Obavijesti

Show

Komentari 7

Zbog Brege i Čole srce joj je brže lupalo: Oni su bili prve ljubavi Nede Arnerić, ali neostvarene

Zbog Brege i Čole srce joj je brže lupalo: Oni su bili prve ljubavi Nede Arnerić, ali neostvarene
10

Ponosila se dalmatinskim korijenima, hvalila se tinejdžerskim ludorijama u Rovinju, a prvi film snimila je s 13 godina i tako postala prva dječja filmska zvijezda Jugoslavije

VIDEO

Bila sam veliki fan Beatlesa. Prva ploča koju sam kupila bila je njihova. Kupila sam i plisiranu suknju i mornarski džemper. Glazba se nije mogla preskočiti ako ste ljetovali u Rovinju, pričala je Neda Arnerić o svojim tinejdžerskim godinama, ljetovanjima u voljenom joj Rovinju.

Silno je htjela postati majka, planirala je posvojiti dječaka...
Silno je htjela postati majka, planirala je posvojiti dječaka...

U tom istarskom gradu doživjela je prve najvažnije stvari svake tinejdžerke. Tamo je zapalila prvu cigaretu, našla prvog dečka, prvi se put poljubila, doživjela prvu veliku svađu s roditeljima zbog duljeg ostanka vani od dopuštenog. Rovinj joj je, rekla je, bio odskočna daska za sazrijevanje. Svaki mjesec zaljubila se u drugoga glazbenika.

- Prvo je u mom životu bio Zoran iz Crnih bisera, pa Đani iz Zlatnih dečaka, pa Viktor iz Robota, pa Dražen iz Crvenih koralja. Svih sam se sjetila, bravo, Nedo. Ali to nisu bile veze, samo moja zaljubljivanja - pričala je Neda 1986.

Desetljećima kasnije ostala je u dobrim odnosima s njima. Voljela je glazbenike, ali ne i oni nju. Točnije, voljeli su je kao glumicu djevojčicu, kasnije i prijateljicu, ali joj se nisu udvarali. O njima je govorila kao o neostvarenim ljubavima, srce joj je lupalo zbog Gorana Bregovića i Zdravka Čolića. Bila je i u filmu o Bijelom dugmetu.

- Doživljavali su me kao klinku, kao nekog tko smeta. Možda su se i pitali što radim ovdje. I Brega i Čola - smijala se.

Velika glumica ovih prostora napustila nas je 10. siječnja 2020. Za sobom je ostavila opus vrijedan svakog poštovanja. Prvi film “San” snimila je sa samo 13 godina i postala prva dječja filmska zvijezda Jugoslavije. Sa samo 16 godina upisala je Akademiju za kazalište, film, radio i televiziju, koju nije završila zbog zabrane snimanja studentima prve i druge godine.

Nedi su već tad stizale razne filmske ponude. S 18 je iza sebe imala deset filmova. U sljedećih 50 godina snimila je više od 110 filmova, snimala je sa svjetskim zvijezdama, odigrala nebrojeno kazališnih predstava. Družila se sa svjetskim zvijezdama, ali nije bila impresionirana ni njima ni Hollywoodom.

- Snimajući ‘Sutjesku’, upoznala sam Richarda Burtona i Elizabeth Taylor i nikad neću zaboraviti kakav su tretman uživali. Film se snimao na Tjentištu, a Burton je spavao na svojoj jahti usidrenoj u Kuparima. Svaki dan vozač ga je vozio na set, a osobni konobar brinuo se da ga nakon svake snimljene scene dočeka kristalna čaša s viskijem i kockicom leda. Imao je i svoju prikolicu koja je bila uređena kao dvor Luja IV. A kad je jednog dana Tito posjetio glumce, Burton je vidio njegov helikopter i poželio da ga taj helikopter ubuduće vozi na set, pa je tako i bilo. Tad sam shvatila da nikad ne bih mogla biti zvijezda jer ne bih mogla podnijeti da me tamo na nekoj čuki čeka osobni konobar i toči piće - govorila je.

Pamti se i njezina uloga u filmu “Shaft u Africi” gdje je glumila s Richardom Roundtreejem. Pričalo se o izbačenoj sceni seksa u automobilu, no Neda je to demantirala.

- To je bila jedna scena u stanu. Baš lijepa ljubavna scena i ništa više. Ponekad pogledam film i s nostalgijom se sjetim tog perioda svog života. Pomislim: ‘Kako si ti stigla u tu priču?’. Trgnem se nad vlastitim životom - govorila je.

Nakon filma “Hamsin” s Marijom Schell dohvatili su je se inozemni producenti i tad je krenulo. Najprije je dobila ponudu iz Francuske, pa Italije, a onda se otvorila i Amerika. U Francuskoj je igrala s tad velikom zvijezdom Mauriceom Ronetom. U Italiji je glumila s Giancarlom Gianninijem, koji je napravio svjetsku karijeru, kao i s Vittorijem Gassmanom. To su bili Nedini počeci, vrijeme glumačkih božanstava, vrijeme Brigitte Bardot i Alaina Delona. I Nede. U Americi je potpisala ugovor s jednom od tad najjačih producentskih kuća. No nikad nije bila nesretnija i usamljenija i nikad više suza nije prolila nego tad, odvojena od kuće, roditelja i prijatelja.

- Kad su roditelji vidjeli da je svako moje snimanje završilo nekim ‘tragedijama’, rekli su mi da se vratim kući. Shvatila sam da nisam tako ambiciozna da se borim s aždajama koje drmaju kinematografijom i da nisam spremna uspjeti pod svaku cijenu - rekla je.

Bilo je mnogo i razočaranja i pauza u karijeri i odustajanja. Razmišljanja da ne radi dobro i da nije dobra glumica. Svašta je prošla u zavidnoj karijeri.

- Silno sam zahvalna roditeljima. Majka je bila pametna, inteligentna žena, a i otac, koji je bio vojni liječnik i pročelnik klinike, pratio je moj odgoj i pomagao sa strane, tako da su me neprestano podsjećali da je sva ta slava prolazna i da moram steći akademsko obrazovanje. I tata i baka su me tjerali da čitam neke pametne knjige pa sam zato i upisala fakultet, povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu - govorila je.

Milijuni gledatelja i danas pamte komičnu erotsku scenu iz filma “Ko to tamo peva”. U filmu Neda igra mladu, a Slavko Štimac neiskusnog mladoženju koji u šumi pokušava s njom voditi ljubav.

- Taj film bio je osuđen na uspjeh. U njemu je igralo pola tadašnjega kultnog Ateljea 212. Film smo snimali, iako uopće nismo imali novca, ali smo znali da će to biti remek-djelo. Samo je Šijan mogao okupiti takvu ekipu i pronaći takve likove - bila je zadovoljna.

S godinama se prestala zamarati mladenačkim ritualima. Izgubila ih je. Sjećala se prve kazališne uloge, kad nije ustajala iz kreveta cijeli dan i nitko je nije smio ništa upitati. Tijekom godina njezina je popularnost rasla, a glumačkim umijećem zadivila je cijelu Jugoslaviju. Sjajne je uloge odigrala u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Varljivo leto ‘68”, “Ispravi se, Delfina”... Njezina glumačka karijera bila je sve bogatija iz godine u godinu. Snimala je s najvećim zvijezdama jugoslavenskog filma, ostvarila je iznimno zapaženu međunarodnu karijeru. Od djetinjstva se zanimala i za druge umjetnosti pa je učila plesati balet kod Danice Šetine. Bila je članica Dječje dramske grupe Radio Beograda. Neda je snimala i ubirala lovorike. Naučila je i talijanski, francuski, engleski i ruski jezik.

- Letjela sam površno, nisam ni bila svjesna što me snašlo. Voljela sam putovati, odsjedati u luksuznim hotelima, upoznavati slavne ljude, učiti jezike... i sve mi se to oko mene sviđalo - rekla je.

Hvalila se podrijetlom, ponosila tatom s Korčule, iz one stare i ugledne obitelji Arneri.

- Strašno se volim katkad predstaviti kao Dalmatinka. Ona slavna i divna palača u Korčuli, zarasla u bršljan, koja tako beznadno propada i zjapi prazna, pripada mojim precima. Bilo bi divno da mi je Korčulani ustupe makar na jedno ljeto, da tu preselim Atrium. Puno bi mi to značilo - pričala je.

Pored glume Neda je sa šogoricom imala i umjetničku galeriju koju je vodila od 1985. do 1999. Njezin privatni život često je bio izložen očima javnosti. Prvi put se udala za kolegu Dejana Karaklajića. Upoznali su se na snimanju “Užičke republike” pa je zbog velike ljubavi nazvala agenta i rekla mu da odbija ponuđenu joj ulogu jer se udaje. Samo dvije godine kasnije se razvela, ali je s Karaklajićem ostala u prijateljskim odnosima.

storyeditor/2023-12-29/Neda_Arneric_Divlji_andjeli_2_1969_VL.jpg

Potom se zbližila s glumcem Radom Markovićem, starijim 32 godine od nje. Nitko se nije slagao s njezinim izborom, posebice ne roditelji. Taj je brak potrajao tri godine. Onda je u čekaonici beogradske Vojno-medicinske akademije upoznala svoju najveću ljubav, liječnika Milorada Mešterovića. Neda je doputovala iz Zagreba gdje je snimala TV film “Ucjena”, u režiji Vladimira Fulgosija, a Mešterović s doktorske specijalizacije u Salzburgu.

- Upoznali smo se 5. rujna 1981. Kasnije je došao pogledati predstavu ‘Mušica’. Nakon nje smo otišli na večeru, poslije večere smo se zbližili i počeli zajedno živjeti nakon samo nekoliko dana. Imala sam sreću. Prije toga sam isprobavala svašta jer ne treba se vezati za neke ljude koje znamo iz škole. Imam mnogo prijateljica koje su se udale za momke iz škole i sve što su imale u životu je taj jedan muškarac - prepričavala je Arnerić.

Dodala je da je Milorad njoj - sve. Brat, muž, tata, ljubavnik i prijatelj. Odmah je shvatila da je on divan, plemenit, dobar, pošten, svjetski čovjek koji je mnogo putovao, koji će je voditi kroz život i biti korak ispred nje. U braku su proveli 36 godina. Sve je bilo skladno dok Milorad nije obolio od atrofije mišića. Neda ga je njegovala, godinama se brinula o njemu kao o kapi vode na dlanu. Zbog toga su zamijenili stan u zgradi bez lifta i kupili novi u onoj s liftom. Njegova bolest bila je razlog što više nisu odlazili u vilu u Austriji i kuću u Rovinju, gdje su punili baterije. O voljenom suprugu pričala je s puno ljubavi. Idilu nije pokvarila ni spoznaja da neće imati djecu. Željela ih je, ali nije joj se, govorila je, posrećilo.

U prosincu 2018. ostala je bez supruga, koji je preminuo nakon duge borbe s teškom bolešću. Od njegove se smrti Neda nikad nije oporavila. Dvije godine nakon njegova odlaska beživotno tijelo glumice pronašao je njezin brat Predrag. Htio je posjetiti sestru, ali vrata njezina beogradskog stana bila su zaključana. Kako nije odgovarala na pozive, Predrag Arnerić je nazvao bravara koji je provalio. Nakon ulaska u stan naišao je na grozan prizor; preminulu Nedu na stolici. Nacija je bila zavijena u crno. Hitna pomoć odmah je utvrdila smrt. 

POGLEDAJTE VIDEO: 5 BRZIH PITANJA S TATTOO MAJSTOROM 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'
TREĆI KONCERT U ARENI

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'

Prijović je zabavljala publiku u Varaždinu i treću noć zaredom, a na sceni su joj se pridružile tri glazbene zvijezde, MC Stojan, Andreana Čekić i Dejan Kostić
Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'
VELIKO SLAVLJE

Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'

Za svoj poseban dan Renata Lovrinčević Buljan je odjenula usku haljinu, a na zabavi imala je tortu i puhala svjećice. U jednom trenutku pridružila se i DJ-u pa zaplesala