, Westend isto - komentirala je Vrgoč te dodala kako strana kazališta imaju potporu države. 

Zahvalila se i ministarstvu kulture, odnosno ministrici Nini Obuljen Koržinek s kojom cijelo vrijeme imaju dobru komunikaciju. 

- Mi primamo plaću. Osobno HNK je prošle godine imalo 14 milijuna vlastitih prigoda, ove godine ćemo imati od tri do četiri, ali uz pomoć ministarstva uspijevamo funkcionirat i organizirati program - zaključuje. 

 

Najčitaniji članci